Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΔΙΕΘΝΗ

Ποιοι είναι οι λόγοι που τα Τίρανα «φλέγονται» για 18η εβδομάδα

Ο Μπελίντ Καλίτσι, μέλος της προεδρίας του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας, εξηγεί στην Ιωάννα Κλεφτόγιαννη τους λόγους που ηγείται των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στην αλβανική πρωτεύουσα.
Τίρανα - μαζικές διαδηλώσεις

Στο φόντο της ορκωμοσίας του Φρέντι Μπελέρη ως ευρωβουλευτή, η αλβανική πρωτεύουσα «φλεγόταν», με βόμβες μολότοφ, χειροπέδες που κάνανε, συμβολικά, σβούρες στον αέρα κι ένα πορτρέτο του Έντι Ράμα, που διέτρεχε -ή διέγραφε;- η λέξη «NARCOS»(«ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ»). Δεν ήταν η πρώτη φορά.

Δεν «κάηκαν» ξανά για το χατήρι του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, που μετά την ορκωμοσία του στο Στρασβούργο, επιστρέφοντας στην Αλβανία, κατέληξε πάλι στο κελί του. Εδώ και τέσσερις μήνες, τα Τίρανα ζουν σταθερά στον «αστερισμό» παλλαϊκών διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης, μπροστά από το δημαρχιακό Μέγαρο, που καταλήγουν σε έκτροπα, με τη βίαιη καταστολή της αστυνομίας, έχοντας ένα βασικό αίτημα: την παραίτηση του «διεφθαρμένου» κι «ευνοούμενου» του πρωθυπουργού Έντι Ράμα σοσιαλιστή δημάρχου, Εριόν Βελίαϊ.

Τίρανα - μαζικές διαδηλώσεις

Στις μαζικές διαδηλώσεις στο αίτημα «καρατόμησης» του δημάρχου Τιράνων «ενώνεται» με αυτό της απαλλαγής του τέως προέδρου και πρωθυπουργού και ηγέτη της μείζονος αντιπολίτευσης, Σαλί Μπερίσα, από τον κατ´οίκον περιορισμό που του έχει επιβληθεί από τον Δεκέμβρη του 2023.

Aκόμη κι ο Αλβανός πρωθυπουργός μπαίνει στο στόχαστρο των διαδηλωτών, τον οποίο κατηγορούν ευθέως για σχέσεις με τα ναρκωτικά.

«Δεκαοκτώ μήνες βρισκόμαστε στους δρόμους στα Τίρανα. Μιλάμε για το μεγαλύτερο σερί διαμαρτυριών στη χώρα. Πρόκειται για ρεκόρ διαδηλώσεων, που θα συνεχιστούν αμείωτα έως ότου η Ειδική Εισαγγελία για τη Διαφθορά και το Οργανωμένο Έγκλημα (SPAK) αναλάβει δράση και φέρει τον Δήμαρχο ενώπιον της δικαιοσύνης», υπογραμμίζει στην Popaganda o 37χρονος Μπελίντ Καλίτσι, μέλος της προεδρίας του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας (σ.σ: της μείζονος αντιπολίτευσης στη χώρα), πρώην βουλευτής και υποψήφιο του κόμματός του για τον Δήμο Τιράνων (στις εκλογές του 2023), ο οποίος ηγείται των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας μπροστά από το δημαρχείο, που ταράσσουν την πρωτεύουσα της Αλβανίας.

Τις χειροπέδες που πρέπει να φορεθούν στους διεφθαρμένους πολιτικούς κραδαίνει στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα Τίρανα ο ραγδαια ανερχόμενος πολιτικός του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας, Μπελίντ Καλίτσι.

Ήδη, το 2023, ενώ διεξήγαγε την προεκλογική εκστρατεία του, είχε καταγγείλει ότι ο δήμαρχος των Τιράνων και υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Εριόν Βελίαϊ, έκανε «κατάχρηση δημόσιων πόρων και της διοίκησης του Δήμου Τιράνων για να εξασφαλίσει την τρίτη θητεία του» και «εξαγόρασε ψήφους» -κάτι για το οποίο κρούεται ο κώδωνας και από την έκθεση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE  /ODIHR), που ζητά περαιτέρω έρευνα. Επενέβη ο Ειδικός Εισαγγελέας. «Πήρε κάποια μέτρα μόλις επτά μήνες μετά τις εκλογές, συλλαμβάνοντας το δεξί χέρι του δημάρχου κι επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας του. Χρειάζονται όμως και άλλα διαβήματα ως την κάθαρση», επισημαίνει ο συνομιλητής μας.

