Το Μουντιάλ ξεκίνησε, οι παρέες συγκεντρώνονται στα σπίτια και το μεγάλο αθλητικό γεγονός αποτελεί την απόλυτη ευκαιρία για να δοκιμάσετε τις μαγειρικές σας ικανότητες. Για το λόγο αυτό η Popaganda συγκέντρωσε τέσσερις απλές συνταγές για να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας. Πιστοί στο πνεύμα των ημερών που θέλει τα μαχαιροπήρουνα να εξαφανίζονται από το τραπέζι, γνωστοί σεφ μοιράζονται τις ιδέες τους για το γεύμα του Μουντιάλ. Προτείνουν ελληνικά παραδοσιακά υλικά, μοιράζονται τα μυστικά τους για την καλύτερη ζύμη πίτσας και βάζουν τα hot dog στην κορυφή των επιλογών.
Πεντανόστιμα Hot Dog muffins από τη Μαριλένα Παντάκη
Υλικά
- 110 γρ. λιωμένο βούτυρο αγελάδος
- 100 γρ. λευκή ζάχαρη
- 340 γρ. ξινόγαλα
- 2 αυγά
- μισό κ.γ. μαγειρική σόδα
- 130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 130 γρ. καλαμποκάλευρο
- μισό κ.γ. αλάτι
- 8-10 λουκάνικα Φρανκφούρτης
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το ξινόγαλα.
Σε άλλο μπολ ανακατεύομε τα αλεύρια, τη σόδα και το αλάτι. Τα ρίχνουμε στο υγρό μείγμα και ενσωματώνουμε. Βουτυρώνουμε τις φόρμες (εκτός αν είναι από σιλικόνη) και γεμίζουμε με τη ζύμη μας (3/4 το κάθε φορμάκι). Κόβουμε τα λουκάνικα σε μήκος 2-2,5 εκ. και βάζουμε ένα κομμάτι στο κέντρο κάθε φόρμας.
Ψήνουμε για 10-12 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσουν 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.
* Η Μαριλένα Παντάκη είναι brunch chef στα New York Sandwiches (Σινώπης 3, Αμπελόκηποι, 2107778475). Επίσης είναι food blogger και ιδρύτρια του MadameGinger.com.
Τραγανά ζυμαράκια, γεμιστά με ξινοτύρι Ίου, ξερά σύκα, σαλάμι Λευκάδος και σάλτσα πορτοκάλι από τον Γκίκα Ξενάκη
Υλικά για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι λευκό
- 260 γρ. νερό
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- 5 γρ. ξερή μαγιά
- 12 γρ. αλάτι
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μίξερ το αλεύρι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με το φτερό. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά το νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Σιγά σιγά ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά στον κάδο του μίξερ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 3-4 λεπτά. Στο τέλος, προσθέτουμε το αλάτι και αποσύρουμε το ζυμάρι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 1/2 ώρα και μετά κόβουμε σε μικρά μπαλάκια τη ζύμη και τα αφήνουμε σκεπασμένα για άλλη μισή ώρα.
Υλικά για τη γέμιση
- 300 γρ. ξυνοτύρι Ίου
- 100 γρ. σύκα αποξηραμένα ψιλοκομμένα
- 50 γρ. σαλάμι Λευκάδος ψιλοκομμένο
- 10 φυλλαράκια εστραγκόν
- 50 γρ. γάλα
Εκτέλεση
Βάζουμε το τυρί σε ένα μπολ και το σπάμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε να το δουλεύουμε μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σύκο, το σαλάμι και το εστραγκόν και ανακατεύουμε καλά.
Ανοίγουμε τα ζυμαράκια να γίνουν λεπτή ζύμη και προσθέτουμε στο κέντρο τη γέμιση. Έπειτα παίρνουμε τις άκρες και κλείνουμε σαν πουγκάκια. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι στους 160 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα χρυσαφένιο. Αποσύρουμε και στεγνώνουμε με λίγο χαρτί.
Υλικά για τη σάλτσα πορτοκάλι
- 400 γρ. πορτοκάλι
- 150 γρ. ζάχαρη
- 60 γρ. ξύδι
- 1 πιπερίτσα τσίλι
- 1 κουταλιά της σούπας
Εκτέλεση
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το χυμό, το ξύδι, τη ζάχαρη και την πιπερίτσα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν και να μείνει στην κατσαρόλα το 1/3 από το αρχικό υγρό. Έπειτα διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Δίνουμε μια βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με τα γεμιστά ζυμαράκια.
* Ο Γκίκας Ξενάκης επιμελείται το μενού στο εστιατόριο Aleria στο Μεταξουργείο (Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, 2105222633).
Στην επόμενη σελίδα λαχταριστή πίτσα μαργαρίτα και ένα μανιάτικο hot dog από τα λίγα.