Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
NEWS
04.03.2021

Στις 27 Ιανουαρίου του 1836 γεννιέται ο Λεοπόλδος φον Ζάχερ-Μάζοχ

Ο συγγραφέας από τον οποίο προήλθε ο όρος «μαζοχισμός».

Ο αυστριακός συγγραφέας και δημοσιογράφος Λεοπόλδος φον Ζάχερ-Μάζοχ γεννήθηκε στο Λβιβ της Ουκρανίας από Ρωμαιοκαθολικούς γονείς. Στα 12 του χρόνια έμαθε γερμανικά και στη συνέχεια, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς.

Τα πρώτα του συγγραφικά έργα ήταν μικρές εθνικές ιστορίες όπως «Γαλικιανές Μικρές Ιστορίες», «Εβραϊκές Μικρές Ιστορίες», αλλά και μια σειρά με «Δικαστικές Ιστορίες». Ξεκίνησε την «Κληρονομιά του Κάιν», η οποία περέμεινε ημιτελής, καθώς γράφτηκαν μόνο οι 2 από τις 6 ιστοριές της. Σε αυτό το έργο του, αντικατοπτρίζεται όλη η κοσμοθεωρία του Μάζοχ και περιλαβάνεται «Η Αφροδίτη με τις γούνες», γνωστότερο, μάλλον, έργο του που έχει διασκευαστεί ή αποτελέσει έμπνευση σε διάφορες εκφάνσεις της ποπ κουλτούρας, ενώ σε αυτή παρουσιάζονται για πρώτη φορά οι φετιχιστικές και μαζοχιστικές του φαντασιώσεις, τις οποίες προσπαθούσε να πραγματοποιήσει με τη γυναίκα και την ερωμένη του.

Ο Μάζοχ έκανε μεγάλες προσπάθειες μέσω του περιοδικού «Στον Κολοφώνα -Διεθνής Επισκόπηση» να αντιταχθεί στον αντισημιτισμό, ενώ, επίσης, επεδίωκε τη χειραφέτηση των γυναικών και την καθολική ψηφοφορία. Το 1886 επινοήθηκε ο όρος «μαζοχισμός» από τον ψυχίατρο Ρίχαρντ φον Κραφτ-Εμπινγκ, λόγω της συχνής αναφοράς της συγκεκριμένης διαστροφής στο έργο του Μάζοχ. Ο Μαζόχ δεν ενθουσιάστηκε ιδιαίτερα με την συγκεκριμένη προσέγγιση του Κραφτ-Εμπινγκ.

Το 1869 προσπάθησε να αναβιώσει με την ερωμένη του την «Αφροδίτη με τις γούνες» όντας σκλάβος της με το ψευδώνυμο Γκρέγκορ και με τον όρο ότι αυτή θα φοράει γούνες όσο το δυνατόν περισσότερο. Προς το τέλος της ζωής του, τα ψυχολογικά του προβλήματα τον οδήγησαν στο άσυλο, όπου και πέθανε.

© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.