Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΜΟΥΣΙΚΗ

Η MOYSA έσβησε το πρώτο της κεράκι!

Σε μια συνάντηση μ' έναν από τους περήφανους «κηδεμόνες» της, τον πιανίστα και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Γεώργιο-Εμμανουήλ Λαζαρίδη, τα μάθαμε όλα γι’ αυτήν και την έως τώρα πορεία της.
Φωτογραφίες: https://moysamegaro.wordpress.com/
10302029_1098366003518122_2575174088914204175_n

Ένα μόλις χρόνο έπειτα από τη γέννησή της, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης – η MOYSA (Megaro Youth Symphony Orchestra) – μεγαλώνει, εξελίσσεται, δυναμώνει τη φωνή της και εδραιώνεται μέρα με τη μέρα ως αυτό ακριβώς που είναι: ένας φρέσκος και πολλά υποσχόμενος σχηματισμός, ένας ζωντανός οργανισμός μου αναπνέει, τρέφεται κι ανθίζει με τη μουσική.

Με αφορμή τα πρώτα της γενέθλια και την πρόσφατη ακρόαση για νέα μέλη, ανατρέξαμε στη διαδρομή που την έχει φέρει εδώ σήμερα. Δημιουργήθηκε από τον ΟΜΜΘ με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τον Μάρτιο του 2015, όταν κάποιοι φωτισμένοι άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για την δημιουργία ενός θεσμού με ρίζες στο “el sistema” της Βενεζουέλας και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που να αντιστοιχούν στην σημερινή πραγματικότητα στον τόπο μας.

Αποτελεί μία κοινότητα νέων μουσικών από τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές της χώρας και σήμερα αριθμεί περισσότερα από 80 μέλη, ηλικίας 8 έως 25 ετών. Από τις πρώτες κιόλας ακροάσεις για τη σύσταση της Ορχήστρας, που έγιναν τον Μάρτιο του 2015, η ανταπόκριση των νέων μουσικών υπήρξε πρωτοφανής – σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων συγκεντρώθηκαν 250 περίπου αιτήσεις.

Με δωρέα του Ιδρύματος, λοιπόν, και στο πλαίσιο της «οικογένειας» του ΟΜΜΘ, ιδρύθηκε η «MOYSA»: ένα θαύμα συγκυριών, θέλησης, αγάπης, πίστης, συνεργασίας και σκληρής δουλειάς. Ένα «σημείο συνάντησης» παιδιών, εφήβων και νέων από τον τόπο μας, με ταλέντο και αφοσίωση στην μουσική. «Ένας “μουσικός στρατός” για την ελπίδα που δεν θα χάσουμε ποτέ, για την φιλία, για την Ελλάδα που αγαπούμε και ονειρευόμαστε», μας την  περιέγραψε ο κ. Λαζαρίδης.

https://www.youtube.com/watch?v=b7eJyqlVOkE

Η αρχική ιδέα ήταν (αλλά και δεν ήταν) μοναδική. Όπως για καθετί που τελικά αποκτά αξία, η έμπνευση που το δημιουργεί δεν είναι αυτοτροφοδοτούμενη. Προκύπτει μέσα σε ένα πλαίσιο, με άλλους ανθρώπους ή θεσμούς, που μπορεί να ονειρεύτηκαν ή και να έφτιαξαν κάτι παρόμοιο, που αντιλαμβάνονται τις αξίες σαν αδελφές ψυχές. Σημείο αναφοράς υπήρξε το συγγενές έργο του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής Θεσσαλονίκης και Αθηνών (Παιδική Χορωδία, Camerata Junior). Οι δυνάμεις και η θέληση για να καταφέρουν την σύσταση ενός τέτοιου νέου θεσμού στο πλαίσιο του ΟΜΜΘ, συσπειρώθηκαν και μεγιστοποιήθηκαν. Κομβικό ρόλο, από το ξεκίνημα μέχρι και σήμερα, παίζει η συμμετοχή και η υποστήριξη του Προέδρου και των μελών του νέου ΔΣ του ΟΜΜΘ, που έχει αγκαλιάσει την MOYSA συμπεριλαμβάνοντάς την ανάμεσα στις προτεραιότητες του Οργανισμού και που στο συνολό τους αναζητούν τρόπους για την διασφάλιση της συνέχειας και της περαιτέρω ανάπτυξής της.

10399090_1096499347038121_688870480193457824_n

Η πρώτη εμφάνιση της MOYSA σε συνεργασία με την Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαικής Ένωσης έγινε στις 19 Απριλίου του 2015 στην Αίθουσα Φίλων του ΜΜΘ, υπό τη διεύθυνση του νεαρού, ανερχόμενου Βραζιλιάνου Μαέστρου, Yuri Azevedo. Η τεράστια επιτυχία της πρώτης αυτής διεθνούς συνεργασίας αποτέλεσε προάγγελο μίας πολλά υποσχόμενης δημιουργικής πορείας για την Ορχήστρα. Κατά το πρώτο διάστημα λειτουργίας της, η MOYSA αποτέλεσε μέρος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Creative Europe, σε στενή συνεργασία με την ΟΝΕΕ και άλλους επτά φορείς.

Ήδη, μέχρι σήμερα, έχει δώσει περισσότερες από δώδεκα συναυλίες, έχει συνεργαστεί με σπουδαίους μαέστρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει επισκεφτεί σχολεία και Ιδρύματα, έχει εμφανιστεί σε αναπάντεχα σημεία της πόλης, έχει δουλέψει με σημαντικούς μέντορες από την ΚΟΘ, το Ινστιτούτο Πολιτισμού της Ρουμανίας, από την Αγγλία, την Μάλτα, την Βραζιλία. Συνεργάστηκε επίσης με την EUYO, την ΣΟΔΘ, την ΚΟΘ και σημαντικές προσωπικότητες της διεθνούς μουσικής σκηνής.

