Καραμάνος, κλωστές

L1006301

Master Γιώργος Γκόρλας

Est. Από το 2000 το ανέλαβε ο ίδιος. Το μαγαζί προϋπήρχε όμως από το 1950.

Best  Υλικά για την συσκευασία και την κατασκευή αντρικών πουκαμίσων, κυρίως κλωστές, κουμπιά και ειδικά θερμοκολλητικά υφάσματα.

Past “Το μαγαζί ήταν ενός οικογενειακού μας φίλου και εμείς έχουμε κρατήσει την παλιά επωνυμία από τότε που το αναλάβαμε. Εμείς ουσιαστικά ήμασταν μόνο χονδρική, δεν κάναμε λιανική. Κάναμε και εξαγωγές και δίναμε τα προϊόντα μας σε ελληνικές βιοτεχνίες. Τότε μπορούσες να βρεις ελληνικά προϊόντα και στην ένδυση. Δεν υπήρχαν όλα αυτά τα μαγαζιά που υπάρχουν τώρα με τα έτοιμα ρούχα. Οι γυναίκες πήγαιναν στις ράφτρες για να τους φτιάξουν ρούχα. Γι’ αυτό και εμείς ήμασταν απαραίτητοι στην αγορά. Δίναμε την πρώτη ύλη στις βιοτεχνίες και εκείνες κατασκεύαζαν τα ρούχα. Τώρα δεν υπάρχουν βιοτεχνίες στην Ελλάδα, οπότε αυτόματα πέρασε σε μεγάλη κρίση και το δικό μας επάγγελμα”.

Present “Η δική μας δουλειά περνάει τη μεγαλύτερη κρίση από όλα τα υπόλοιπα μαγαζιά. Ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα τείνει να εξαφανιστεί. Η δουλειά μας, όπως και άλλων αντίστοιχων συναδέλφων βρίσκεται στο 1/10 του τζίρου σε σχέση με παλιά. Όταν ανέλαβα εγώ την επιχείρηση, είχε ήδη ξεκινήσει η κρίση. Γενικά πάντα υπήρχε μια σταθερή ανοδική πορεία στη δουλειά και η πτώση ξεκίνησε μετά το 2004. Ασχέτως εάν υπήρχε πλασματική δουλειά, η πτώση ξεκίνησε ουσιαστικά τότε και φαινόταν. Τα περισσότερα είδη τώρα έρχονται απ’ έξω, ακόμα και αν υπήρχαν κατασκευαστικές εταιρίες εδώ. Και εμείς τώρα προμηθευόμαστε από το εξωτερικό, από διάφορες χώρες της Ευρώπης, της Ινδονησίας, της Ιαπωνίας, της Κίνας.  Εμείς συντηρούμαστε ακόμα εξαιτίας της ποιότητας στο εμπόρευμα μας. Αυτό συμβαίνει και με τους περισσότερους. Όσον αφορά την κίνηση σαν μαγαζί βέβαια, βρίσκομαι και εγώ στην ίδια θέση με τους υπόλοιπους. Χαρακτηριστική μασκότ του κέντρου για εμένα, είναι ο σκύλος ο Σάκης που περιφέρεται σε όλο το κέντρο. Δεν πιστεύω ότι το κέντρο αναπτύσσεται, αναπτύσσονται μόνο επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τη διατροφή και τη διασκέδαση”.

Info Στοά Πολυκλείτου, τηλ-210.32.10.287. Λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

Πάτροκλος, κουμπιά

L1006335

Master Πάτροκλος και Γιώργος Παπαλαμπρόπουλος

Est. Το 1952. Στην ίδια θέση πριν από αυτό το μαγαζί υπήρχε ένα μαγειρείο και αργότερα ένα μαγαζί με ηλεκτρικά είδη.

Best Κουμπιά.

