Η ιδέα της δημιουργίας των τοίχων της καλοσύνης πρωτοξεκίνησε στο
Ιράν, χωρίς να είναι ξεκάθαρο από ποιον ακριβώς. Σε κάποιους τοίχους, κάποιοι ζωγράφισαν τη φράση
“Αν δεν το χρειάζεσαι, αφήσέ το. Εάν το χρειάζεσαι, πάρτο” και τοποθέτησαν κρεμάστρες με σκοπό να συγκεντρώνεται φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης για τους άστεγους, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται ανεπίσημα στο Ιράν γύρω στους 15.000, μόνο στην πρωτεύουσα. Στην πορεία, οι άνθρωποι άρχισαν να κρεμάνε στους τοίχους πέρα από φαγητό ρούχα, παπούτσια και οτιδήποτε άλλο θα φαινόταν χρήσιμο και με την βοήθεια των social media η δράση έγινε γνωστή και επεκτάθηκε σε όλες τις μεγάλες πόλεις αλλά έγινε γνωστή και παγκοσμίως. Έτσι, και μια παρέα 9 ατόμων από τη Λάρισα, συζητώντας σε έναν καφέ, πήρε τη θαρραλέα απόφαση να ξεκινήσει μια αντίστοιχη δράση, προκειμένου να βοηθηθούν όσοι έχουν ανάγκη. Ήδη στην πόλη τον τελευταίο χρόνο είχε παρατηρηθεί πως κάποιοι άφηναν σακούλες με φαγητό κρεμασμένες στους κάδους των απορριμάτων, συχνά και με το σημείωμα “καθαρό φαγητό”.
“Αποκλειστικός στόχος της προσπάθειάς μας είναι να φύγουν οι σακούλες “καθαρό φαγητό” από τους κάδους σκουπιδιών και όσοι θέλουν και έχουν τη δυνατότητα, να μπορούν να τις αφήνουν όμορφα στις κρεμάστρες που έχει τοποθετήσει η ομάδα σε διάφορα σημεία της πόλης”. Η ομάδα δημιούργησε τη σελίδα
Τοίχος της Καλοσύνης – Λάρισα στο Facebook και έτσι η ιδέα διαδόθηκε ταχύτατα και πήρε σημαντική ώθηση, με αποτέλεσμα μέσα σε 2 μήνες στην Λάρισα να υπάρχουν ήδη 40 σημεία με κρεμάστρες. Η δημοσιοποίηση της προσπάθειας στα ΜΜΕ έχει ως αποκλειστικό στόχο την εξάπλωση της ιδέας και σε καμία περίπτωση την προσωπική ή άλλου είδους προβολή και διαφήμιση. Το ευχάριστο είναι πως η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη και έχει επεκταθεί πλέον και σε άλλες πόλεις, αφού ο κοινός σκοπός συνενώνει τους ανθρώπους. Πλέον 25 άτομα από όλη την Ελλάδα έχουν σχεδόν καθημερινή επαφή και ανταλλαγή απόψεων με αφορμή τη δημιουργία των Τοίχων της Καλοσύνης και σταδιακά δημιουργούνται Τοίχοι και σε άλλες πόλεις.
“Ως ομάδα προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε και άλλους συμπολίτες μας στην έννοια της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς. Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη ούτε μία μπουκιά φαγητό και κανένας συνάνθρωπος μας να μην ψάχνει στα σκουπίδια για φαγητό. Ήταν τόσο απλοϊκό και φυσικό για μας, υλοποιήθηκε χωρίς δεύτερες σκέψεις, με μεγάλη χαρά και πολύ ενθουσιασμό, βγαίνοντας εμείς οι ίδιοι πρώτα από τον μικρόκοσμό μας και τα δικά μας προβλήματα”. Η σελίδα της ομάδας Τοίχος της Καλοσύνης – Λάρισα δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει τους στόχους της ομάδας της Λάρισας αλλά και για να ενημερωθεί όποιος θέλει ώστε να ξεκινήσει την προσπάθεια στον τόπο του. Επίσης, για να καταδείξει πως άλλο πράγμα είναι η αλληλεγγύη και άλλο η ελεημοσύνη και για να τονίσει τη σημασία της αυτο-οργάνωσης.
