Εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, ο κάμπος έχει τις δικές του εκδόσεις κόμικ, τις  Εκδόσεις του Κάμπου. Τις ανακάλυψα σε μια επίσκεψή μου στο Comicdom Con της Αθήνας, χαζεύοντας στους πάγκους. Όταν είδα τον τίτλο, ήμουν σίγουρη ότι οι Εκδόσεις αυτές προέρχονται από τη Θεσσαλία. Μόνο κάποιος που έχει ζήσει στο θεσσαλικό κάμπο -με ό,τι αυτό συνεπάγεται- μπορεί να καταλάβει ότι κανείς δεν θα ονόμαζε έτσι τις εκδόσεις των κόμικς του, αν δεν είχε ζήσει στον κάμπο. Η χαρά μου διπλασιάστηκε όταν ανακάλυψα επίσης ότι η ψυχή των εκδόσεων του Κάμπου είναι ένας παλιός μου συμμαθητής, ο Μέλανδρος Γκανάς.  

“Διαβάζω κόμικς από πολύ μικρό παιδί. Οι δικοί μου, μου αγοράζανε κόμικς τα καλοκαίρια  για  να διαβάζω και να κάνω ησυχία τα μεσημέρια. Κάπου εκεί πρόσεξαν πως, ενώ είχα ένα θέμα με το να συγκεντρώνομαι και να διαβάζω βιβλία με πολλά πολλά γράμματα, τα κόμικς με απορροφούσαν! Καθόμουν ευλαβικά και  διάβαζα με τις ώρες. Έτσι, συνέχισαν να μου παίρνουν και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, μιας και ήταν ο μόνος τρόπος να με δουν να κάθομαι και να διαβάζω!”.

Πέρασαν πάρα πολλά χρόνια μέχρι να φτάσει στις Εκδόσεις του Κάμπου. Το πρώτο του βιβλίο το έβγαλε όταν έφτασε στα 30 του (και μάλιστα αντί για Εκδόσεις του Κάμπου, είχε βγει ως small press).  “Από αναγνώστης και μετέπειτα αναγνώστης/συλλέκτης ελληνικών εκδόσεων κόμικς και με τα “ίντερνετς” να έχουν μπει στη ζωή μας, γνώρισα το www.greekcomics.gr, στο οποίο είχαν ήδη αρχίσει να μαζεύονται και άλλοι με την ίδια τρέλα με εμένα. Και τότε ξεκίνησαν όλα: αρχίσαμε την καταλογογράφηση ελληνικών κόμικ εκδόσεων, σκανάραμε εξώφυλλα και κάναμε παρουσιάσεις πολλές ώρες, κάθε μέρα, για πολλά χρόνια. Κάπως έτσι  κόλλησα με τις αυτοεκδόσεις και τα φανζίνς, μετέπειτα γνώρισα πολλούς και σημαντικούς (για μένα) καλλιτέχνες του χώρου και όλα πήραν τον δρόμο τους. Κάπου εκεί, ήταν η φάση που ξεκίνησα τις Εκδόσεις του Κάμπου πριν 10 χρόνια περίπου. Θαυμάζω πάρα πολλούς καλλιτέχνες, ξένους και Έλληνες, μην ξεχνάμε ότι  είμαι φανατικός αναγνώστης περίπου τριάντα χρόνια. Εάν όμως έπρεπε να πω με μία λέξη, ποιο ήταν το κομβικό σημείο που έχει επηρεάσει την όλη φάση μου στα κόμικς, αυτό είναι σίγουρα το περιοδικό Βαβέλ.”

