2

Oι Screaming Dead Balloons δημιουργήθηκαν πριν 2 χρόνια στη Λάρισα από το Γιάννη Πισπιρίκο (κιθάρα, φωνή), τον Πάνο Λιακάκο (τύμπανα) και τον Διονύση Ντάλα (μπάσο). Τα live τους είναι γεμάτα πάθος, ενέργεια και πολλή φασαρία! Πρόσφατα έβγαλαν τον πρώτο τους δίσκο με ομώνυμο τίτλο και ετοιμάζονται αυτό το Σάββατο για την πρώτη εμφάνισή τους στην Αθήνα, στο Αn Club των Εξαρχείων, ανοίγοντας τους Savage Republic, που είναι από τις βασικές τους επιρροές.

Πώς δημιουργήθηκαν οι Screaming Dead Balloons; 
Γιάννης: Ξεκινήσαμε αρχικά με ένα σχήμα, τους Τen Days Band, ήμασταν 4 αγόρια και 3 κορίτσια αλλά επειδή ήμασταν πολλοί ήταν δύσκολο να συνεννοηθούμε. Η μουσική που παίζαμε ήταν κάπως πιο pop, ήταν μια εκτόνωση όλο αυτό με πολύ πάθος και ενέργεια αλλά εντελώς ερασιτεχνικά.
Πάνος: Από τους 7, απομείναμε εμείς οι 2 και ο μπασίστας και κάναμε ένα project, τους Ten Days project, και εκεί αρχίσαμε να δένουμε και να δημιουργούμε ένα καινούριο μουσικό περιβάλλον. Στην πορεία, όμως, καταλήξαμε εγώ και ο Γιάννης και ψάχνοντας μπασίστα βάλαμε μια αγγελία.
Διονύσης: Εγώ έπαιζα μπάσο σε μια μπάντα με κάτι φίλους, στους The Bells, και έπεσε στα χέρια τους η αγγελία που έλεγε: ζητείται μπασίστας, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και σεξουαλικών προτιμήσεων, να ξέρει να κρατάει το μπάσο! Και έτσι βρήκα τα παιδιά και τελικά οι 3 μας γίναμε οι Screaming Dead Balloons.

4

Πώς θα ονομάζετε τη μουσική σας;

Πάνος: Ψυχεδελική φασαρία θα την ονόμαζα αλλά επειδή έχει παραγίνει και η χρήση της ψυχεδέλειας ως λέξη, θα ονόμαζα τη μουσική που παίζουμε γενικά ως φασαρία χωρίς όρια. Γενικά υπάρχει ένα revival προς τα εκεί γιατί πολύς κόσμος αναπολεί πια την εποχή που υπήρχε η πραγματική ψυχεδέλεια και έτσι την αναζητά.
Γιάννης: Στην ουσία η ψυχεδέλεια καταλήγει σε πειραματισμό και σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις διάφορα. Tα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους και ο καθένας βρίσκει το ακροατήριό του στην πορεία. Εξαρτάται βέβαια και από πού προέρχεσαι, εμείς είμαστε πολύ διαφορετικοί αλλά μπαίνοντας στο στούντιο για να ηχογραφήσουμε όλα έγιναν πολύ αυτονόητα μεταξύ μας.
Διονύσης: Μου είναι δύσκολο να την ονομάσω αλλά για μένα βασίζεται σε παλιές φόρμες ροκ τις οποίες κάνουμε πιο noise. Kάποιες επιρροές υπάρχουν και από garage.

Λίγα λόγια για τον πρώτο σας δίσκο; 
Πάνος: Ο δίσκος μας είναι πιο συγκροτημένος σε σχέση με αυτά που παίζουμε στα live. O Γιάννης γράφει τους στίχους και η μουσική προκύπτει στην πορεία. Γενικά μας αρέσει πιο πολύ να παίζουμε παρά να τραγουδάμε αλλά επειδή είμαστε τρεις και δεν έχουμε τέταρτο όργανο, η φωνή έρχεται σαν όργανο να καλύψει αυτό το κενό. Οι πρόβες μας γεμίζουν πολύ, κάνουμε συνέχεια και δεν τις αποφεύγουμε αλλά αυτό που προτιμάμε είναι τα live! Έχουμε κάνει support στους Moon Duo, στους Nomads, φέτος στους Singapore Sling και ετοιμαζόμαστε τώρα για τους Savage Republic στην Λάρισα και στην Αθήνα.

Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές;

Γιάννης: H βασική μας επιρροή για αυτή τη μπάντα είναι οι Savage Republic. Όταν ο τους είδα πρώτη φορά πρόπερσι ενθουσιάστηκα γιατί ποτέ δεν άκουγα τέτοια μουσική. To δικό μου εφηβικό μουσικό παρελθόν είναι το metal αλλά πλέον έχω κολλήσει με τα ’70s.
Πάνος: Eνώ εγώ τους είδα το ’87 γιατί είμαι ο παππούς του συγκροτήματος και ίσως δικαιούμαι να μιλάω και για ψυχεδέλεια τελικά αφού είμαι το 1967! Σίγουρα μας έχει επηρεάσει πολύ αυτή η μπάντα. Eγώ παλιά άκουγα μουσικές των ’60s, πλέον όμως έχω κόλλημα με το blues.
Διονύσης: Eγώ είμαι του ροκ προσανατολισμού των ’60s και ’70s, και τα αγαπημένα μου συγκροτήματα είναι οι  Pink Floyd και οι Camel. Θεωρώ ότι βασική μας επιρροή έχει σαν βάση εκείνη την εποχή με στοιχεία noise. Αλλά οι επιρροές γενικά είναι πάρα πολλές και σίγουρα σχετίζονται με το μουσικό υπόβαθρο του καθενός από μας.

3

Σκοπεύετε να προχωρήσετε άμεσα σε νέες ηχογραφήσεις;
Γιάννης: Βασικός στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε λίγο πριν το καλοκαίρι να γράφουμε κάτι καινούριο. Στην παρουσίαση του δίσκου που έγινε στη Λάρισα είχαμε πολλή στήριξη και αυτό μας έδωσε πολλά, ήταν δυνατό live. To θέμα είναι να δοκιμαστούμε και σε ένα άλλο κοινό περισσότερο, γιατί εδώ υπάρχει στήριξη και από τους φίλους μας αλλά και από τις άλλες μπάντες της πόλης όπως οι Ten to go ή οι Hidden in the basement. Αλλά πήραμε πολλά θετικά μηνύματα στην παρουσίαση και προχωράμε! Μουσική μαθαίνουμε τώρα στην ουσία, και δουλεύουμε πάνω σε αυτό που δεν ξέρουμε κάνοντας πολλές πρόβες.

Πάνος: Eίμαστε 3 το οποίο είναι λίγο περιοριστικό σε σχέση με τους ήχους αλλά αυτός ο περιορισμός είναι που μας κάνει να δημιουργούμε με τρόπο τέτοιο που μπορεί να μην το κάναμε αν υπήρχε και τέταρτο όργανο.Και έτσι υπάρχει μια συνεχής πρόοδος σε αυτό που διαλέξαμε να κάνουμε.

Ποιο είναι το καλύτερο live που έχετε δει;
Πάνος: Oι Gun club, το 1991 στη Θεσσαλονίκη.
Γιάννης: Οι Μotorhead  και οι Μetallica το 1999 στην Αθήνα.
Διονύσης: Είναι πολλά αλλά ξεχωρίζω τους Μadrugada στα καλύτερα που έχω δει.

Τι σημαίνει το όνομα του συγκροτήματος και πώς προέκυψε;
Πάνος: To όνομα προέρχεται από ένα κομμάτι των Yo La Tengo, που είναι εντελώς άθλιο, αλλά μας άρεσε ως τίτλος. Υπάρχει και ένα βιβλίο που λέγεται έτσι αλλά δεν το έχουμε διαβάσει! Για μας σημαίνει αυτός που φωνάζει χωρίς λόγο, όπως το φουσκωμένο μπαλόνι, αν το αφήσεις!

*To ομώνυμο άλμπουμ των Screaming Dead Balloons μπορείτε να το ακούσετε δωρεάν εδώ: http://screamingdeadballoons.bandcamp.com/

*Οι Screaming Dead Balloons ανοίγουν τη συναυλία των Savage Republic την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου στο  Stage club στη Λάρισα και το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στο Αn club στην Αθήνα. Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.00 και το εισιτήριο κοστίζει 12 ευρώ.

facebook.com/ScreamingDeadBalloons
facebook.com/thescreamingdeadballoons