1 . Gordita – Μεξικό

Gordita-Mexico

Αν επισκεφθείτε το Μεξικό πρέπει έστω για μία μόνο φορά να δοκιμάσετε τα περίφημα Gorditas! Στρογγυλά πιτάκια από ζύμη masa με καλαμποκάλευρο ψήνονται με μαεστρία σε μία καυτή πλάκα μέχρι να φουσκώσουν και ύστερα γεμίζονται με υλικά της επιλογής σας -χοιρινό κιμά, φρέσκο λουκάνικο με πιπεριές τσίλι κατά κόσμον chorizo , τυριά, μαρούλι, ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και για φινίρισμα, όπως συνηθίζεται, μία κουταλιά καυτερής σάλτσας- που μετατρέπει το gordita σας σε έργο τέχνης έτοιμο για φάγωμα!

2 . Gelato – Ιταλία

gelato-italia

Βρείτε την δική σας gelateria και δοκιμάστε το ιταλικό παγωτό χωρίς τύψεις καθώς παρασκευάζεται με γάλα και αυγά ή κορν φλάουρ που δίνουν ένα αποτέλεσμα με σαφώς χαμηλότερα λιπαρά και ντελικάτη γεύση. Με αμαρέτο κερασάκια,  ξηρούς καρπούς, τραγανό μπισκότο ή με βάση τη σοκολάτα όπως η φημισμένη σοκολάτα gianduja -με 30% πάστα φουντουκιού που εφευρέθηκε από την εταιρία Caffarel το 1852 στο Τορίνο- θα σας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις με την πρώτη μπουκιά, σαν έρωτας κεραυνοβόλος.

3 . Poutine – Κεμπέκ , Καναδάς

poutine

Poutine: στην καναδέζικη αργκό σημαίνει «χάος». Τηγανιτές πατάτες με αλμυρή σάλτσα από φρέσκο ζωμό κοτόπουλου ή βοδινού –για τους χορτοφάγους της παρέας υπάρχουν και vegetarian σάλτσες- πασπαλίζονται με αφρώδες τυρόπηγμα που μοσχοβολάει βούτυρο κι έχει τόσο μοναδική γεύση που δεν είναι αδύνατον να εκφραστεί με λέξεις.

4 . Murtabak – Σιγκαπούρη & Μαλαισία

murtabak-malaysia

Στην Μαλαισία σερβίρεται μετά μανίας στις υπαίθριες αγορές, έχει τη γεύση τηγανίτας παρόλο που μοιάζει με τετράγωνη κρέπα και είναι γεμιστή με αυγό και φρέσκο κρεμμυδάκι ενώ στην Ινδονησία θα την δοκιμάσετε στην πιο γλυκιά της εκδοχή με παχύτερη ζύμη σαν βάφλα κι ευωδιαστά καρυκεύματα κάρυ.

5 . Currywurst – Γερμανία

currywurst-and-chips-at-curry-61

Το 1949, όταν το Βερολίνο ήταν ακόμη γεμάτο ερείπια, μια δαιμόνια νοικοκυρά η Herta Heuwer προμηθεύτηκε για πρώτη φορά αγγλικό κάρυ από κάποιους φίλους της, Άγγλους στρατιώτες και ξεκίνησε τους πειραματισμούς! Αποτέλεσμα της μαγειρικής της ήταν μία πρωτοποριακή σάλτσα τομάτας με βάση το κάρυ την οποία περιέλουσε πάνω σε ψιλοκομμένο λουκάνικο και έτσι γεννήθηκε το currywurst -το απόλυτο γερμανικό σνακ για μπύρα μέχρι σήμερα.

6 . Takoyaki – Ιαπωνία

American Day 2011: Misawa community on both sides of the fence celebrate partnership

Τραγανές ζυμαρένιες μπαλίτσες από σιτάρι- σαν μπαλάκια του πινγκ πονγκ σε μέγεθος- με γέμιση τρυφερά κομμάτια χταποδιού, ψήνονται μέχρι να ροδίσουν και πασπαλίζονται με κρεμμυδάκια, aonori (φύκια σε σκόνη) , κατσουομπούσι (νιφάδες παλαμίδας) και σως μαγιονέζας ή σάλτσα takoyaki  που έχει παρόμοια υφή και γεύση με την Worcestershire σως.

