ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

«Τριάντα Χρόνια – Τριάντα Φωτογράφοι» στο Καλλιτεχνικό Φωτογραφικό Εργαστήρι του Δήμου Ζωγράφου

Ο ιδρυτής του εργαστηρίου, Νίκος Δημολίτσας μιλά στην Popaganda για μια πορεία γεμάτη φωτογραφικά κλικ, λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσης που επιμελήθηκε και ξεκινά την Τετάρτη 16/12.
Γιάννης Σίμος

φωτό: Γιάννης Σίμος

Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού  Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου, από τις 16 Δεκεμβρίου 2015 έως και τις 13 Φεβρουαρίου 2016, διοργανώνει ομαδική φωτογραφική έκθεση Τριάντα χρόνια – Τριάντα φωτογράφοι στο Μουσείο Γουναρόπουλου με αφορμή τα ισάριθμα χρόνια λειτουργίας του Καλλιτεχνικού Φωτογραφικού Εργαστηρίου.

Το εργαστήρι στήθηκε το 1985 από τον φωτογράφο Νίκο Δημολίτσα, στο οποίο δίδαξε αδιαλείπτως μέχρι το 2014, που η λειτουργία του σταμάτησε. Μετά τα πρώτα πέντε χρόνια της επιτυχημένης πορείας του εργαστηρίου και προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες αυξανόμενης προσέλευσης ενδιαφερομένων, προσελήφθη ως δάσκαλος και ο Νίκος Ανδρικόπουλος. Επί είκοσι χρόνια, μέχρι τον πρόωρο θάνατο του Νίκου Ανδρικόπουλου, οι δύο φωτογράφοι μοιράστηκαν τη διδασκαλία, στο ίδιο πνεύμα, με κοινή φιλοσοφία και ταυτόσημο καλλιτεχνικό προσανατολισμό.

Ανδρέας Σιμόπουλος

φωτό: Ανδρέας Σιμόπουλος

Το φιλόδοξο και απαιτητικό αυτό εργαστήριο προσέλκυσε κι εκπαίδευσε χιλιάδες άτομα, όλων των ηλικιών, διαφορετικών μορφωτικών βαθμίδων και ποικίλων επαγγελματικών κατηγοριών, που αναζητούσαν καλλιτεχνικές αξίες, αισθητικές κατευθύνσεις, εκφραστικές διεξόδους και προσωπικές αλήθειες.  Η φήμη του κατά τα χρόνια της λειτουργίας του εξαπλώθηκε σύντομα και ξεπέρασε κατά πολύ τα στενά όρια του Δήμου Ζωγράφου. Ο Νίκος Δημολίτσας επιμελητής της έκθεσης και ιδρυτής του εργαστηρίου μοιράζεται με την Popaganda τις πιο δυνατές στιγμές των 30 αυτών χρόνων. «Ήθελα από την αρχή να ονομαστεί εργαστήριο και όχι μάθημα, ώστε το νόημα της τριβής, της εμμονής, της αφοσίωσης και του διαρκούς πειραματισμού με το φωτογραφικό αντικείμενο να βρίσκεται διαχρονικά στο προσκήνιο. Χρειάζεται χρόνος, πολύς χρόνος για να επαναπροσδιορίσεις την ματιά σου πάνω στο κόσμο.

Χρύσανθος Κωνσταντινίδης

φωτό: Χρύσανθος Κωνσταντινίδης

Η αφέλεια και η απλοϊκότητα καραδοκούν παντού. Μια φωτογραφία μπορεί να μην λέει τίποτα, να είναι ανούσια. Μια φωτογραφία όμως μπορεί να λέει και τα πάντα, να εγείρει φιλοσοφικά ερωτήματα, να διανοίγει στοχαστικές οδούς, να αναμοχλεύει υπαρξιακά ζητήματα και να αναδύει οικουμενικές αγωνίες. Συμβαίνει σπάνια, αλλά τότε είναι που ζωογονείται και υποστασιοποιείται, μέσω του καλλιτεχνικού έργου, η αόρατη μεταβίβαση πλούσιων πνευματικών φορτίων μεταξύ του καλλιτέχνη, του κόσμου (του) και του κοινού. Αυτό αποπειράθηκα να διδάξω επί 30 χρόνια.

