Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΝΥΧΤΕΣ

Μια μουσική «μάχη» στο Θέατρο Χυτήριο σηματοδοτεί την άνθιση της soundsystem κουλτούρας στην Ελλάδα

Από τις αλάνες του Kingston, στις αθηναϊκές αποθήκες, παντού τα ηχοσυστήματα, «πλακώνονται» μεταξύ τους.
DubwiseHiFi

Όποιος έχει έρθει σε επαφή με τη Reggae έχει συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο ήχος της και το συναίσθημα που αυτός σου προκαλεί όταν την ακούς. Αυτό το έντονο συναίσθημα ενισχύεται ακόμα περισσότερο μέσα από την κουλτούρα των Soundsystem, των χειροποίητων ηχοσυστημάτων που κατασκευάζονταν τα 50’s στα γκέτο του Κingston της Jamaica και ταξίδεψαν μέχρι την Αγγλία μέσω των μεταναστών. Όλα ξεκίνησαν από μια φτηνή, αυτοσχέδια μορφή διασκέδασης στα γκέτο και εξελίχθηκε σε παγκόσμια κουλτούρα που ταξίδεψε μέχρι την Ιαπωνία, την Ευρώπη και την Αμερική. Σήμερα βλέπουμε stage τεράστιων φεστιβάλ όπως το Outlook Festival στην Κροατία να εμπιστεύονται χειροποίητα soundystem αλλά και mainstream καλλιτέχνες όπως οι Μajor Lazer, με τις κυκλοφορίες τους αλλά και remixes από Mungo’s HiFi, να «μοιράζουν» στοιχεία αυτής της κουλτούρας σε εκατομμύρια ακροατές ανά τον κόσμοΜε αφορμή ένα ντοκιμαντέρ που ήρθε στα χέρια μου λίγες ημέρες πριν, από τον Vaibone και την κολεκτίβα «Heviweit», αλλά και το πρώτο soundclash που θα γίνει στο Θέατρο Χυτήριο αύριο το βράδυ, ανακάλυψα πως 9.498 χιλιόμετρα μακριά από την Καραϊβική, υπάρχουν σήμερα κάποιοι τύποι που φτιάχνουν χειροποίητα ηχοσυστήματα στα πρότυπα των τζαμαϊκανικών reggae soundsystem. Εάν τους έχεις συναντήσει σε φεστιβάλ, σε ξυλουργεία, studio ή αποθήκες και έχεις χορέψει με τη μουσική τους, έφτασε η στιγμή να μάθεις την ιστορία τους.

IrieAction

Το Dubwise HiFi πήρε σάρκα και οστά το 2007 από τους AmP Outernational με τη συνδρομή των Mashdown45, Mista Operator, Skitlab και την Anna Mystic. Σκοπός τους ήταν να φέρουν σε επαφή το ελληνικό κοινό με την κουλτούρα των soundsystems και το ηχηρό μήνυμα που περιέχει η conscious reggae dub μουσική,  μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας. Με μπάσα δυνατά σαν βροντές και πρίμα ηλεκτρικά σαν κεραυνούς το Dubwise Hi-Fi προσπαθεί να δονήσει τα θεμέλια της Βαβυλώνας. Το Irie Action, με κοινή βάση την αγάπη για τη reggae μουσική, ξεκίνησε το 2005 σαν URM με μέλη τους Man’O, Oldjohn και Nesco, οργανώνοντας με ένα μικρό ηχοσύστημα τα πρώτα τους πάρτι στην Πολυτεχνειούπολη. Το 2009 μπήκε στην ομάδα ο Soundman και το 2010 κυκλοφόρησαν δύο βινύλια σε συνεργασία με τους Ranking Joe, Ranking Trevor, Fitta Warri, Earl Zero, Ranking Forest και τον Έλληνα παραγωγό και μουσικό Outspoken Brothers. Αύριο το βράδυ οι δύο αυτές ομάδες θα ενώσουν τις μουσικές τους δυνάμεις, κάτω από την ίδια στέγη, για να γιορτάσουν τη εδραίωση της reggae και dub κουλτούρας στη χώρα μας. 

Sxedia_Hxeiou

Σε τι διαφέρει ένα «χειροποίητο» από ένα «κοινό ηχοσύστημα»; Dubwise Hifi: Το χειροποίητο δεν είναι προϊόν μαζικής παραγωγής, είναι προσαρμοσμένο στις δικές σου ανάγκες. Συνήθως οι καμπίνες φτιάχνονται από την ομάδα που τρέχει το soundsystem, όπως και η επιλογή σχεδίων, μεγαφώνων, υλικών και μηχανημάτων. Στα δικά μας ηχοσυστήματα δίνουμε έμφαση στις χαμηλές συχνότητες! Η καθαρότητα και η ένταση των χαμηλών, και όχι μόνο, συχνοτήτων είναι το μέσο που χρειάζεται για να αναπαράγουμε την Dub μουσική με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι μια χορευτική, πολλές φορές spiritual μουσική, την οποία πρέπει να νιώθεις στο σώμα σου.

Και τι γνώσεις απαιτεί η κατασκευή ενός χειροποίητου ηχοσυστήματος; Dubwise Hifi: Γνώσεις ηχοληψίας, ακουστικής και ξυλουργικής αλλά δεν χρειάζεται να έχεις πτυχία. Θέλει αρκετό ψάξιμο και υπομονή. Ευτυχώς υπάρχει αρκετό υλικό στο διαδίκτυο αλλά και άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να σε βοηθήσουν.

