Άλη 9184

Μια παρέα φίλων από τη Θεσσαλονίκη δημιούργησε την Άλη, την πρώτη Μικροζυθοποιία της πόλης. Η ομάδα της Άλη αποτελείται από τέσσερα άτομα, τον Αντώνη, τον Νίκο, το Θωμά και τη Λίνα. Ο Αντώνης είναι χημικός και οι υπόλοιποι Γεωπόνοι-τεχνολόγοι τροφίμων, γεγονός που βοήθησε στην απόφαση της ενασχόλησης με τη Μικροζυθοποιία, αφού είναι όλοι σχετικοί με το αντικείμενο.

IMG_9332

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη ζυθοποιία; Πριν μερικά χρόνια η σχέση μας με τη μπύρα ήταν μόνο σαν καταναλωτές. Κατά τη διάρκεια όμως των μεταπτυχιακών μας σπουδών στην Ολλανδία, περάσαμε σε ένα άλλο επίπεδο, ανακαλύπτοντας πολλούς τύπους μπύρας αλλά και την έννοια και κουλτούρα της μικροζυθοποιίας. Σιγά σιγά καλλιεργήθηκε η νέα αυτή αγάπη και έτσι θελήσαμε να δοκιμάσουμε τη σπιτική ζυθοποίηση και να πειραματιστούμε με δικές μας πλέον συνταγές. Στα μετέπειτα χρόνια, μπήκε και η ιδέα να εξελίξουμε αυτήν την ενασχόλησή μας και σε πιο επαγγελματικό επίπεδο, αυτό της μικροζυθοποιίας.

Τι σημαίνει η ονομασία Άλη; Άλη σημαίνει περιπλάνηση. Είναι η περιπλάνηση του αλήτη, δηλαδή του ελεύθερου ανθρώπου που τολμά, ρισκάρει, μάχεται, δε συμβιβάζεται, αναθεωρεί αναζητώντας διαρκώς νέες εμπειρίες και ιδέες. Άλη είναι η δική μας περιπλάνηση, είναι η γεύση και τα αρώματα που μας συντροφεύουν. Είναι μία περιπλάνηση στον κόσμο της μπύρας. Θεωρούμε πως το όνομα Άλη ταιριάζει απόλυτα στη φιλοσοφία μας αφού συνεχώς ψάχνουμε και αναζητούμε νέες συνταγές και τεχνικές με μόνο στόχο την υπέροχη γεύση, το ξεχωριστό άρωμα και το γεμάτο σώμα κάθε μπύρας μας.

Άλη (3)

Τι μπύρες φτιάχνετε; Η Άλη είναι μία μπύρα απαστερίωτη και αφιλτράριστη, μία μπύρα φρέσκια. Ανεξάρτητα με τον τύπο, σκοπός μας είναι να παράγουμε μπύρες που ξεχωρίζουν για το άρωμα και τη γεύση τους. Ξεκινήσαμε με δύο τύπους, την Άλη Weiss & την Άλη I.P.A. H Άλη Weiss είναι σταρένια μπύρα, αρκετά δροσιστική και ευχάριστα φρουτώδης και είναι η δική μας πρόταση! Θεωρούμε πως με το γλυκό της άρωμα και την σπιρτάδα της μπορεί να γίνει αγαπημένη επιλογή. Η Άλη I.P.A. είναι μία μπύρα ιδιαίτερα αρωματική, με ισορροπημένη πικράδα και ευχάριστη μακρά επίγευση. Η I.P.A. είναι ένας τύπος σχετικά άγνωστος στη χώρα μας αλλά παράλληλα πολύ αγαπημένος δικός μας αλλά και των μικροζυθοποιίων. Η Άλη I.P.A. είναι μία μπύρα που έχει ήδη κερδίσει τον κόσμο και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για αυτό.

