Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΒΙΒΛΙΟ

«Zωή είναι ο συνδυασμός μαγείας και ζυμαρικών», υποστηρίζει ο Φελίνι. Η Αναστασία Λαμπρία το έκανε βιβλίο.

Διαλέξαμε 5 πιάτα από το βιβλίο «Η μακαρονάδα της Πέμπτης»
popaganda_amatrice

Μπορεί να είναι το γρήγορο και εύκολο φαγητό που έχει πήξει να τρώει ο φοιτητής. Μπορεί να είναι εκλεπτυσμένο πιάτο στο καλύτερο εστιατόριο. Μπορεί να είναι λόγος για να ερωτευτείς μία Ιταλίδα ή έναν Ιταλό (ή, εν πάση περιπτώσει, κάποιον που να μαγειρεύει σαν να έχει περάσει τον ελεύθερό του χρόνο στην κουζίνα μίας τρατορίας στη Νάπολη, η καταγωγή δεν μας ενδιαφέρει τόσο). 

Όλα αυτά μπορεί να είναι μία μακαρονάδα, και πολλά ακόμα. Η Αναστασία Λαμπρία έγραψε ένα βιβλίο για όλες αυτές τις μακαρονάδες. Η Μακαρονάδα της Πέμπτης, 52+2 ιδέες, είναι ένα βιβλίο που μιλάει για το απόλυτο φαγητό με τη λατρεία που του αξίζει. Έχει συνταγές εύκολες, συνταγές γρήγορες, συνταγές “ψαγμένες” και συνταγές για δύσκολους ουρανίσκους. Κάθε μακαρονάδα έχει την ιστορία της, έχει τις συνθήκες που προτείνεται να φαγωθεί, και όλες έχουν ονόματα που, θες δεν θες, σου τραβούν την προσοχή. Κάθε συνταγή είναι γραμμένη με εικόνες, αρώματα και χιούμορ. Επέλεξα μερικές, για να καλύψουν όλα τα γούστα. Βγάλτε τις κατσαρόλες και πάμε. 

Σημείωση: Οι συνταγές είναι υπολογισμένες για να χορταίνουν 4 πεινασμένους ανθρώπους. Τα μακαρόνια βράζουν πάντα σε αλατισμένο νερό, και τα βγάζουμε δύο λεπτά πριν από τον αναγραφόμενο στη συσκευασία χρόνο. 


Φελίνι για πάντα – Μακαρονάδα Αματριτσιάνα, γιατί είναι η μακαρονάδα της πόλης που λάτρεψε ο μεγάλος σκηνοθέτης.  

unnamed

500γρ. σπαγγέτι ή φετουτσίνι ή μπουκατίνι

1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο λεπτές ροδέλες 

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη 

2-3 φέτες καλό μπέικον ψιλοκομμένες

3-4 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

μισό φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί και μισή κουταλιά ξίδι από λευκό κρασί 

ελάχιστη καυτερή πιπεριά, χωρίς τα σπόρια, ψιλοκομμένη 

1 κονσέρβα ντοματάκια κομμένα 

πιπέρι φρεσκοτριμμένο 

φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού 

πεκορίνο ρομάνο τριμμένο 

«Βάζουμε το νερό των μακαρονιών να βράσει, να κοχλάσει για να τα εμβαπτίσουμε. Διαλέγουμε, θα έλεγα, παχουλά μακαρόνια, γιατί η σάλτσα είναι βεβαίως πλούσια. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: κρεμμύδι και μπέικον πέφτουν σε ζεστό βαθύ τηγάνι με το λάδι, προστίθενται το σκόρδο και η πιπερίτσα. Όλα ανακατεύονται μέχρις ότου το κρεμμύδι γίνει διάφανο αρχικά και μετα αρχίσει να χρυσίζει. Προσοχή: δεν το τσιγαρίζουμε, κι αν τυχόν το κάψουμε, αρχίζουμε τη διαδικασία από την αρχή! Σβήνουμε με το κρασί και με την κουταλία του ξιδιού και μετά από 1-2 λεπτά ρίχνουμε την ντομάτα. Είμαστε φειδωλοί στο αλάτι αλλά γενναιόδωροι στο πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και βράζουμε για ένα 20λεπτο περίπου. Λίγο πριν την εκπνοή του 20λεπτου, ρίχνω τα φυλαράκια του βασιλικού (όχι νωρίτερα, γιατί θέλω το άρωμά του πολύ ζωντανό). Πεκορίνο ρομάνο και έξτρα πιπέρι από το μύλο, στο τραπέζι. Η Ανίτα Έκμπεργκ και ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι λίγο πιο κει.»


Για επίμονους κηπουρούς – Καλοκαιρινή μακαρονάδα με κολοκυθάκια και αντζούγιες 

 

unnamed-2

1 πακέτο σπαγγέτι (500 γρ.) 

4 κουταλιές ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο λεπτές ροδέλες 

3 σκελίδες σκόρδο 

12 αντζούγιες

3 μεσαίου μεγέθους κολοκυθάκια κομμένα ροδέλες

1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο 

1 κουταλιά της σούπας ξύσμα από λεμόνι 

τυρί για πασπάλισμα

πιπέρι φρεσκοτριμμένο 

«Μακαρόνια στο βραστό νερό και ετοιμάζουμε όσα θα τα νοστιμίσουν: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και ρίχνουμε το κρεμμύδι μέχρι ν’ αρχίσει να παίρνει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Λιώνουμε το σκόρδο με το ανάλογο εργαλείο (ή το ψιλοκόβουμε) και με το πιρούνι λιώνουμε τις αντζούγιες. Τα ανακατεύουμε μαζί και τα προσθέτουμε στο κρεμμύδι. Σειρα για τα κολοκυθάκια: τα φέρνουμε κάμποσες βόλτες μέχρι να γίνουν τρυφερά και τραγανά (2-3 λεπτά το πολύ). Σουρώνουμε τα μακαρόνια και κρατάμε μισό φλιτζάνι από το νερό τους. Τα ρίχνουμε στο βαθύ τηγάνι με τα αρωματισμένα κολοκυθάκια, προσθέτουμε και τον καυτό ζωμό που είχαμε κρατήσει και τα ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά, τα μεταφέρουμε στο βαθύ, χορταστικό σκεύος και τότε τα πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το ξύσμα του λεμονιού. Τυρί και πιπέρι, στο τραπέζι.»

Στην επόμενη σελίδα παπαρδέλες, λουκάνικα και καρύδια 

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.