ChannelOne

Πώς βλέπετε το μέλλον της Soundystem σκηνής στην Ελλάδα; Irie ActionΟι άνθρωποι που αγαπάνε και ασχολούνται με την συγκεκριμένη μουσική στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ενεργοί και αυτό αυξάνει το ενδιαφέρον του κόσμου. Πρόσφατα είχαμε την δημιουργία τρίτου ηχοσυστήματος, του SYSTEMATIC, και αυτό είναι κάτι πολύ ευχάριστο.

Vaibone συστήσου μας! Το όνομα μου είναι Αλέξανδρος περισσότερο γνωστός ως Vaib_one μουσικά και ~vndlsm~ στον γραφιστικό/video τομέα. Ασχολούμαι πολλά χρόνια με το Djing και τη μουσική και έχω σπουδάσει Μηχανικός Ήχου. Η κύρια ασχολία μου είναι η ομάδα Heviweit η οποία είναι μια κολεκτίβα που προσπαθεί να διαδώσει στην Ελλάδα την κουλτούρα των Soundystem αλλά και της Dub μουσικής. Aυτό τον καιρό ετοιμάζουμε ένα ελληνικό ντοκιμαντέρ, μια ανεξάρτητη DIY παραγωγή της ομάδας Heviweit, για την κουλτούρα των Soundystem, με την πολύ σημαντική βοήθεια του Dubwise HiFi, που αναμένεται να κυκλοφορήσει δωρεάν τους επόμενους μήνες. 

Πως εμπνευστήκατε την ιδέα για το ντοκιμαντέρ; Αποφασίσαμε πως πρέπει να κάνουμε κάτι για να διαδοθεί και να μεγαλώσει η Soundsystem σκηνή της Ελλάδας. Ένα session με Soundsystem είναι μια εμπειρία που όταν τη ζήσεις είναι εγγυημένο πως θα σε κάνει φανατικό. Αυτό το πράγμα θέλουμε να νιώσει και να αγαπήσει το ελληνικό κοινό. Μέσα από την ιστορία της δημιουργίας και της εξέλιξης του χειροποίητου συστήματος Dubwise Hifi θέλουμε οι νέοι να γνωρίσουν την κουλτούρα των χειροποίητων Reggae ηχοσυστημάτων και να αγαπήσουν την δυνατή και ποιοτική αναπαραγωγή της Dub μουσικής. 

Ποια η διαφορά ενός DJ και ενός selector; Στο παρελθόν Dj ήταν αυτός που ξεσήκωνε τον κόσμο με το μικρόφωνο και Selector ή Operator αυτός που έβαζε την μουσική και χειριζόταν τα μηχανήματα. Ο Dj συνήθως μιξάρει, το ένα κομμάτι μπλέκεται με το άλλο ρυθμικά και δημιουργεί ένα set με συνεχή ροή. Ο selector τείνει να ‘διαλέγει’ κομμάτια αφήνοντας τα να παίζουν ολόκληρα, με κενά ενδιάμεσα στις αλλαγές, ακολουθώντας έτσι τον «παραδοσιακό» τρόπο παιξίματος σε soundsystem. Η oυσιαστική διαφορά  είναι ο τρόπος παιξίματος. Οι Selectors χρησιμοποιούν το ”Preamp”, ένα μηχάνημα με μια περίεργη μίξη κονσόλας και μίκτη. Φτιάχνεται κατά παραγγελία από τεχνίτες κυρίως στην Αγγλία και προσφέρει ιδιαίτερες λειτουργίες και δυνατότητες διαμόρφωσης του ήχου. Όποιο τρόπο παιξίματος και να έχει επιλέξει κάποιος, από ένα session δεν λείπουν τα ηχητικά εφέ τύπου Dub Siren, Spring Reverb, Echo.

Ο Vaibone.

Ο Vaibone.

Τι είναι το  Soundclash που θα δούμε στο Χυτήριο; Είναι μια μουσική «μάχη» ανάμεσα σε δύο ηχοσυστήματα. Ένταση, ποιότητα, επιλογή μουσικής, ακυκλοφόρητα κομμάτια που κατέχει μόνο το ένα ηχοσύστημα είναι μερικά από τα όπλα που θα κρίνουν τον νικητή. Στην Ελλάδα δεν έχουν παίξει ποτέ δύο Soundsystem στον ίδιο χώρο την ίδια βραδιά για αυτό είναι ένα event που κάνεις ακροατής της Reggae δεν πρέπει να χάσει! Η βραδιά διοργανώνεται σε εντελώς φιλικό κλίμα αφού κυρίως είναι μια γιορτή της Soundsystem κουλτούρας που ελπίζω να σηματοδοτήσει την άνθιση της στο ελληνικό έδαφος.

Είναι οι Έλληνες εξοικειωμένοι με την Reggae/Dub μουσική; Το κακό είναι ότι την έχουν βάλει σε μια κατηγορία Καλοκαίρι/BeachBar/Κούτσουμπιλό. Εν μέρη είναι λάθος τους, από την άλλη δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να ακούσουν την Dub και Reggae μουσική όπως ΠΡΕΠΕΙ να ακούγεται. Δηλαδή να αναπαράγεται σωστά με έμφαση στις χαμηλές συχνότητες. Υπάρχουν αρκετοί Djs, Selectors και ομάδες. Οι περισσότεροι με μεγάλη ιστορία και πορεία. Δυστυχώς δεν είναι εύκολο για κάποιον να έχει ένα δικό του ηχοσύστημα οπότε αναγκάζονται να παίζουν σε ακατάλληλα μέρη. H λύση βρίσκεται στα χέρια του κοινού που πρέπει να διαμορφώσει την κατάλληλη ζήτηση για έναν σωστό χώρο, ο οποίος ελπίζω ότι θα βρεθεί σύντομα. 

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.