Οι λάτρεις των comics και της φαντασίας ξέρουν κάθε άνοιξη ποια είναι η μεγάλη τους γιορτή και δεν είναι άλλη από το Comicdom Con Athens, το οποίο για μερικές μέρες γεμίζει φαντασία την Ελληνοαμερικανική Ένωση και το στενό της Μασσαλίας. Φέτος, ο αγαπημένος θεσμός διοργανώνεται για 12η φορά από 7 έως 9 Απριλίου και η Popaganda σας παρουσιάζει έναν οδηγό επιβίωσης για όλα όσα δεν πρέπει να χάσετε και φέτος από τη μεγάλη γιορτή του comic.
Aπό το 2006 και κάθε χρόνο, η ανθολογία The Best American Comics αναζητεί και συγκεντρώνει τις κορυφαίες δουλειές του προηγούμενου έτους για τη βορειοαμερικανική σκηνή comics. Η παρούσα έκθεση αποτελείται από επιλογές απ’ την έκδοση The Best American Comics 2016, και περιλαμβάνει έργα όχι μόνο από γνωστούς καλλιτέχνες, αλλά και από ορισμένους πιο παραγνωρισμένους, σε μια προσπάθεια να αντικατοπτρίσει την ποικιλομορφία και την αίσθηση ανακάλυψης που πάντα αποτελεί γνώρισμα κάθε νέας έκδοσης της σειράς. Μεταξύ των καλλιτεχνών που θα φιλοξενηθούν στην έκθεση είναι οι Richard McGuire, Lynda Barry, Marc Bell, και άλλοι. Την έκθεση επιμελείται ο μόνιμος αρχισυντάκτης της σειράς The Best American Comics, Bill Kartalopoulos και θα τρέχει όλες τις μέρες στην Γκαλερύ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
H νεαρή και τιμώμενη καλλιτέχνις του Comicdom Con Athens 2017 ανθολογεί ορισμένες από τις καλύτερες δουλειές της, σε μία μικρή, αλλά άκρως αντιπροσωπευτική έκθεση την οποία μπορείτε να απολαύσετε ολόκληρο το τριήμερο στο ισόγειο του Γαλλικού Ινστιτούτου.
Στην έκθεση History Reapeating (?) Έλληνες δημιουργοί comics και εικονογράφοι προσπαθούν να απαντήσουν τον ερώτηση του τίτλου της ανάλογα με την προσωπική ματιά και τις αναζητήσεις τους και δεν έχετε παρά να κατευθυνθείτε στο cafe του Γαλλικού Ινστιτούτου, όποια μέρα κι αν επισκεφθείτε την έκθεση για να δείτε πως αντικατοπτρίζονται στην τέχνη του comic οι δύσκολοι και αβέβαιοι καιροί που διανύουμε.
O κόσμος των video games και των comics είναι δύο παράλληλοι και αρκετά κοντινοί κόσμοι, δύο μορφές τέχνης που κινήθηκαν παράλληλα και αλληλοεπηρεάστηκαν και σε αυτή την ομαδική tribute έκθεση, 16 Έλληνες δημιουργοί comics δίνουν αποκλειστικά έργα, με μοναδική έμπνευση τα δικά τους αγαπημένα video games. όλο το τριήμερο στο cafe του Γαλλικού Ινστιτούτου.
H Eλλάδα και ειδικά η αρχαία έχει αποτελέσει ουκ ολίγες φορές έμπνευση για χαρακτήρες comics και, παρατηρώντας ότι βρισκόντουσαν συχνά-πυκνά σε έργα διεθνών προσκεκλημένων του Φεστιβάλ, φέτος διοργανώνεται η έκθεση The Greek Character Concept με έργα των Mark Buckingham, Barry Kitson, Sonia Leong, Emanuela Lupacchino, Milo Manara, Kate Niemczyk, Christina Plaka, John Romita Jr. και Bill Tucci σε ένα street event που θα τρέχει όλο το τριήμερο.
Τα online comics αποτελούν παιδιά της τεχνολογικής εξέλιξης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν φλερτάρουν με την κλασική έννοια της έκδοσης. Πολλά comics που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, παίρνουν τον δρόμο και προς το τυπογραφείο και κυκλοφορούν σε συγκεντρωτικές εκδόσεις, αποκτώντας νέο κοινό. Αλλά ποιές είναι οι προκλήσεις που παρουσιάζονται για δημιουργούς και εκδότες; Σε αυτό τον προβληματισμό θα προσπαθούσαν να απαντήσουν οι Ντορίτα Καλούδη (Socomic.gr), Λευτέρης Σταυριανός (Jemma Press), Νικόλας Στεφαδούρος (δημιουργός), Θανάσης Πετρόπουλος (δημιουργός), υπό το συντονισμό του Θωμά Παπαδημητρόπουλου την Παρασκευή, 15:45 – 17:15 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στη συζήτηση «Από την Οθόνη στο Χαρτί: Έκδοση Online Comics».
Βαβέλ. Ένας τίτλος που υπήρξε για δύο δεκαετίες σχεδόν συνώνυμος με τα comics στην Ελλάδα, γαλουχώντας εξίσου δημιουργούς και αναγνώστες σε ένα panel με εκπροσώπους του χώρου που είτε συμπορεύτηκαν, είτε στάθηκαν κριτικά απέναντι στη Βαβέλ, συζητούν και αντιπαρατίθενται με αφορμή το περιοδικό που υπήρξε καταλύτης στη σχέση των Ελλήνων με την 9η Τέχνη. Την Παρασκευή, 16:45 – 18:15 στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου.