  Πώς είναι ωστόσο να καθοδηγεί κάποιος και να συνεργάζετε με τόσο νέους μουσικούς ; Και πώς συνυπάρχουν τα ίδια τα παιδιά στο πλαίσιο της Ορχήστρας ;

Είναι μία μαγική και αμφίδρομα ανταποδοτική εμπειρία για όλους όπως φαίνεται. Όσο μαγικός είναι, επίσης, ο τρόπος που τα παιδιά μαθαίνουν να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται πέρα από ανταγωνισμούς και εγωισμούς, ως “συναγωνιστές” που η επιτυχία του καθενός ξεχωριστά αντανακλά στην ίδια, μία και ενιαία οικογένεια της Ορχήστρας.

Ακροάσεις διοργανώνονται σε σχετικά τακτικά διαστήματα και με κύριο μέλημα την γνωριμία με το υπάρχον νεαρό δυναμικό του τόπου. Αυτό γιατί, η Ορχήστρα αυτή είναι πάντοτε μία ζωντανή κοινωνία, με μέλη από 8 έως 25 χρονών. Αυτά έρχονται, φεύγουν, επανέρχονται, αλλά παραμένουν πάντοτε μέλη της ίδιας οικογένειας – ως ενεργοί συμμετέχοντες είτε ως δάσκαλοι των νεότερων και αμύητων είτε ως υποστηρικτές των επόμενων γενεών μουσικών και ως το αυριανό ακροατήριό τους.

gh

Τα προσόντα που πρέπει να πληροί κάθε παιδί είναι κατά βάση το ταλέντο, η αγάπη για την μουσική και τους ανθρώπους, η έμπνευση, η αλληλεγγύη, η συναίσθηση της δύναμης που ένας μουσικός κατέχει μέσω της τέχνης του. Θα μου πείτε, ένα παιδάκι 8 χρονών πως θα μπορούσε να ανταποκρίνεται σε αυτά τα κριτήρια; Η απάντηση είναι ότι, τα μικρά παιδιά έχουν την μέγιστη δυνατότητα να διαμορφώνονται, ανάλογα με τα ιδανικά που συναντούν γύρω τους. Σκοπός της MOYSA είναι η περαιτέρω εκπαίδευση των μελών της στην ορχηστρική τέχνη και σε άλλους συναφείς τομείς, η υποστήριξη της καλλιτεχνικής εξέλιξής τους μέσα από διεθνείς συνεργασίες καθώς και η ενδυνάμωση της κοινωνικής ευαισθησίας, μέσω της μουσικής.

Με αυτή τη λογική, το τι θα γίνει «μετά τα 25» αποτελεί (όπως πάντοτε) ένα στοίχημα του καθενός από τα παιδιά ξεχωριστά. Κάποιοι θα ακολουθήσουν ανώτερες σπουδές και, πιθανόν, θα βρουν τον δρόμο τους ως επαγγελματίες μουσικοί – σολίστ, εκπαιδευτικοί, μέλη επαγγελματικών ορχηστρών, διευθυντές ορχήστρας, μουσικοθεραπευτές, μάνατζερ. Κάποιοι θα ακολουθήσουν διαφορετικά μονοπάτια. 

«Το ζητούμενο όμως είναι και θα παραμείνει, τα παιδιά που κάποτε περάσανε από την MOYSA να έχουν σφραγισθεί με προσλαμβάνουσες παραστάσεις που να τους δίνουν δύναμη, αυτοπεποίθηση, φτερά για να πετούν και ρίζες για να επιστρέφουν. Η σωτηρία της ψυχής… είναι μεγάλο πράγμα. Αλήθεια λέει το τραγούδι, όσο κι αν θέλει τόλμη και σοφία ώστε να μην το ξεχνάμε ποτέ. Οι μνήμες, οι φίλοι, οι σημαντικές εμπειρίες της ζωής, μας διαμορφώνουν και μας προσδιορίζουν. Είναι νόμος της φύσης», κλείνει ο κύριος Λαζαρίδης. 

Ακόμα πρέπει να γνωρίζετε ότι 

  • Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, Αρχιμουσικός της Ορχήστρας ήταν η διεθνής Ελληνίδα μαέστρος και πιανίστα, Ζωή Ζενιώδη. Από τον Ιανουάριο 2016, την τακτική προετοιμασία της MOYSA ανέλαβε ο Βοηθός Αρχιμουσικού, Θοδωρής Παπαδημητρίου.
  • Πρόσφατα γυρίστηκε ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ για την Ορχήστρα το οποίο μεταδόθηκε από την Κρατική Τηλεόραση.
  • Στα άμεσα σχέδια της MOYSA περιλαμβάνεται το πρώτο Θερινό Μουσικό Σχολείο, η συμμετοχή της στο Grafenegg Festival της Αυστρίας και συνεργασίες της με τις διάσημες ορχήστρες Concertgebouw Philharmonic και St Martin in the Fields, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
Οι δύο επόμενες εμφανίσεις της MOYSA αποτελούν συναυλίες συνεργασίας με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, στις 8/6 και στις 21/6, υπό την διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη και του Γιώργου Βράνου αντίστοιχα. Στις 8/6, γιορτάζουμε την αλληλεγγύη στους ανθρώπους που υποφέρουν και συλλέγουμε χρήματα για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στο Κέντρο Φιλοξενίας των Διαβατών. Στις 21/6, γιορτάζουμε την Πανευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής.
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.