Όλα αυτά τα χρόνια, έχει συνεργαστεί με πάρα πολλούς δημιουργούς. Ο αριθμός φτάνει στους 140 καλλιτέχνες (με ιστορία τους μέσα σε κάποια συλλογή ή αυτόνομο τευχάκι) και ο αριθμός ανεβαίνει, εάν προσθέσουμε και τους δημιουργούς που έχουν κάνει κάποιο σχέδιο για αφίσα, στίκερ κλπ. Με τις ΕτΚ ασχολούνται όσοι είναι γύρω από το Μέλανδρο. “Όσοι άνθρωποι είναι δικοί μου, τρέχουν για τις ΕτΚ και το κάνουν γιατί το γουστάρουν και το αγαπάνε. Άρα μπορεί να ξεκίνησε απο εμένα, αλλά είναι αγάπη πολλών. Έχουμε εκδόσει κοντά στα 90 τεύχη –και τευχάκια- με κόμικς. Έχουν βγει περίπου 30 τίτλοι από τις ΕτΚ, αλλά μέσα σε αυτούς έχουμε κυκλοφορήσει και δύο υπερσειρές, με άλλα 60 μικρά τευχάκια στο σύνολο (How To, Pineiada Bibles). Για μένα είναι όλα αγαπημένα..και το εννοώ! Η κάθε μία έκδοση, για να καταφέρουμε να τη βγάλουμε, έχει “αφήσει ιστορία” και όλες μαζί αποτελούν τις σημερινές ΕτΚ. Μπορεί να μην έχουμε τρελό τιράζ, αλλά βγάζουμε από 300 μέχρι 1.000 αντίτυπα και αυτή τη στιγμή στην αποθήκη μου έχω μόνο φετινές και λίγα αντίτυπα από περσινές εκδόσεις. Αυτό σημαίνει πως δεν χαιρόμαστε μόνοι μας με τις εκδόσεις μας αλλά όλα αυτά που βγάζουμε έχουν βρει το δρόμο τους και μπήκαν σε κάποιο σπίτι. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’όλα!”

Η θεματολογία των κόμικς που τους αρέσουν και εκδίδουν, είναι ο αντιφασισμός, το horror, η κάνναβη και φυσικά παίζουν πολλά ερωτικά αλλά και χιουμοριστικά. Αυτά είναι κατά το ήμισυ ό,τι εκπροσωπεί  ο “Κάμπος” και το άλλο μισό,  είναι ο κάμπος ο ίδιος.  “Η Θεσσαλία, το χωριό μου το Ρίζωμα στα Τρίκαλα, η Λάρισα η πόλη που μεγάλωσα και ζουν τα “αδέρφια” μου, η  Τερψιθέα όπου είναι το πατρικό μου, η σπηλιά μου, η καβάντζα μου. Δίπλα από το σπίτι μου έχει χωράφια, πομόνες, τρακτέρ και στα αλήθεια νιώθω τυχερός. Θέλω να μιλήσω για αυτά μέσα από τις εκδόσεις μας και όλα αυτά μπορείς να τα δεις παντού στις ΕτΚ. Μπορεί κάθε μέρα να έχω στο μυαλό μου μονο τα κόμικς, αλλά κοιμάμαι και ξυπνάω στον κάμπο. Τα όνειρα μου μια ζωή τα έκανα εκεί”.

“Παγκοσμίως πλέον, τα κόμικς έχουν την αναγνώριση που τους αξίζει. Από τη στιγμή που αναγνωρίστηκαν ως Ένατη τέχνη, άρχισαν να αποκτούν κύρος και ο κόσμος να αρχίζει να τα προσέχει περισσότερο. Πιο παλιά -αλλά όχι και τόσο παλιά- η κατάσταση δεν ήταν ακριβώς έτσι. Εάν έλεγες σε κάποιον πως ασχολείσαι με το χώρο των κόμικς (από αναγνώστης έως δημιουργός), συνήθως θα σε κοιτούσε παράξενα και θα σου ξεκινούσε αυτα τα περί “μικιμάου” και ότι είναι για μικρά παιδιά. Όσοι διαβάζουμε κόμικς πολλά χρόνια, έχουμε να σου πούμε πολλές τέτοιες ιστορίες απίστευτου κάλλους. Yπάρχουν τα παιδικά κόμικς (και ευτυχώς που υπάρχουν), όπως υπάρχουν και τα κόμικς για ενήλικες. Πιστεύω πως τα παιδιά επειδή είναι πιο εξοικειωμένα με αυτό το είδος, μπορούν σίγουρα να μαθουν πιο ευχάριστα μέσα απο αυτό. Έχω ξαναπεί πολλάκις, πως όλο αυτό, με εμένα τουλάχιστον, έπιασε. Δηλαδή άμα βγάλουμε έξω τα κόμικς που έχω διαβάσει, τα υπόλοιπα που μένουν είναι κανένα μενού, καμιά πινακίδα, κανένα μήνυμα στο κινητό και άλλα τέτοια πράγματα με γράμματα πάνω!”

