Οι θεωρητικοί της κοινωνιολογίας των πόλεων λένε ότι οι χώροι δεν είναι απλά η στατική ύλη που πατάμε, ότι διηγούνται ιστορίες, φέρουν νοήματα, μας διαμορφώνουν και τους διαμορφώνουμε. Η οδός Δροσοπούλου στην Κυψέλη εδαφικοποίησε διαπάλες και μετασχηματισμούς. Οι προσόψεις της μαρτυρούν τη λησμονημένη εποχή της μεσοαστικής Αθήνας που επιβιώνει μόνο στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο και η πραγματικότητα της ένα δυναμικό πολυπολιτισμικό μωσαϊκό με χρώματα, φυλές και γλώσσες.
Κάποια σημάδια μίσους έχουν απομείνει ακόμα στους τοίχους από τα παλιά γραφεία της Χρυσής Αυγής. Από το χτύπημα της 17 Νοέμβρη στη Citibank το 1998 δεν έμειναν και πολλά. Εννοείται πως δε θυμόμουν τίποτα από αυτά ή δεν είχα κάνει τη συσχέτιση γεγονότων και τοπικών συντεταγμένων. Μου τα είπε ο Στάθης. Γιατί ένα καλό καφέ – βιβλιοπωλείο έχει εκπληρώσει σίγουρα το στόχο του, όταν βγαίνοντας από την πόρτα του, έχεις ανακαλύψει έστω κι ένα νέο μικροσκοπικό κομμάτι του κόσμου.
Σ’ αυτή την αστική χαράδρα των αντιθέσεων, λοιπόν, κάποιοι δικοί μας άνθρωποι, γνωστοί και φίλοι, αποφάσισαν να φτιάξουν ένα στέκι για το βιβλίο, που μπορείς να πιεις ωραίο καφέ και να αράξεις, να διαβάσεις ένα βιβλίο, να ανοίξεις το λάπτοπ σου και να δουλέψεις σ’ ένα περιβάλλον που αποπνέει γαλήνη και όχι νευρικότητα, να παίξεις κάποιο από τα παιχνίδια μυστηρίου που διατίθενται μαζί με τους φίλους σου, να χαζέψεις τους δεκάδες τίτλους βιβλίων που υπάρχουν στα ράφια και να αγοράσεις όσο περισσότερα αντέχεις, να παρακολουθήσεις μια βιβλιοπαρουσίαση και μετά να πιεις ένα ουίσκι στην πελώρια μπάρα για να αισθανθείς λίγο σαν τον Χέμινγουεϊ τις στιγμές που έγνεθε το σύμπαν πάνω από ένα ποτήρι αλκοόλ, να πετύχεις τη Χριστίνα να σκιτσάρει και το Τζον Τραβόλτα σε έξαλλη φάση όταν επισκεφτείς την τουαλέτα. Είναι το καφέ – βιβλιοπωλείο των εκδόσεων red n’ noir στο νούμερο 52 της Δροσοπούλου.
Άνοιξε πρώτη φορά στις 23 Δεκέμβρη κι έκτοτε ανοίγει κάθε πρωί στις 10.
«Η βασική μας επιθυμία ήταν να φτιάξουμε έναν χώρο που δε θα βγάζει μιζέρια, γιατί συχνά τα καφέ – βιβλιοπωλεία έχουν απόμακρο στυλ. Εμείς δε θέλαμε κάτι βαρύ κι ακαδημαϊκό αλλά κάτι ζεστό και καθημερινό που θα νιώθεις οικεία. Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα κενό σε σχέση με τις βιβλιοπαρουσιάσεις. Γίνονται συνήθως σε ψυχρές αίθουσες, όπου ακούς τις ομιλίες και φεύγεις. Η επιδίωξη μας είναι να διοργανώνουμε αρκετά συχνά παρουσιάσεις βιβλίων και μετά ο κόσμος να μένει, να πίνει ένα ποτό και να συνεχίζει σε ένα πιο χαλαρό επίπεδο την κουβέντα. Δεν κάνουμε παρουσιάσεις μόνο βιβλίων από τις δικές μας εκδόσεις. Έχουμε προφανώς κάποια κριτήρια αλλά είμαστε ανοιχτοί στην από δω πλευρά, την προοδευτική. Μας ενδιαφέρει, επίσης, μέσω του βιβλιοπωλείου και του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου που έχουμε να στηρίξουμε αυτοεκδόσεις και κινηματικές εκδόσεις που έχουν μικρότερη πρόσβαση σε σημεία διάθεσης» λέει ο Τάσος Θεοφίλου.
