Η Αθηνά, η Αφροδίτη, η Βασιλική, η Ελευθερία, ο Θοδωρής, ο Λέανδρος, η Νικολέτα, ο Νίκος, η Μαρία και η Ξένια, αποτελούν την iGEM Thessaly.

Δέκα φοιτητές και απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποφάσισαν, ευαισθητοποιημένοι από την προσφυγική κρίση και παθιασμένοι με την επιστήμη τους,  να δημιουργήσουν ένα τεστ για την έγκαιρη διάγνωση της φυματίωσης, δημιουργώντας την iGEM Thessaly.

Τα μέλη της ομάδας, που προέρχονται από το Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και το Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, εργάζονται ακατάπαυστα προκειμένου να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας του ΜΙΤ.

Σύμφωνα με τα μέλη της ομάδας “Ένας επιστήμονας οφείλει να επιδιώκει τη σύνδεση του ερευνητικού του έργου με τις ανάγκες της κοινωνίας, να προσπαθεί να ξεπεράσει τα όρια του εργαστηρίου και να αφουγκραστεί ηθικά και κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν το σύγχρονο κόσμο. Ο ίδιος ο διαγωνισμός μέσα από τα κριτήρια των μεταλλίων του τονίζει τον κοινωνικό ρόλο του επιστήμονα και συγκεκριμένα το πώς η δουλειά μας επηρεάζει τον κόσμο και πώς ο κόσμος επηρεάζει τη δουλειά μας”.

Ο διαγωνισμός προέκυψε ως ιδέα του MIT και λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στη Βοστώνη υπό τη διοργάνωση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού iGEM Foundation. Συμμετέχουν περισσότεροι από 6000 φοιτητές από όλο τον κόσμο με έναν κοινό στόχο: να δώσουν λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία.

Το έργο της ομάδας είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και για αυτό το λόγο έχει δημιουργηθεί μια καμπάνια crowdfunding επιδιώκοντας την ενίσχυση της προσπάθειάς τους μέσα από τη συμμετοχή του κοινού. 

 “Η ομάδα μας εργάζεται για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς, αξιόπιστου και χαμηλού κόστους τεστ για την έγκαιρη διάγνωση της φυματίωσης, με κύρια εφαρμογή στις δομές υποδοχής προσφύγων τόσο της χώρας μας όσο και παγκόσμια. Προσπαθούμε μέσα από το έργο μας να ενσωματώσουμε τις αρχές της Συνθετικής Βιολογίας στον τομέα της διαγνωστικής και να προσπαθήσουμε να προσφέρουμε ένα καινοτόμο εργαλείο για τους ανθρώπους που δουλεύουν σε δομές υγείας”.
 

Το κύριο έναυσμα για τη δημιουργία της ομάδας αποτέλεσε το μάθημα Συνθετικής Βιολογίας που διδάσκεται στο Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σε μία διάλεξη ενημερώθηκαν για τον διαγωνισμό iGEM  ενώ  ιδιαίτερη επίδραση στις ιδέες τους είχε και η λειτουργία στο Τμήμα της ερευνητικής υποδομής για τη Συνθετική Βιολογία OMIC-Engine, που αποτελεί το αποτέλεσμα της συνέργειας 8 ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων. 

Καθώς η Συνθετική Βιολογία και ο ίδιος ο διαγωνισμός δεν είναι ευρέως γνωστά στην Ελλάδα, μέσα από ποικίλες δράσεις στοχεύουν να ενημερώσουν την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και το ευρύ κοινό.

Τι είναι με απλά λόγια η Συνθετική Βιολογία; 
“Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τη Συνθετική Βιολογία με τα παιχνίδια lego. Κάθε κομμάτι lego είναι ένα τμήμα DNA με συγκεκριμένες λειτουργίες προερχόμενο ακόμα και από διαφορετικούς οργανισμούς.  Εμείς συνδυάζοντας κατάλληλα τα επιμέρους τμήματα δημιουργούμε βιολογικά συστήματα που επιτελούν λειτουργίες που μπορεί να μην υπήρχαν πριν στη φύση, αναπτύσσοντας έτσι εφαρμογές σε πολλούς τομείς π.χ. στην υγεία, στο περιβάλλον, την ενέργεια κλπ. “

Γιατί συγκεκριμένα με τη φυματίωση; 
“Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά (2018) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), η φυματίωση συνεχίζει να συγκαταλέγεται σε μία από τις 10 πιο θανατηφόρες ασθένειες στον κόσμο. Το 2017 υπολογίζεται ότι 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από φυματίωση και την ίδια χρονιά περίπου 10 εκατομμύρια νόσησαν από αυτή. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. υπάρχει πολύ μικρό ρίσκο μετάδοσης ασθενειών που φέρουν οι πρόσφυγες στον πληθυσμό της χώρας υποδοχής. Ωστόσο, όλοι οι άνθρωποι οφείλουν να έχουν ίσα δικαιώματα και ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας, άρα είναι επιτακτική η ανάγκη να φέρουμε την υγεία των προσφύγων στο προσκήνιο και να την εξισώσουμε με τις παροχές υγείας στο γενικό πληθυσμό”.

Τρέχετε μια καμπάνια crowdfunding. Πείτε μου 3 λόγους για να σας στηρίξει κάποιος! 

  1. “Ο ερευνητικός μας στόχος, δηλαδή η ανάπτυξη ενός διαγνωστικού τεστ για τη φυματίωση, είναι βαρύνουσας σημασίας για τη χώρα μας αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα καθώς συνεισφέρει  στην επιστημονική κοινότητα και στην κοινωνία.
  2. Το έργο μας είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και η συμμετοχή στην καμπάνια θα μας δώσει περισσότερη ώθηση για την επιτυχή υλοποίηση του.
  3. Συναγωνιζόμαστε ομάδες και πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο που είναι οικονομικά πιο ευέλικτα από την Ελλάδα”.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις τους μπορείτε να βρείτε στο igem-thessaly.uth.gr

Η ομάδα βρίσκεται υπό την ομπρέλα της ερευνητικής υποδομής για τη Συνθετική Βιολογία, Omic-Engine και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

 Περισσότερες πληροφορίες για την καμπάνια βρίσκονται στο Give&Fund