“Δείχνουμε τον τρόπο που λειτουργούμε, την φιλοσοφία και τους στόχους μας ως ομάδα Λάρισας. Ο καθένας μπορεί να αναλάβει ο ίδιος να υλοποιήσει την ιδέα στον τόπο του, όπως αυτός νομίζει και έχοντας την πλήρη ευθύνη. Εμείς δεν ξεκινήσαμε όλο αυτό σε καμία περίπτωση για την προσωπική μας προβολή παριστάνοντας τους φιλάνθρωπους και για αυτό προτιμάμε να μείνουμε ανώνυμοι. Επίσης δεν επιβάλουμε σε κανέναν να ακολουθήσει τη δική μας λογική και ιδεολογία αλλά ομάδες που τυχόν θα δημιουργηθούν και θα παρεκκλίνουν από τις αρχές, τους στόχους και τη φιλοσοφία της δικής μας ομάδας δεν είναι αποδεκτές, ούτε και μας εκφράζουν”. Στην ερώτησή μου για το μέλλον των Τοίχων της Καλοσύνης, η απάντηση είναι πως σίγουρα δεν μπορεί να υπολογιστεί για πόσο καιρό θα κρατήσει, αλλά το θέμα και βασικό τους μέλημα είναι να εκπαιδευτούν οι άνθρωποι και πρακτικά στην έννοια της αλληλεγγύης και της προσφοράς ώστε ακόμη και αν αυτό σταματήσει, να ξεπηδήσει στο μέλλον κάτι καινούργιο.
Διαδραστικός χάρτης Τοίχων Καλοσύνης Λάρισας
Προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία και να μην δημιουργούνται πολλαπλές σελίδες ανά πόλη, αλλά και για να είναι όσο το δυνατόν πιο ομογενοποιημένη η εικόνα της προσπάθειας ώστε να αναγνωρίζεται εύκολα από τον κόσμο, η ομάδα της Λάρισας προτείνει τα παρακάτω βήματα για τη δημιουργία ενός Τοίχου:
Πώς δημιουργούμε τον δικό μας Τοίχο της Καλοσύνης
- Το πρώτο βήμα είναι η αναζήτηση στο Facebook “Ο Τοίχος της καλοσύνης” για να ελέγξεις αν ήδη υπάρχει σελίδα στην πόλη σου. Επίσης, διαβάζεις την φιλοσοφία και τις αρχές του “Τοίχου της καλοσύνης – Λάρισα” ώστε να εισαι ενήμερος για το τι πρεσβεύει η ιδέα και σε ποια πλαίσια κινείται.
- Αν δεν υπάρχει, δημιουργείς μια νέα σελίδα στο Facebook (επιλέγοντας “Κοινότητα-Σκοπός”) και την ονομάζεις “Ο τοίχος της Καλοσύνης – ( το όνομα της πόλης / περιοχής ). Ως εικόνα προφίλ και φόντου βάζεις την εικόνα που εχουν και οι άλλες ομάδες και μετατρέπεις τη “Σημείωση” με τις αρχές, τους στόχους και τη φιλοσοφία της ομάδας της Λάρισας (αλλάζοντας το όνομα της πόλης με τη δική σου) και το βάζεις στις σημειώσεις της σελίδας. Οπλίζεσαι με υπομονή και επιμονή!
- Όταν η σελίδα φτάσει έναν ικανοποιητικό αριθμό like, αφού έχεις φροντίσει να την προωθήσεις κατάλληλα, δημιουργείς μια “εκδήλωση” για να εξηγήσεις περί τίνος πρόκειται ώστε να οργανωθείτε και να ξεκινήσετε τη δράση.