IMG_9352

Πώς γίνεται η ζυθοποίηση; Η ζυθοποίηση είναι μία τέχνη και όπως όλες οι τέχνες έχουν τα μυστικά τους! Δεν αρκεί μόνο μία καλή συνταγή για μία καλή μπύρα. Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε συνεχώς να εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας και να εφαρμόζουμε ό,τι μαθαίνουμε σε κάθε μας βρασιά. Η χωρητικότητα του ζυθοβραστηρίου μας είναι 2 τόνοι, έτσι κάθε παραγωγή μας κυμαίνεται στους 2 τόνους. Η διαδικασία παραγωγής είναι σχετικά εύκολη, αν και χρονοβόρα. Κάθε βρασιά μας, είναι έτοιμη για εμφιάλωση σε περίπου 40 ημέρες.

SONY DSC

Τι σημαίνει πρακτικά αφιλτράριστη και απαστερίωτη μπύρα; Οι λέξεις αφιλτράριστη και απαστερίωτη μπήκαν στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη της Μικροζυθοποιίας στην Ελλάδα και λογικό είναι πολύς κόσμος να μην γνωρίζει ακριβώς την έννοιά τους. Πιο συγκεκριμένα, απαστερίωτη σημαίνει ότι η μπύρα δεν έχει υποστεί παστερίωση, η οποία είναι μία μορφή θερμικής επεξεργασίας που δρα ανασταλτικά στην γεύση της. Μία παστεριωμένη μπύρα έχει πιο επίπεδη και ουδέτερη γεύση. Αφιλτράριστη, σημαίνει ότι η μπύρα δεν έχει φιλτραριστεί και πρακτικά αυτό φαίνεται στις μπύρες που είναι θολές συγκριτικά με τις φιλτραρισμένες οι οποίες είναι διαυγείς. Το φιλτράρισμα, όπως και η παστερίωση επηρεάζει το γεύση αλλά και το σώμα της μπύρας αρνητικά. Έτσι μία μπύρα αφιλτράριστη είναι πιο πλούσια σε γεύση και πιο γεμάτη. Ουσιαστικά, όταν μία μπύρα είναι απαστερίωτη και αφιλτράριστη σημαίνει ότι είναι φρέσκια. Η φρέσκια μπύρα διατηρείται στο ψυγείο και έχει σχετικά μικρή διάρκεια ζωής αλλά φθάνει στον καταναλωτή με όλα τα αρώματα και τις γεύσεις της όπως τη στιγμή που εμφιαλώθηκε. Άλλωστε η μπύρα καταναλώνεται για απόλαυση και κάθε ένας από εμάς αξίζει να την απολαμβάνει στα καλύτερά της.

Άλη (8)

Πού μπορούμε να βρούμε τα προϊόντα Άλη; Η Άλη βρίσκεται πλέον σε πολλά σημεία στη Θεσσαλονίκη, σε bar, καφέ, μπυραρίες, εστιατόρια, κάβες και παντοπωλεία. Η διανομή γίνεται από εμάς τους ίδιους με φορτηγό ψυγείο έτσι ώστε να ελέγχουμε και το κομμάτι της μεταφοράς. Από την άλλη, είναι πολύ σημαντικό για εμάς να ερχόμαστε σε άμεση επαφή με τους πελάτες μας και να χτίζουμε μία σχέση ξεχωριστή με τον κάθε έναν από αυτούς. Θέλουμε η Άλη να γίνει η μπύρα της Θεσσαλονίκης και σε λίγο καιρό να βρίσκεται παντού στην πόλη. Επιπλέον, θα μπορείτε να βρείτε την Άλη ανά την Ελλάδα σε επιλεγμένα σημεία και σε συνεργάτες με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο μεράκι για αυτό που κάνουμε.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; Τα σχέδιά μας είναι καταρχάς να μάθει ο κόσμος την Άλη και να την αγαπήσει. Στόχος μας είναι να διαδώσουμε την κουλτούρα της μπύρας στην Ελλάδα αλλά και την έννοια της μικροζυθοποιίας. Παράλληλα, θα προσπαθούμε πάντα να ψάχνουμε νέες γεύσεις και να παράγουμε ξεχωριστά προϊόντα.