Το bitcoin απασχολεί συχνά-πυκνά την επικαιρότητα καιρό τώρα, με αποτέλεσμα να το γνωρίζει αρκετός κόσμος. Ίσως όχι με πάσα λεπτομέρεια, όμως τουλάχιστον είναι εξοικειωμένος με την έννοια και τον ρόλο του. Φυσικά, αυτός ο βαθμός γνώσης δεν αρκεί προκειμένου να δικαιολογήσει μία πιθανή επένδυση πάνω στο bitcoin, όμως αν μη τι άλλο αρκεί για να βάλει κάποιον σε σκέψεις. Με την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία και τις εγχώριες τράπεζες, συστημικές και μη, ποιος μπορεί να αισθάνεται σίγουρος για τις καταθέσεις του; Αν υποθέσουμε λοιπόν πως κάποιος έχει ένα ποσό το οποίο δεν αισθάνεται σίγουρος να αφήσει σε κάποια ελληνική τράπεζα, είναι απόλυτα κατανοητό να εξετάζει κάθε πιθανή πρόταση αποταμίευσης ή επένδυσης. Γιατί π.χ. να ανοίξει σε τράπεζα του εξωτερικού έναν λογαριασμό σε ευρώ, δολάριο ή άλλο νόμισμα και να μην επενδύσει σε bitcoins;
Αξίζει όμως τον κόπο;
Το bitcoin είναι ένα νόμισμα. Παράγεται μεν με περίεργο τρόπο και είναι ψηφιακό, όμως παραμένει νόμισμα. Ως εκ τούτου, η δύναμή του είναι η εμπιστοσύνη του: η ισοτιμία bitcoin/δολαρίου ανερχόταν στα $1.230,69 στις 4 Δεκεμβρίου 2013, για να φτάσει στα $553,48 στις 15 του ίδιου μήνα! Μέσα σε λιγότερο από δύο βδομάδες, το bitcoin είχε απολέσει το 55% της αξίας του και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο λόγο! Απλά βλέποντας την αξία του να έχει εκτιναχθεί, η αγορά αντέδρασε πουλώντας με αποτέλεσμα αυτή να καταβαραθρωθεί. Με τα διάφορα σκάνδαλα που προέκυψαν μάλιστα μέσα στο 2014 («πλυντήριο» χρήματος σε bitcoin με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου του BitcoinFoundation, χρεοκοπία του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου bitcoins του κόσμου, Mt. Gox κ.α.), η πορεία του νομίσματος ήταν σταθερά πτωτική για να κλείσει τη χρονιά στα $311,54.
Αν και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το bitcoin έχει σταθεροποιηθεί, αφού «παίζει» μεταξύ $220 και $300, ένα χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι οι απότομες μεταβολές του, ακόμα και εντός της ίδιας μέρας. Τα φαινόμενα του 2013 δεν παρατηρούνται βέβαια πια, αλλά και πάλι, το bitcoin στερείται τη σταθερότητα που απολαμβάνουν άλλα, παγιωμένα νομίσματα, όπως το γιεν, το δολάριο και το ευρώ, αφού δεν υπάρχουν οι αντίστοιχοι μηχανισμοί στήριξης και άμεσης επέμβασης. Αν στα παραπάνω συνυπολογίσει κανείς και τα σκάνδαλα που έχουν προκύψει κατά καιρούς με κυριότερες τις ληστείες σε ανταλλακτήρια τύπου Mt. Gox και Bitstamp, δεν θέλει και πολύ για να αποκηρύξει το bitcoin και να στραφεί σε άλλα, πιο αξιόπιστα νομίσματα.
Πρώιμο Στάδιο
Από την άλλη, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει κανείς το γεγονός πως η αγορά των ψηφιακών νομισμάτων βρίσκεται ακόμα σε βρεφικό στάδιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είθισται όσοι επενδύουν νωρίς σε καινούριες τάσεις, να είναι και οι περισσότερο κερδισμένοι, δεδομένου φυσικά του ότι η ίδια η τάση θα αποδειχθεί κερδοφόρα. Το bitcoin σήμερα είναι περίπου στα $276, όταν την ίδια ημέρα πριν από τρία χρόνια βρισκόταν στα $11,06. Ξέρετε πολλές επενδύσεις που να είναι πάνω κατά 2.500% επάνω στην τριετία; Απλά οι προηγούμενες αποδόσεις είναι φυσικό να μην διασφαλίζουν σε καμία περίπτωση τις μελλοντικές. Ας το έχουμε κατά νου αυτό.
Όσο για το αν κάποιος θα πρέπει να βασίσει τις επενδύσεις του στο bitcoin; Μια τέτοια κίνηση θα συνιστούσε περισσότερο τυχοδιωκτισμό παρά επένδυση, αφού το ρίσκο είναι τεράστιο και η εξέλιξη μιας αγοράς που κάνει τα πρώτα της βήματα απρόβλεπτη. Ο καθηγητής μάρκετινγκ του Πανεπιστημίου Τρόι στην Αλαμπάμα, Ματ Έλμπεκ, είχε υποστηρίξει, όταν είχε ερωτηθεί σχετικά, πως το μερίδιο του bitcoin στις συνολικές επενδύσεις ενός φυσικού ή νομικού προσώπου, δεν θα έπρεπε να ξεπερνά το 0,5%. Με αυτό λοιπόν κατά νου, πράξτε αναλόγως.