Ο Τάσος, εκτός από δημοσιογράφος και συγγραφέας, είναι ένας από τους έξι του εγχειρήματος. Πρόκειται για μια συνεργατική προσπάθεια ανθρώπων που γνωρίζονταν μεταξύ τους, συνδέθηκαν με τις εκδόσεις red n’ noir, πίστεψαν στις δυνατότητες των μικρών εκδοτικών οίκων και στο συντονισμό τους και ήθελαν τη γνώση, την εμπειρία και την όρεξη που διαθέτουν να την κάνουν κάτι που θα τους αρέσει. Δημιούργησαν αυτό το χώρο που ο καθένας και η καθεμία έχει αναλάβει συγκεκριμένες αρμοδιότητες, μοιράζονται τις ευθύνες και τα δικαιώματα αλλά στο Στάθη έπεσε ένα από τα πιο άχαρα κομμάτια, η επικοινωνία με τη γραφειοκρατία. Γι’ αυτό επανέρχεται σαν επωδός στη συνομιλία μας: «Οχτώ μήνες για να βγει η άδεια». «Υπάρχει πλέον εμπειρία συνεργατισμού στην Ελλάδα. Εμείς συμμετέχουμε στην ομοσπονδία των ΚΟΙΝΣΕΠ. Επιδιώκουμε τη σύμπραξη με άλλους. Δεν είμαστε κλειστοί. Μας ενδιαφέρει η έννοια της κοινότητας» λέει. Αυτό αποτυπώνεται και στην απόφαση τους να στηρίξουν την εγχώρια μικρή παραγωγή, ενσωματώνοντας στον κατάλογο τους μπύρες από μικροζυθοποιιες και κρασί από ντόπιους παραγωγούς.
Πάντα οι συνεργατικές δομές εσωκλείουν μια διάσταση δικαιοσύνης κι έχει σημασία να στηρίζονται για να είναι βιώσιμες. Τα πρώτα δείγματα της λειτουργίας του μαγαζιού είναι ενθαρρυντικά. Οι εκδηλώσεις που γίνονται προσελκύουν κόσμο και αφήνουν μια αίσθηση ζωηρού ενδιαφέροντος. Το βιβλιοπωλείο πάει καλά κι εμπλουτίζεται. Οι εκδόσεις red n’ noir που στεγάζονται στον πάνω όροφο με αγάπη για το κόμικ, την πολιτική και την αστυνομική λογοτεχνία προετοιμάζουν έξι νέα βιβλία. Το καφέ από μόνο του είναι ιδιαίτερης αισθητικής, προσεγμένο στο κάθε του τετραγωνικό. Κι όλα μαζί συγκροτούν μια παρέα που θες να στήσεις αφτί να ακούσεις τι λένε μ’ εσπρεσάκι στο χέρι.
«Υπήρχε μεγάλη συζήτηση πριν ξεκινήσουμε. Επισκεφτήκαμε πολλούς χώρους, κοιτάγαμε πολύ βιβλιοπωλεία του Λονδίνου βικτωριανού τύπου και σε συνεργασία με δύο αρχιτεκτόνισσες φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Έχουμε να συμπληρώσουμε κι άλλες λεπτομέρειες» επισημαίνει η Χριστίνα. Πολλά από τα καδράκια που κοσμούν τους τοίχους είναι δικά της σχέδια και είναι καταπληκτικά, απ’ αυτά που θες να πάρεις φεύγοντας αλλά σε συγκρατούν οι ευγενικοί σου τρόποι. Η Χριστίνα μας δίνει ορισμένες ακόμα πληροφορίες για τη φυσιογνωμία του χώρου: «Το μαγαζί είναι μη καπνιζόντων και pet friendly. Υπάρχει μια σκέψη να γίνονται και σεμινάρια αργότερα. Επίσης, θέλουμε τα κυριακάτικα πρωινά να οργανώνουμε αναγνώσεις παιδικού βιβλίου. Γενικά υπάρχει διάθεση και κινητικότητα. Το θέμα είναι να τα βγάζουμε πέρα και οικονομικά. Είναι ένα πείραμα. Θέλουμε να πετύχει»
Τους το ευχηθήκαμε ολόψυχα!
Βιβλιοπωλείο των εκδόσεων red n’ noir, Δροσοπούλου 52