Πρόκειται για αυτά που λέμε “Once In A Lifetime” εμπειρία (pun intended). Όποιος έχει παραβρεθεί σε κάποιο από τα live της περιοδείας American Utopia του David Byrne καταλαβαίνει μέσα σε λίγα λεπτά ότι αυτό που πρόκειται να δει είναι περισσότερο μια παράσταση, παρά μια τυπική συναυλία. Από τον David Byrne που βγαίνει στην σκηνή καθισμένος σε ένα τραπέζι, κρατώντας έναν ανθρώπινο εγκέφαλο, μέχρι τους έντεκα μουσικούς που τον πλαισιώνουν και κινούνται μαζί του σαν νομάδες πάνω στην σκηνή, όλα είναι τόσο σφιχτοδεμένα σε αυτή την παράσταση που συνεχώς ψάχνεις για το λάθος που ποτέ δεν βρίσκεις.
Η επιτυχημένη διεθνής περιοδεία του American Utopia έλαβε διθυραμβικές κριτικές: το Billboard χαρακτήρισε την παράσταση «μια εμπειρία που δεν μοιάζει με καμία άλλη» και το ΝΜΕ την περιέγραψε ως «ίσως το καλύτερο ζωντανό σόου όλων των εποχών» (δίνοντας έτσι και το όνομα στο σχετικό live EP που συμπεριλήφθηκε στην deluxe edition του ομώνυμου δίσκου), μεταξύ άλλων. Πλέον το American Utopia «μετακόμισε» στο Broadway και το Hudson Theatre, με έξι παραστάσεις την εβδομάδα για δεκαέξι εβδομάδες.
Πέρα από τις παρακάτω φωτογραφίες, αν θέλετε να πάρετε και ένα ηχητικό δείγμα του American Utopia (αλλά και να θαυμάσετε το επίπεδο των μουσικών που πλαισιώνουν τον David Byrne) εδώ μπορείτε να παίξετε αυτό το διασκεδαστικό παιχνιδάκι στο οποίο «χτίζετε» μόνοι σας την ζωντανή μπάντα στο “Born Under Punches” των Talking Heads…
«Ηχογραφώντας τα κομμάτια για το American Utopia είχα την αίσθηση πως θα είναι συναρπαστικά να τα παίζεις live -και συνειδητοποίησα ότι πολύ από το παλιότερο υλικό μου θα ταίριαζε σε αυτό», έγραψε ο David Byrne για την έμπνευση της παράστασης. «Φαντάστηκα ένα ζωντανό σόου…Έκανα εικόνα πολλούς ντράμερ, παρατεταγμένους σε σειρά σαν σε παρέλαση σάμπα, που θα δημιουργούσαν τους ρυθμούς. Είχα αυτό το όραμα του πόσο συναρπαστικό θα είναι -τόσο για μένα όσο και για το κοινό».
Όπως εξηγεί ο Byrne: «Επίσης συνειδητοποίησα ότι αυτό που έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στο κοινό είναι οι περφόρμερ. Μπορείς να έχεις πυροτεχνήματα και τρελά βίντεο, αλλά είναι οι άνθρωποι πάνω στην σκηνή που μας τραβούν το ενδιαφέρον και μας συγκινούν. Κατάλαβα πως η ανθρώπινη σύνδεση έχει μεγαλύτερο βάρος και κουβαλά περισσότερο συναίσθημα από όλα τα γκάντζετ του κόσμου. Αν μπορούσα να φέρω τους περφόρμερ στο επίκεντρο, ίσως θα μπορούσα να επιτύχω μια σύνδεση με έναν ενστικτώδη και ενθουσιώδη τρόπο».
O David Byrne ξεκίνησε τη συνεργασία του με την χορογράφο Annie-B Parson, με την οποία έχουν δουλέψει μαζί αρκετές φορές στο παρελθόν και ξεκίνησαν να ανακαλύπτουν «μια κίνηση που έμοιαζε κατάλληλη για τα κομμάτια. Μερικές φορές μας έδινε να δοκιμάσουμε κάποια περίπλοκη κίνηση και άλλες φορές, με μικρή έκπληξη ανακαλύπταμε, ή τουλάχιστον ανακάλυπτα, πως οι πιο απλές ιδέες μπορούσαν να έχουν τεράστιο συναισθηματικό αντίκτυπο».
Στο κομμάτι “This Must Be The Place (Naive Melody)”.
Στο “‘Everybody’s Coming To My House”.