Past “Εγώ ήρθα εδώ το 1973. Το κτήριο είναι δικό μου αλλά σαν μαγαζί με κουμπιά ανοίξαμε το ’73. Ήμουν όμως πιο πριν σε ένα κατάστημα στην Πολυκλείτου από το 1952. Στο μαγαζί έχουμε κουμπιά 150 χρόνων. Μεγάλα, μικρά, χρωματιστά, με κάποιο στολίδι πάνω. Τα πιο παλιά είναι και χειροποίητα. Παλαιότερα είχα εργοστάσιο που έφτιαχνα τα κουμπιά, στη συνέχεια κάναμε κάποιες εισαγωγές από το εξωτερικό και κυρίως από Ιαπωνία, Κίνα, Γερμανία, Τσεχοσλοβακία, Ιταλία, Ισπανία και διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες. Τώρα δε φέρνουμε τίποτα δυστυχώς. Πριν από 20 χρόνια σταματήσαμε να φτιάχνουμε μόνοι μας κουμπιά. Πριν από 15 χρόνια που εμφανίστηκαν τα Κορεάτικα, έβγαζαν μόνο χρυσό κουμπί, το οποίο ήταν ωραίο και φινετσάτο στο μάτι αλλά με 2-3 πέντε πλυσίματα χάλαγε. Εμείς φέρναμε κουμπιά που η ποιότητα τους ήταν πολύ καλή. Και αυτό προσπαθούσαμε πάντα. Κάναμε κυρίως χονδρική, τώρα τελευταία όμως κάνουμε και λιανική λόγω της κατάστασης. Οι γειτονιές εδώ του κέντρου πριν μερικά χρόνια είχαν και έχουν μαγαζιά που μπορείς να αγοράσεις ό, τι χρειάζεσαι. Και έχει αποδείξει η γειτονιά ότι κερδίζει σε ποιότητα. Όλοι οι μαγαζάτορες εδώ ήταν γνώστες του αντικειμένου που πουλούσαν, το είχαν σπουδάσει ή ασχολούνταν με αυτό πολλά χρόνια. Ακόμη και σήμερα ο αγοραστής που ξέρει που θα βρει το καλό και ποιοτικό προϊόν έρχεται στο κέντρο για να ψωνίσει, δεν θα πάει στο πολυκατάστημα. Εδώ στο στενάκι αυτό γινόταν όλο το χοντρεμπόριο της Ελλάδος. Όταν πρωτοδούλευα στο μαγαζί, επειδή είναι και σχετικά μικρό, δε μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε με τόσο κόσμο. Ο γιος μου θυμάμαι φοβόταν να έρθει στο μαγαζί γιατί δεν μπορούσε τον κόσμο. Και όταν ερχόταν η γυναίκα μου τον κρατούσε από το χέρι για να μην χαθεί. Άλλες εποχές τότε, πολύ διαφορετικές. Τα κουμπιά παλαιότερα κατασκευάζονταν από γαλάνυθο και βακελίτη. Στη συνέχεια, βγήκαν τα πλαστικά κουμπιά και όλα τα υπόλοιπα δυστυχώς σταμάτησαν”.

Present “Εδώ και 5 χρόνια το είδος μας περνάει μια μεγάλη κρίση. Ο κόσμος δεν αγοράζει πια κουμπιά. Έχουμε τρομερή πτώση. Γιατί δυστυχώς πλέον οι άνθρωποι αγοράζουν έτοιμα ρούχα. Δεν τα παρασκευάζουν, δεν υπάρχουν βιοτεχνίες πια και οι άνθρωποι καταφεύγουν στις μεγάλες εταιρίες ρούχων για τα ψώνια τους. Τη σημερινή εποχή τα πιο κλασσικά κουμπιά, για τις ρόμπες, τα πουκάμισα είναι αυτά που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση. Έρχονται βέβαια και κάποιοι πιο νεαροί πελάτες και μας ζητάνε πιο παλιά κουμπιά είτε για διάφορες κατασκευές που κάνουν, είτε γιατί θέλουν να το φορέσουν σε κάποιο ρούχο και να το κάνουν πιο εντυπωσιακό. Και από το θέατρο έρχονται το Εθνικό και μας ζητάνε κατά καιρούς κάποια πιο ιδιαίτερα κουμπιά που έχουμε. Χαρακτηριστικός τύπος του κέντρου είναι ο καφετζής μας ο Πέτρος. Εδώ και 20 χρόνια τον βλέπουμε κάθε πρωί και μας φτιάχνει και καφέ”.

Info Βλαχάβα 3, 210 3217407. Λειτουργεί καθημερινά εκτός Κυριακής από τις 8:30 μέχρι τις 14:30.

 

1 2