“Τον καιρό που ξεκίνησε να γίνεται το Comicdom Con στην Αθήνα, δεν υπήρχε καν κάποια αξιόλογη σκηνή κόμικς στην Ελλαδα. Ήμασταν λίγοι και τρελοί αυτοί που ασχολούματαν με το χώρο αυτόν, από οποιοδήποτε πόστο. Το festival της Βαβέλ και το Comicdom Con, ήταν τα μοναδικά μεγάλα events για τα κόμικς, σε Ελλάδα και Κύπρο αλλά με την πάροδο των χρόνων έμεινε μόνο το Comicdom Con και σιγά σιγά ταυτίστηκε με τον όρο comic στην Ελλάδα. Mιλάμε για ένα convention πoυ είναι αφιερωμένο καθαρά στα κόμικς, είναι δωρεάν για όλο τον κόσμο, έχουν γίνει απίστευτες εκθέσεις και έχει φιλοξενήσει πασίγνωστους διεθνείς καλεσμένους, ενώ απ’ αυτό έχει περάσει όλη η ελληνική σκηνή δημιουργών κόμικς. Θεωρώ πως μετά τις ΕτΚ, το Comicdom Con είναι το δεύτερο σπίτι μου. Γενικά γουστάρω την όλη διαδικασία πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του.  Παίζει κούραση αλλά το αποτέλεσμα σε υπεραποζημιώνει. Το μόνο που δεν γουστάρω στην όλη φάση, είναι πως μετά το πέρας του διημέρου, πρέπει να περιμένουμε ένα ολόκληρο χρόνο, για να ξαναγίνει όλη η φάση”.

  

Τα μελλοντικά σχέδια των Εκδόσεων του Κάμπου είναι πολλά. 

“Πρώτα απ’όλα το Comicdom Con όπου θα δω πολλά “αδέρφια μου πρωτευουσιάνους”, που έχω να τους δω ένα χρόνο ακριβώς.  Έχουμε να παρουσιάσουμε επτά καινούριες εκδόσεις και πολλά άλλα καλούδια, ενώ έχουμε ήδη άλλες τέσσερις καινούριες εκδόσεις, οι οποίες ειναι σχεδόν έτοιμες και ακόμα δύο που ετοιμάζονται για το Σεπτέμβριο. Έπειτα, έρχεται το Eyekon Comic Convention, που συνδιοργανώνουμε ως ΕτΚ με το Ευρωπαϊκο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στη Λευκωσία, στις 26-27 Μαΐου. Ελπίζω και εκεί να γίνει χαμός, μιας και ήδη έχουμε κοινό και στην Κύπρο που αγαπάει ΕτΚ και σαπορτάρει. Αλλά γενικά, αυτό που γουστάρω και θέλω να κάνω “όπως & δήποτε”, είναι κάτι στην πόλη μου, τη Λάρισα. Θέλω να φτιάξω κάτι για τις ΕτΚ και γενικά για τον χώρο των κόμικς, στον τόπο μου, στον Κάμπο. Και αυτός είναι ο επόμενος μεγάλος μου στόχος. Δεν ξέρω ποιες οι πιθανότητες, αλλά λέω να το δοκιμάσω. “Όλα μπάλα” που θα λέγανε και οι δικοί μου”.

Οι Εκδόσεις του Κάμπου θα βρίσκονται 20-21-22 Απριλίου, στο Comicdom CON Athens 2018, 04-05-06 Mαϊου στη Θεσσαλονίκη στο The Comic Con 4 – Thessaloniki Comic Convention και 26-27 Μαϊου στην Κύπρο,  στο ολοκαίνουριο Eyekon Comic Con στο οποίο είναι συνδιοργανωτές.