liza_marklund

Η Λίζα Μάρκλουντ, η καταξιωμένη συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας από τη Σουηδία, έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας για μια συνομιλία με το ελληνικό κοινό της. Τόπος συνάντησης τα βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟS σε Αθήνα (Σταδίου 24) και Θεσσαλονίκη (Αριστοτέλους 7) την Τρίτη 5 Νοεμβρίου και Τετάρτη 6 Νοεμβρίου αντίστοιχα. Στην εκδήλωση της Αθήνας, η Λίζα Μάρκλουντ θα συζητήσει με το δημοσιογράφο και μεταφραστή Ανταίο Χρυσοστομίδη και ο ηθοποιός Αιμίλιος Χειλάκης θα διαβάσει μερικά αποσπάσματα από τα βιβλία της, ενώ στη Θεσαλλονίκη η ομιλία θα πραγματοποιηθεί με συντονιστή τον δημοσιογράφο Δημήτρη Καραθάνο. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους φανατικούς αναγνώστες της, οι οποίοι θα έχουν την τιμή για μια προσωπική υπογραφή στα αγαπημένα τους βιβλία.

Εκτός από συγγραφέας, είναι και η ίδια δημοσιογράφος και αρθρογράφος, όπως και η ηρωίδα της, αλλά και πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNICEF και συνιδιοκτήτρια του γνωστού εκδοτικού οίκου Piratförlaget. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε 33 γλώσσες, με 15 εκατομμύρια αντίτυπα, και έχει πετύχει δυο σημαντικές διακρίσεις- είναι η μοναδική συγγραφέας που έχει κατακτήσει την πρώτη θέση των ευπώλητων και στις πέντε σκανδιναβικές χώρες για το διεθνές μπεστ σέλερ The Postcard Killers που έχει συγγράψει με τον αμερικανό James Patterson, ενώ έχει καταφέρει να παραμείνει στο νούμερο ένα των μπεστ σέλερ για δεκαεπτά συνεχόμενες εβδομάδες, οπότε και ένα άλλο βιβλίο της την «έριξε» στη δεύτερη θέση. Μια ακόμα σπουδαία διάκριση για τη συγγραφέα είναι η υποψηφιότητα για το Glass Key, το πιο σημαντικό βραβείο της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας.

8979_501

Γεννηθείσα στο βορινό χωριό Πούλμαρκ κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, η Λίζα Μάρκλουντ ξεκίνησε να γράφει τις δικές της δραματικές ιστορίες από την ηλικία των οκτώ χρόνων. Ήταν τότε που δημιούργησε τόσο στο μυαλό της όσο και στο χαρτί την ηρωίδα των διηγημάτων της δημοσιογράφου Άνικα Μπένγτζον που έχει αφιερώσει τη ζωή της στο αστυνομικό ρεπορτάζ και την καταδίωξη κακοποιών. «Θέλω να γράφω για κάποιον με τον οποίο να μπορώ να ταυτιστώ. Κάποιον που είναι ακραίος από κάθε άποψη, που έχει αδυναμίες κι ελαττώματα, αλλά παραμένει αληθοφανή. Κάποιον που έχει ξεπεράσει τον φόβο και την αγωνία με την οποία εγώ ακόμη παλεύω μέχρι σήμερα, και που με κάνει να πιστεύω ότι όλα είναι δυνατά», έχει δηλώσει στο παρελθόν η συγγραφέας. Και έτσι, κάθε θέμα στα δέκα βιβλία της που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, δείχνει το έγκλημα παράλληλα με την προσωπική εξέλιξη της Άνικα, που κυνηγάει τη διερεύνηση της υπόθεσης με ανασφάλεια αλλά και με αυτοπεποίθηση στις δυνάμεις της.

Το τελευταίο της βιβλίο έχει τίτλο Παράδεισος και κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο στις  24 Οκτωβρίου, ενώ από τον ίδιο εκδοτικό οίκο κυκλοφορεί επίσης και το Studio Sex. Το οποίο έχει μέχρι στιγμής πουλήσει 13 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, πραγματεύεται την αρχή της καριέρας της Άνικα, όταν έκανε πρακτική στη μεγαλύτερη εφημερίδα ταμπλόιντ της Σουηδίας και ανέλαβε ξαφνικά τη διαλεύκανση ενός μεγάλου σκανδάλου για το πτώμα μιας στριπτιζέζ. Στον Παράδεισο, η Άνικα, ως μόνιμος ρεπόρτερ πλέον στον Απογευματινό Τύπο, έχει αναλάβει την υπόθεση δυο φόνων στο λιμάνι της Στοκχόλμης. Το θέμα περιπλέκεται όταν αποδεικνύεται ότι μια αυτόπτης μάρτυρας και το ίδρυμα Παράδεισος που δίνει καταφύγιο σε όσους δέχονται απειλές δεν είναι αυτό που φαίνονται.

PARADEISOS_final.indd

*Η είσοδος για το κοινό στις εκδηλώσεις στον ΙΑΝΟ θα είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ προτεραιότητα θα έχουν τα μέλη της Λέσχης Noir. Όσοι ενδιαφέρονται να παρευρεθούν στα βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟS, μπορούν να στείλουν email στο events@metaixmio.gr με το ονοματεπώνυμό και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας, σημειώνοντας για ποια εκδήλωση ενδιαφέρονται.