Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΣΙΝΕΜΑ

London Film Festival 2024: Καθηλωτική έναρξη με τη νέα ταινία του Στιβ Μακουίν, Blitz

Η Σίρσα Ρόναν πρωταγωνιστεί σε άλλο ένα αριστούργημα του βρετανού σκηνοθέτη, αυτή τη φορά με φόντο τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συμμετέχει και ο Πολ Γουέλερ.
Blitz

Με το Blitz, την πολυαναμενόμενη κινηματογραφική επιστροφή του βραβευμένου με Όσκαρ για το 12 Χρόνια Σκλάβος, Στιβ Μακουίν, έγινε η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου για το 2024. Ένας από τους σημαντικότερους βρετανούς σκηνοθέτες με εξαιρετική φιλμογραφία και μοναδική ματιά, ο Μακουίν συνεργάζεται με την υποψήφια για Όσκαρ πρωταγωνίστρια Σίρσα Ρόναν σε ένα εντυπωσιακό, συγκινητικό δράμα για την αγωνιώδη επανένωση ενός μικρού αγοριού με τη μητέρα του κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Λονδίνου από τους Ναζί, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 1940 και κράτησαν για 57 νύχτες (ο συστηματικός βομβαρδισμός της πόλης ονομάστηκε Blitz). 

Στην ταινία, μια νέα μητέρα, η Ρίτα (Ρόναν), στέλνει με βαριά καρδιά τον 9χρονο γιο της, Τζορτζ (ο πρωτοεμφανιζόμενος Έλιοτ Χέφερναν, που αποθέωσε σύσσωμη η ομάδα της ταινίας), σε ένα ασφαλές καταφύγιο στην εξοχή για να γλιτώσει από τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς του Λονδίνου κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο μικρός, όμως, είναι αποφασισμένος να επανενωθεί με τη μαμά και τον παππού του (Πολ Γουέλερ) στο ανατολικό Λονδίνο και στον δρόμο του συναντά ένα σωρό κινδύνους, την ώρα που η Ρίτα τον αναζητά. Κάθε άνθρωπος που συναντά ο Τζορτζ στην περιπέτειά του αποτελεί κομμάτι του μωσαϊκού που φτιάχνει ο Μακουίν για τη ζωή των Βρετανών κατά τη διάρκεια αυτής της θυελλώδους, κρίσιμης περιόδου. 

Blitz

Στη συνέντευξη Τύπου πριν την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας στην έναρξη του φεστιβάλ, ο Μακουίν δήλωσε πως οι περισσότερες πολεμικές ταινίες “απλώς δείχνουν γυναίκες να δίνουν ένα φλυτζάνι τσάι σε κάποιον”. Ο χαρακτήρας της Ρόναν, κατ’επέκταση, αντιπροσωπεύει όλες τις γυναίκες που αναγκάστηκαν να αναλάβουν αντρικούς ρόλους όταν οι άντρες πήγαν στον πόλεμο. “Είμαι σίγουρη ότι ήταν απίστευτη δοκιμασία γι’αυτές τις νεαρές κοπέλες”, είπε η ηθοποιός. “Οι προσδοκίες που είχαν όλοι για εκείνες ήταν τεράστιες. Αλλά ξέρουμε πόσο κρίσιμη ήταν η στιγμή για εμάς και πόσο σημαντική ήταν η συμβολή τους”. Ωστόσο, ο Μακουίν έσπευσε να διευκρινίσει πως τον ενδιαφέρει μόνο η αλήθεια και δεν είχε σκοπό με αυτή την ταινία να διορθώσει προηγούμενες απεικονίσεις των γυναικών σε πολεμικές ταινίες: “Δεν είμαι αντιδραστικός. Είμαι καλλιτέχνης”.

Blitz

Σίγουρα το κάστιγνκ του Modfather θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, με τον Μακουίν να έχει αποκαλύψει ότι ο Πολ Γουέλερ είχε τις αμφιβολίες του σχετικά με τη συμμετοχή του, αλλά ότι η “αυθεντικότητα” της μορφής του ήταν αρκετή για να τον διεκδικήσει ο σκηνοθέτης, τον οποίο τελικά κατέληξε να εμπιστεύεται. Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Χανς Ζίμερ, σε μια τέλεια ισορροπία του προσωπικού και του οικουμενικύ, ενώ ο Μακουίν έγραψε ένα πρωτότυπο τραγούδι με τίτλο “Winter Coat” για την ταινία, σε συνεργασία με τον Νίκολας Μπριτέλ, συνεργάτη του στο 12 Χρόνια Σκλάβος. Το ερμηνεύει η Ρόναν.

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, αλλά και τώρα που η ταινία ξεκινά το ταξίδι της σε επιλεγμένες αίθουσες και στις οθόνες του Apple TV+ στα μέσα Νοεμβρίου, αληθινοί πόλεμοι όπως ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία και το Ισραήλ και την Γάζα δεν έχουν επιστρέψει στο καστ να δραπετεύσει από τη σκληρή πραγματικότητα του παρελθόντος και της σημερινής εποχής. Η Ρόναν δήλωσε πως αυτό που έκανε την εμπειρία των γυρισμάτων πραγματικά ρεαλιστική “ήταν ότι γυρίζεις μερικές σκηνές χάους και πανδαιμόνιου και υποδύεσαι έντρομους χαρακτήρες και μετά φεύγεις από το πλατό, ανοίγεις το ραδιόφωνο και ακούς ακριβώς το ίδιο πράγμα, βάζεις ειδήσεις και βλέπεις ακριβώς αυτό”. Και πρόσθεσε: “Για πρώτη φορά εργάστηκα σε μια ταινία όπου τα γεγονότα ήταν αναπόδραστα”. Η ηθοποιός δήλωσε ευγνώμων για την εμπειρία. “Δεν ξέρω αν ακούγεται αναίσθητο, αλλά νιώθω ευγνωμοσύνη, επειδή σου δίνει τεράστιο κίνητρο να συνεχίσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η ταινία. Δεν θέλω να πω ότι είναι επίκαιρη, αλλά σίγουρα έτσι νιώθω… αυτή είναι η ανίερη ανθρώπινη φύση”.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.