Αν είσαι από τους ανθρώπους που θεωρούν ότι το μπέικον είναι το δώρο της κρεατοβιομηχανίας στην ανθρωπότητα, συγνώμη αλλά θα σε απογοητεύσω. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το μπέικον, τα λουκάνικα, και τα επεξεργασμένα κρέατα μπαίνουν στην ίδια κατηγορία με τα τσιγάρα, το αλκοόλ και τον αμίαντο. Σε περίπτωση που δεν το κατάλαβες, προκαλούν καρκίνο. Όπως πολύ σωστά το θέτει και ο Guardian σε ένα long read του “Ναι, το μπέικον μας σκοτώνει“.

Αν τώρα αναρωτιέσαι πώς τόσα χρόνια το καταναλώνουμε με τόση μεγάλη αγάπη και ευκολία, αυτό το διαφωτιστικό βιντεάκι ίσως σου ανοίξει τα μάτια. Αν πάλι θέλεις να δεις από πού έρχεται και πώς καταλήγει στο  πιάτο σου μπορείς να δεις αυτό το βραβευμένο μίνι ντοκιμαντέρ.

Μιας, λοιπόν, και είναι και η χρονιά του γουρουνιού το 2019, σύμφωνα με τους Κινέζους, ας σώσουμε μερικά γουρουνάκια με τα παρακάτω υποκατάστατα:

1. Αβοκάντο

Μία από τις αγαπημένες μου vegan πίτσες, είναι η πίτσα με αβοκάντο (μπορείς να τη φας στο Mystic Vegan). Παρόλο που ίσως σου φανεί περίεργο, παρόλα αυτά το αβοκάντο είναι όπως και το μπέικον..έχουν και τα δύο λιπαρά. Ευτυχώς βέβαια του αβοκάντο είναι καλά λιπαρά. Κόψε το σε πολύ λεπτές φέτες για να το βάλεις στην πίτσα ή στην σαλάτα  ή μέσα σε κάποιο σάντουιτς. Λίγο χοντρό αλατάκι και θα είναι και τραγανό. Επίσης, ήξερες πως μπορείς ακόμα και να κάνεις αβοκάντο στο grill; Ω ναι!

https://www.youtube.com/watch?v=yGiM6eVC-tA

2. Φυστικοβούτυρο

Διάλεξε ένα crunchy και βάλτο μέσα σε ένα σάντουιτς με vegan ψωμάκι ολικής. Θα με θυμηθείς. Γιατί τι BLT – τι PBLT.

3. Λιαστές ντομάτες

Αν θέλεις αυτή την umami γεύση, τότε δοκίμασε λιαστές ντομάτες. Βάλ’ τες σε ζυμαρικά, σαλάτες, πίτσες ή ακόμα και σαν γαρνιτούρα σε σούπες.

4. Καπνιστό τόφου

Μπορείς να το αγοράσεις έτοιμο, αλλά μπορείς επίσης και να φτιάξεις το δικό σου, σπιτικό καπνιστό τόφου. Πάρε ένα κομμάτι, τύλιξέ το σε μία καθαρή πετσέτα, βάλ’ το σε μία επιφάνεια κοπής και βάλε από πάνω μία ακόμα επιφάνεια με κάποιο βάρος, όπως για παράδειγμα ένα βαρύ βιβλίο. Άφησέ το για μερικές ώρες ή ακόμα και για ολόκληρη τη νύχτα, ώστε να πάρει το σχήμα και μετά μπορείς να το μαρινάρεις σε σιρόπι σφενδάμου και υγρό καπνό για να του δώσεις αυτή την πλούσια umami γεύση. Το ψήνεις, το κόβεις σε λεπτές φέτες και είναι έτοιμο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο ladypapaya.com