Ειδικά για εμάς που μένουμε στο κέντρο, η Καλλιθέα δεν είναι η πρώτη περιοχή που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι πού θα πας να πιεις το ποτό σου ή πού θα κάτσεις για το κυριακάτικο brunch σου. Καμιά φορά όμως ένα και μόνο μαγαζί αρκεί για να κάνεις στέκι σου μια νέα γειτονιά. Κάπως έτσι, η Μαρμελάδα, μας έκανε να κατέβουμε στην Καλλιθέα δύο φορές μέσα στην ίδια εβδομάδα και φαίνεται πως θα κατέβουμε πολλές φορές ακόμα. Η ροζ πρόσοψη και τα λευκά καθίσματα της αυλής έγιναν ιδανικό φόντο για πολύωρες συζητήσεις και γέλια που ακούστηκαν μέχρι τους πρώτους ορόφους των από πάνω πολυκατοικιών.
Άνοιξε τις πόρτες της στις 28 Αυγούστου του 2020 και παρά τα lockdown κατάφερε να γίνει αγαπημένο στέκι των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο. Πίσω από το πιο pop μαγαζί της οδού Παναγή Τσαλδάρη κρύβονται οι Ανδρέας Γιαννόπουλος, Νικόλας Βολιώτης, Δημήτρης Γριτσίπης, Νίκος Σπαγάκος και Γιώργος Δημητρίου, οι οποίοι εκτός από τα σχολικά θρανία που μοιράστηκαν στα μαθητικά τους χρόνια, πλέον μοιράζονται και τη Μαρμελάδα. Οι πέντε τους γνωρίζονται από το δημοτικό και ήθελαν να κάνουν κάτι που θα μαζεύει τον ετερόκλητο κόσμο της γειτονιάς τους σε ένα μέρος και όπου οι φίλοι τους θα μπορούν να απολαμβάνουν ωραία κοκτέιλ και προσεγμένο φαγητό.
Στη Μαρμελάδα τον πρώτο λόγο έχουν τα ελληνικά προϊόντα. Ελληνικά Π.Ο.Π τυριά, αυγά από παραδοσιακούς αχυρώνες, λαχανικά της ελληνικής υπαίθρου αλλά και αλλαντικά που φτιάχνονται από Έλληνες παραγωγούς. Το μενού έχει υγιεινή προσέγγιση, χωρίς όμως να στερείται καθόλου σε γεύση. Burger με χειροποίητο ψωμάκι, φιλέτο κοτόπουλο, μαρμελάδα τσίλι, χειροποίητη μαγιονέζα, πίκλα και γλυκοπατάτες φούρνου, πιτόψωμο με κουρκουμά και φιλέτο γαλοπούλας, γραβιέρα και φρέσκια ντομάτα, spaghetti φαγόπυρου με φιλέτο κοτόπουλο Πίνδου, σάλτσα εσπεριδοειδών, φρέσκα λαχανικά και κόλιανδρο, χορτοφαγική πίτσα με χειροποίητη ζύμη, φρέσκια ντομάτα, μετσοβόνε Π.Ο.Π., κολοκυθάκι ντοματίνια και βασιλικό αλλά και σαλάτα ροβίτσας με σιτάρι, πλιγούρι, αβοκάντο, φρέσκα λαχανικά και καπνιστό σολομό, είναι μερικές μόνο από τις επιλογές φαγητού που θα βρείτε. Όσον αφορά τα γλυκά, έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε cheesecake με κατίκι Δομοκού, πετιμέζι, αποξηραμένο σύκο, ψημένα φουντούκια και φράουλα και μια λαχταριστή σοκολατόπιτα με κόκκινο μήλο, καρύδι, μέλι Κρήτης, κολοκυθάκι, χειροποίητο φυστικοβούτυρο και πεντανόστιμο παγωτό βανίλια χωρίς ζάχαρη.
Τον κατάλογο με τα ποτά, τον έχει επιμεληθεί η Μαίρη Ταλαίπωρου και σε αυτόν θα βρείτε τζιν όπως τα Old Sport από την Καλαμάτα, Mataroa από το Καϊμακτσαλάν, Grace από την Εύβοια αλλά και ελληνική βότκα Golden Eagle από τη Θράκη, παλαιωμένα τσίπουρα Dark Cave από τα Τρίκαλα, λικέρ από τις Σέρρες και την Κεφαλλονιά και φυσικά ούζο από τη Μυτιλήνη. Δεν θα μπορούσαν βέβαια, να λείπουν και οι ελληνικές ζυθοποιίες με 6 ετικέτες μπύρας. Στα κοκτέιλ, ξεχωρίζουν τα Citrus Mule με τζιν, Vatos περγαμόντο, ελαιοσάκχαρα λεμονιού και Schweppes λεμονάδα, Bubble Cobbler με βότκα, τζιν, ροδόμελο και αρώνια αλλά και η Sun-κρύα με κόκκινο κρασί, μπανάνα, σύκο και δαμάσκηνο. Οι πέντε φίλοι-ιδιοκτήτες της Μαρμελάδας έχουν δώσει μεγάλη προσοχή και στον καφέ. Όλα τα blends έχουν την υπογραφή των cafeistas, ενώ η μυρωδιά του φρεσκοκομμένου καφέ πλημμυρίζει από το πρωί τον χώρο.
Όσο για τον ίδιο τον χώρο, κυριαρχούν οι παστέλ αποχρώσεις και οι μίνιμαλ γραμμές. Τα έπιπλα είναι απλά αλλά άνετα, ενώ στις καρέκλες του εσωτερικού χώρου κυριαρχεί το βελούδινο στοιχείο. Στον τοίχο ξεχωρίζει η νέον επιγραφή “be the marmalade on my toast”, που κάνει το μαγαζί αυτόματα πιο ζεστό και φιλόξενο. Από το πρωί μέχρι το βράδυ, για brunch ή για ποτό, η Μαρμελάδα έχει κάτι να σου προσφέρει.