Με αρωγούς τους Μεγάλους Φωτογράφους, της ολιγόχρονης φωτογραφικής Ιστορίας, επεχείρησα να συντροφεύσω τους μαθητές μου στην ελκυστική αυτή νέα τους περιπέτεια, να τους εξοικειώσω με την μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης, να τους  βοηθήσω να αρθρώσουν το δικό τους φωτογραφικό λόγο και να πυροδοτήσω τις μελλοντικές εκφραστικές τους εκρήξεις. Σε ένα κατανυκτικό κλίμα προσήλωσης παρακολουθούσαμε τις πορείες τους και γινόμαστε όλοι πιο ειλικρινείς, πιο παιδιά, μιλούσαμε με πάθος για όσα βλέπαμε. Ήταν σαν βραδιές ποίησης περισσότερο Δεν γνωρίζω κατά πόσον υλοποιήθηκαν οι φιλόδοξοι διδασκαλικοί μου οραματισμοί, γνωρίζω όμως ότι σίγουρα βοήθησα να δημιουργηθεί μια διόλου ευκαταφρόνητη κοινότητα υποψιασμένων φιλότεχνων. Μας απασχολούσε το εκφραστικό κομμάτι της φωτογραφίας και είναι συγκλονιστικό να βλέπω πια τα παιδιά που ήρθαν εδώ να γίνονται επαγγελματίες φωτογράφοι».

Άκης Δέτσης

φωτό: Άκης Δέτσης

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν, στην αίθουσα διαλέξεων του Μουσείου, προβολές, παρουσιάσεις, ανοιχτές συζητήσεις, και διαλέξεις για το κοινό αναφορικά με την φωτογραφική τέχνη. «Θα μιλήσει ο Πλάτων Ριβέλλης για το παλιό και το νέο στη φωτογραφία, καθώς πέσαμε σε μια περίοδο αλλαγής από την αναλογική στην ψηφιακή φωτογραφία, ο συγγραφέας Μάνος Λυκάκης, ειδικός στην επεξεργασία, που θα μιλήσει για το αν η ψηφιακή φωτογραφία είναι πραγματική, καθώς η επεξεργασία αλλάζει συχνά ριζικά το τοπίο.  Ακολουθούν ο Πάνος Κοκκινιάς από την ΑΣΚΤ, που θα μας δείξει το έργο του και ο Μουσόπουλος Θανάσης, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πολυτεχνείο Κρήτης, που θα μιλήσει για τη νέα συνθήκη της φωτογραφίας. Θα κλείσουμε με ένα ενδιαφέρον κομμάτι με την Πιερρίνα Κοριατοπούλου και τον Αντώνιο Καραμπατζό οι οποίοι θα μιλήσουν για τα πνευματικά δικαιώματα και το νομικό πλαίσιο για φωτογραφίσεις σε δημόσιους χώρους και άλλα θέματα που απασχολούν τους φωτογράφους. Επίσης θα προβληθούν φωτογραφίες που δεν συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση»

Συμμετέχουν: Ελένη Ανυφαντάκη/ Γιάννης Γαβριήλ / Γιώργος Γαβριήλ/ Βαγγέλης Γεώργας/ Κώστας Γιαβής/ Βασίλης Γόνης/ Άκης Δέτσης/ Δημήτρης Δρακόπουλος/ Εύη Καραγιαννίδη/ Γιώργος Καραηλίας/ Βιβή Κεφαλονίτη/ Νέλλη Κολυβοδιάκου/ Χρύσανθος Κωνσταντινίδης/ Γιώργος Λαθύρης/ Δημήτρης Λαχανοκάρδης/ Γιώργος Μάρης/ Χρήστος Μαρκαντώνης/ Βαγγέλης Μαυρικάκης/ Άρης Μιχαλόπουλος/ Χρήστος Μιχαλόπουλος/ Δημήτρης Μυτάς/ Περικλής Μεράκος/ Θάλεια Νουάρου/ Γιάννης Ούτας/ Δημήτρης Παρθύμος/ Χάρης Σιδηρόπουλος/ Ανδρέας Σιμόπουλος/ Γιάννης Σίμος/ Τάσος Τσουκαλάς/ Γιώργος Φέκας/ Σταύρος Φουρφουριανάκης/ Ιάκωβος Χατζησταύρου

Info: Εγκαίνια: Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 19.00 / Διάρκεια έκθεσης: 16 Δεκεμβρίου 2015 – 13 Φεβρουαρίου 2016/ Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Τετάρτη: 09.00-13.00 & 17.00-20.00, Πέμπτη – Σάββατο: 09.00-15.00, Κυριακή – Δευτέρα: κλειστά –  Είσοδος Ελεύθερη
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.