Οι διαδηλώσεις για το «κεφάλι» του Δημάρχου αρκετά συχνά εξελίσσονται σε διαμαρτυρίες και κατά του Έντι Ράμα, ιδίως δε, «από τότε που ο Σαλί Μπερίσα (σ.σ: έχει επιβληθεί στον τέως πρόεδρο και πρωθυπουργό της Αλβανίας κατ´ οίκον περιορισμός από τον Δεκέμβριο του 2023, με την κατηγορία της άσκησης επιρροής, όντας πρωθυπουργός, για να ευνοηθεί ο γαμπρός του σε υπόθεση ιδιωτικοποίησης κρατικής γης) επανεκλέχθηκε Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας», προσθέτει ο ραγδαία ανερχόμενος νέος πολιτικός, που μάλιστα το όνομά του διακινείται και ως διάδοχου του Μπερίσα στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Τίρανα - Χιλιάδες πολίτες κατακλύζουν το κέντρο,

Χιλιάδες πολίτες κατακλύζουν το κέντρο των Τιράνων, είδηση που κανένα διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν φιλοξενεί.

Θεωρεί εξόχως ενδεικτικό δε του αρνητικού κλίματος σε βάρος του πρωθυπουργού, το γεγονός ότι στις 11 Ιουλίου, που το κόμμα του κάλεσε σε «εθνική διαμαρτυρία» ενάντια στην κυβέρνηση και «τα σκάνδαλα του Έντι Ράμα», παρότι οι θερμοκρασίες ήταν εξαιρετικά υψηλές, «η συγκέντρωση ήταν μαζική με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών».

«Ο Έντι Ράμα βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο δημοφιλίας του. Η κυβέρνησή του κλυδωνίζεται από σκάνδαλα διαφθοράς και οι υπουργοί και οι δήμαρχοί του οδεύουν στη φυλακή ο ένας μετά τον άλλο. Δεσμευόμαστε ως αντιπολίτευση ότι θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε έως ότου αποκτήσουμε κυβέρνηση τεχνοκρατών για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών». Η Αλβανία θα έχει βουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο του 2025, «σε λιγότερο, δηλαδή, από 9 μήνες. Αν διεξαχθούν νομίμως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ράμα θα αποτελέσει παρελθόν», προβλέπει ο Καλίτσι.

Σε έκτροπα εξελίσσονται πολύ συχνά οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του «διεφθαρμένου» δημάρχου Τιράνων.

Ποια είναι όμως τα σκάνδαλα του δημάρχου που έχουν προκαλέσει το σερί των διαμαρτυριών και των οδομαχιών στην αλβανική πρωτεύουσα – κάτι που αναμένεται και στο αυριανό κάλεσμα; «Η υπεξαίρεση 132 εκατομμυρίων ευρώ για το έργο του Αποτεφρωτηρίου Τιράνων και τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων ευρώ, από χρήματα επίσης των φορολογουμένων, για την ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία του δημάρχου, με την ονομασία 5D Construction. O κ. Βελίαϊ προσποιείται ότι όλα είναι στη θέση τους προς το παρόν και συνεχίζει την ίδια δουλειά ως συνήθως. Δεν θα αργήσει η ώρα που θα λογοδοτήσει στην δικαιοσύνη», πρεσβεύει ο αλβανός πολιτικός. «Σήμερα μάλιστα (σ.σ: 22 Ιουλίου), ο πρώην Αντιδήμαρχος Τιράνων, Arbjan Mazniku, κλήθηκε στην Ειδική Εισαγγελία για ανάκριση για την υπόθεση διαφθοράς της 5D Construction».

Παρότι η σύμβαση για το αποτεφρωτήριο είχε υπογραφεί πριν από επτά χρόνια, «το έργο είναι ανύπαρκτο μέχρι και σήμερα», συνεχίζει ο Καλίτσι. Το «σκάνδαλο»της 5D Construction, εταιρείας που «ιδρύθηκε από Διευθυντές του Δήμου Τιράνων, στενούς κι εμπίστους συνεργάτες του κ. Βελίαϊ, αλλά και κορυφαίους εκλογικούς μάνατζερ, αφορά την κλοπή 32 εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό των Τιράνων για την απόκτηση τεσσάρων οικοδομικών αδειών για την κατασκευαστική εταιρεία του δημάρχου σε περιοχές της πρωτεύουσας, που απέφερε περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ, σε 5 χρόνια».

Στη λίστα των καταγγελιών κατά του δημάρχου συγκαταλέγεται, καταλήγει ο Μπελίντ Καλίτσι, μια ημέρα πριν ακόμη μια νέα συγκέντρωση ενώπιον του δημαρχείου, και η  Eco-Tirana, «η κοινοπραξία μεταξύ του δήμου Τιράνων και της Amia Verona στην Ιταλία, που κατέχει το μονοπώλιο της συλλογής και μεταφοράς απορριμμάτων, κόστους 16 εκατ. ευρώ ετησίως, η οποία έχει κατηγορηθεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και στενούς δεσμούς με την ιταλική μαφία (NDRANGHETTA)».

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.