7 . Chivito al Pan – Ουρουγουάη

chivito-alvaro-rivera

Μπορείτε να το πείτε και σάντουιτς υπερπαραγωγή –από τις φθηνότερες και παράλληλα πιο νόστιμες εθνικές σπεσιαλιτέ της Ουρουγουάης. Πολλοί θα το χαρακτήριζαν βόμβα χοληστερόλης καθώς φτιάχνεται με δύο μεγάλες φέτες φρέσκου ψωμιού με «ολίγη» μαγιονέζα, τα οποία γεμίζονται με μπριζόλα σχάρας , ζαμπόν, μπέικον, τηγανητά ή βραστά αυγά και τυρί μοτσαρέλα  ενώ δεν του λείπουν και τα λαχανικά όπως το μαρούλι, οι ντομάτες, οι κόκκινες πιπεριές στη σχάρα και οι καρδιές φοίνικα για να δώσουν μία «δροσιά» στο πιάτο –λέμε τώρα.

8 . Kelewele – Γκάνα

Kelewele

Γλυκιά και ταυτόχρονα πικάντικη λιχουδιά με τηγανητές μπανάνες Αντιλλών –που θυμίζουν στη γεύση γλυκοπατάτα- κομμένες σε κύβους με αλάτι, τζίντζερ και φρέσκο τσίλι. Σερβίρονται σε πιάτο από εφημερίδα σαν βραδινό σνακ και μοιάζουν οπτικά με τηγανητές πατάτες μόνο που είναι καλύτερες, φανταστείτε γεύση!

9 . Yangrou Chuan – Βορειοδυτική Κίνα

Yangrou Chuan

Ιδανικό street food για να συντροφεύσει την βραδινή βόλτα στις γειτονιές του Πεκίνου. Πρόκειται για μικρά κεμπάπ σε στικ που ψήνονται στα κάρβουνα και αναδύουν μυρωδιές καπνιστού κρέατος και κύμινου που σε αναγκάζουν να τα δοκιμάσεις. Όσο περισσότερο κόσμο δείτε γύρω από την καντίνα του ψήστη, τόσο το καλύτερο, πάρτε θέση στην ουρά και παραγγείλετε μία δωδεκάδα είναι το τέλειο απογευματινό σνακ με ολόκληρη την ιστορία της Δυναστείας Yuan σε ένα καλαμάκι.

10 . Pastel de Belém – Πορτογαλία

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Είναι μία μικρή τάρτα με φύλλο σφολιάτας γεμιστή με πλούσια κρέμα με βάση το αυγό και στην «κορφή» κανέλα. Η πιο ξακουστή σε όλη την Πορτογαλία βρίσκεται στην Antigua Confeitaria de Belém στη Λισαβόνα  όπου πωλούνται καθημερινά 19.000 τάρτες! Μόνο τρεις άνθρωποι είναι μυημένοι στην μυστική συνταγή και η προετοιμασία γίνεται πάντα κεκλεισμένων των θυρών από όπου αναδύεται το άρωμα της ζάχαρης και της κανέλας που προϊδεάζουν τους πελάτες για το αμαρτωλό γλυκό που θα ακολουθήσει.

11 . Καπνιστό χοιρινό – Τζαμάικα & Νησιά Καραϊβικής 

jamaica

Ένα από τα πιο φημισμένα πιάτα της Καραϊβικής, αυστηρώς κατάλληλο για meet lovers! Ζουμερό χοιρινό μαγειρεμένο βασανιστικά πάνω σε ξύλο με μπαχάρια και φρέσκα μούρα. Η γεύση του είναι ελαφρώς φρουτώδης, παντρεμένη με καυτερό τσίλι, αρώματα μοσχοκάρυδου και κανέλας που θα σας παρασύρουν χωρίς δεύτερη σκέψη σε δεύτερη μερίδα.

12. Σουβλάκι –Ελλάδα

souvlaki

Κερδίζει άξια και με διαφορά τον τίτλο του εθνικού μας street food! Θα το βρείτε σε διάφορες εκδοχές με καλαμάκι χοιρινό ή κοτόπουλο, πικάντικο γύρο ή μπιφτέκι- τυλιχτό σε πίτα λαδωμένη ή αλάδωτη ανάλογα με τα γούστα- με ντομάτα και κρεμμύδι ή για τους μερακλήδες του είδους δροσερό τζατζίκι! Σερβίρεται στη λαδόκολλα σε κάθε γωνιά της χώρας και είναι από τα πιο υγιεινά –υποκειμενικά μιλώντας- και φθηνά σνακ σε όλον τον πλανήτη. Διαβάστε και εδώ το αφιέρωμα της Popaganda στα καλύτερα σουβλάκια της Αθήνας.