Comics χωρίς υπερήρωες, χωρίς επιστημονική φαντασία, χωρίς απίστευτες περιπέτειες. Comics που δεν δείχνουν το παρελθόν ή το μέλλον. Comics που επικεντρώνονται στο παρόν, με πρωταγωνιστές απλούς ανθρώπους της διπλανής πόρτας, που ερωτεύονται, χαίρονται, λυπούνται, ή απλά τριγυρνούν στη πόλη, χωρίς να κοιτούν συνεχώς πίσω από τον ώμο τους. Είναι σπάνια, αλλά υπάρχουν και έχουν τους δικούς τους κανόνες. Ή μήπως δεν έχουν κανόνες; Μάθε στη συζήτηση που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 17:30 -18:30 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
Τρεις γυναίκες δημιουργοί, οι Kate Niemczyk, Ευγενία Κουμάκη και DaNi την Παρασκευή 19:00- 20:30 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης θα μιλήσουν για τις εμπειρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ως γυναίκες στο χώρο των mainstream comics.
Στο workshop που θα γίνει το Σάββατο 12:00- 13:00 στην αίθουσα σεμιναρίων της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, ο Guillermo Ortego θα εξετάσει, πέρα από το τεχνικό και πρακτικό κομμάτι του inking, την ίδια τη βιομηχανία και πως αντιμετώπισε την ιδιότητα του «μελανωτή», ενώ θα θέσει το δίλημμα «παραδοσιακό vs digital» και όσα πρέπει να ξέρει κάποιος που θέλει να ακολουθήσει τον κλάδο.
Στο workshop Pop Tales: Από τα παραμύθια στα comics που θα διεξαχθεί το Σάββατο, 13:10 – 14:00 στην αίθουσα σεμιναρίων της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πως τα παραμυθικά μοτίβα επηρεάζουν τα comics και μπαίνουν μέσα στην ποπ κουλτούρα και πως η δεύτερη ρίχνει μια ανανεωτική ματιά σε αυτά, από τη σκοπιά ενός σχεδιαστή (Vincenzo Balzano) και ενός σεναριογράφου (Κ.Ι. Ζαχόπουλος).
Μία από τις πιο σημαντικές ιστορίες comics όλων των εποχών θα παρουσιαστεί σε workshop από τον ίδιο το δημιουργό του, το Σάββατο, 17:00 – 17:50 στην αίθουσα σεμιναρίων της Ελληνοαμερικανικήε Ένωσης.
Ο δημιουργός του Δον Κιχώτη και ο δημιουργός του Filmish: Ένα Εικονογραφημένο Ταξίδι στον Κινηματογράφο θα βρεθούν απέναντι στους fans τους, για να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους, το Σάββατο 15:45 – 17:15 στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου.
Η ανερχόμενη Πολωνή καλλιτέχνις, που έγινε γνωστή από τη δουλειά της στο Mockingbird της Marvel, θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού και στη συνέχεια θα υπογράψει έργα της, το Σάββατο, 16:30 – 18:00 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
Η επικαιρότητα βρίσκει πάντα τον τρόπο να τρυπώσει μέσα στις σελίδες των comics. Είναι, όμως, αυτά το κατάλληλο Μέσο για να την αποτυπώσουν; Άλλοτε αποτελεί έμπνευση για τις ιστορίες και άλλοτε προσφέρει ένα πλαίσιο, μέσα στο οποίο εξελίσσονται. Οι Σπύρος Δερβενιώτης, Πάνος Ζάχαρης, Γιώργος Μελισσαρόπουλος και Αλέξια Οθωναίου, την Κυριακή 14:45 – 16:00, στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου θα εξετάσουν την «Επικαιρότητα μέσα από τις σελίδες των comics».
Στο συγκεκριμένο workshop, Ο Rob Davis (Δον Κιχώτης) σας καθοδηγεί μέσα από τη διαδικασία της μεταφοράς δυο κλασσικών συγγραφέων (Θερβάντες, Λάβκραφτ) σε comics. Την Κυριακή, 12:00 – 12:50, στην αίθουσα σεμιναρίων της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
Ο Μάνος Λαγουβάρδος κάνει μια παρουσίαση και επίδειξη των official παραδοσιακών υλικών σχεδίου, όπως τα χρησιμοποιούν οι Ιάπωνες mangaka στις επαγγελματικές δουλειές τους. Κατά την διάρκεια του workshop, όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να να σχεδιάσουν τον αγαπημένο τους ήρωα με τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην Χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου, την Κυριακή 15:00- 15:50, στην αίθουσα σεμιναρίων της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
Ένα από τα πιο διασκεδαστικά και δημοφιλή event του θεσμού, όπου όλοι οι λάτρεις των φανταστικών ηρώων ντύνονται σαν τον αγαπημένο τους ήρωα, σε περιμένει αν θες να συμμετάσχεις, το Σάββατο, 19:30 -21:30 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, ενώ αν θες απλά να παρακολουθήσεις την ανάδειξη των νικητών, δεν έχεις παρά να κατευθυνθείς στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου την ίδια ώρα.