Το Hokyo, ένα street restaurant, που έχει ανοίξει εδώ και πέντε μήνες στον Χολαργό και σε αντίθεση με την ιαπωνική πρωτεύουσα, στην οποία σαφώς παραπέμπει η ονομασία του, είναι μικροσκοπικό. Hokyo στα ιαπωνικά σημαίνει κουτί που περιέχει δώρα ή πολύτιμα αντικείμενα. Κι όλο αυτό δένει καθώς τα φαγητά του Hokyo σερβίρονται σε χάρτινες καλόγουστες συσκευασίες, που μπορούν να κλείσουν σαν κουτί (εάν θελήσεις να πάρεις μαζί σου ό,τι φαγητό ίσως περίσσεψε από το γεύμα σου).
Η λογική της κουζίνας του είναι asian και healthy. Το πρώτο το καταλαβαίνεις αμέσως ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στο menu: maki sushi,nigiri, noodles, wakame starter. Το δεύτερο το αντιλαμβάνεσαι όταν τρως. Όπως μου εξηγεί ο σεφ Λάμπρος Βακιάρος δεν υπάρχει τίποτα τηγανητό ενώ τα πάντα παρασκευάζονται εντός του μαγαζιού: από τα dressing μέχρι και τα μπισκότα τζίντζερ που χρησιμεύουν ως βάση στα γλυκά του Hokyo. Ο Λάμπρος έχει εργαστεί στο φημισμένο και βραβευμένο με 3 αστέρια Michellin, Restaurante Martín Berasategui στο Σαν Σεμπαστιάν και στο sushi bar Kabuki, που έχει τιμηθεί με ένα αστέρι. Η κουζίνα λοιπόν έχει βασιστεί στις αρχές εστιατορίων με πολύ υψηλά στάνταρ προσαρμοσμένη με τέτοια τρόπο ώστε να κρατά τις τιμές σε λογικά επίπεδα.
Όπως μου εξηγεί ο Λάμπρος θέλει να προωθήσει τη λογική του υγιεινού on the go κολατσιού και περήφανος μου παρουσιάζει το Tuna Quinoa (3. 90 €) και το Salmon Tartar (3.90 €), που αποτελούν γεύματα πλούσια σε πρωτεϊνες που χορταίνουν χωρίς να φουσκώνουν και που δίνουν ώθηση και ενέργεια σε όσους γυμνάζονται αλλά και σε όσους τρέχουν εναρμονισμένοι με τους τρελούς ρυθμούς της πόλης. Παίρνω τα ξυλάκια μου, ανακατεύω καλά και δοκιμάζω. Ξεχωρίζω το δροσερό Tuna Quinoa (τόνος tartar, άσπρη κινόα, μαύρη κινόα, αβγό, edamame beans, wagame, lime-miso dressing) ίσως γιατί το βρίσκω πιο πλούσιο σε ποικιλία γεύσεων από το Salmon Tartar (Σολομός tartar, αβοκάντο, sushi rise, lime-miso dressing).
Από το menu δε λείπουν και οι fusion προτάσεις, όπως το Citrus Salmon Sushi (6. 50 €) όπου άψογα δένει το φυστίκι Αιγίνης με τα υπόλοιπα υλικά (Σολομός tartar, lime, ρέβα και καρότο). Πιο ελαφρύ και ντελικάτο στη γεύση το Salmon Flambe Sushi (8.00 €) με γαρίδα tartar, αγγούρι, hokyo mayo και σολομό flambé.
Όπως λέει ο Λάμπρος τα noodles, που είναι φτιαγμένα από αλεύρι με κουρμουμά είναι αυτά που «φεύγουν» περισσότερο καθώς και οι σούπες ακόμη και τώρα που ο καιρός έχει ζεστάνει αισθητά. Δοκιμάζω την όντως εξαιρετική και πολύ χορταστική Chicken Soup (4. 90 €) με κοτόπουλο, ramen noodles, κολοκύθι, καρότο, κόκκινη πιπεριά και τον φρέσκο κόλιανδρο που κάνει τη διαφορά δίνοντας μια αίσθηση φρεσκάδας. Κλείνω με ένα από τα ζεστά πιάτα του Hokyo, το Ramen Burger (6.50 €) με ψωμάκι από noodles, asian style burger, γαλλική σαλάτα, φρέσκο κρεμμύδι και 5spices yogurt, πολύ ελαφρύ γιατί δεν έχει ούτε αβγό, ούτε μπαχαρικά αλλά ταυτοχρόνως είναι νόστιμο και δένει τέλεια με τα noodles. Είπα πριν ότι έκλεισα. Όχι ακριβώς. Γιατί καλές και οι γαρίδες και οι σολομοί αλλά το θέλω το γλυκάκι μου, κι όχι ένα αλλά δύο και χωρίς τύψεις γιατί δεν έχουν ζάχαρη. Πολύ καλό και το Chocolate Mousse (2. 90 €) και το Lime Yogurt (2.90 €), που παρασκευάζονται εξ ολοκλήρου στην κουζίνα του Hokyo.
Hokyo: Όταν το Τόκιο ήρθε στο Χολαργό
Hokyo, Φανερωμένης 8, Χολαργός, τηλ. 2106512777