ΘΕΑΤΡΟΒρεθήκαμε στα παρασκήνια της πρώτης παρουσίασης όπερας της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ ...

Βρεθήκαμε στα παρασκήνια της πρώτης παρουσίασης όπερας της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ

Φωτογραφίες από τις πρόβες της όπερας «Το Λυκόφως των Χρεών», μια ριζική διασκευή του «Λυκόφωτος των θεών» του Βάγκνερ.
Φωτογραφίες: Γεράσιμος Δομένικος / FOSPHOTOS

Κράτα το

Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εγκαινιάζει την επίσημη λειτουργία της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την πρώτη παρουσίαση της όπερας Το λυκόφως των χρεών, από τις 6 Οκτωβρίου και για δώδεκα παραστάσεις.

Πρόκειται για μια ριζική διασκευή του Λυκόφωτος των θεών του Ρίχαρντ Βάγκνερ, σε μουσική μεταγραφή του Χαράλαμπου Γωγιού, λιμπρέτο του Δημήτρη Δημόπουλου και σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη.

Η παράσταση αφηγείται την ιστορία του προδομένου Έλληνα ψηφοφόρου, τον μύθο του χρέους και τη σύγχυση του νεοκλασικού φαντασιακού με τη νεοελληνική πραγματικότητα. Οι δημιουργοί του έργου δανείζονται από τον μύθο του Βάγκνερ την πτώση της Βαλχάλλας, της κατοικίας των θεών, και στη θέση της τοποθετούν τον Ιερό Βράχο, διαχρονικό σύμβολο του ελληνικού αλλά και του δυτικού πολιτισμού.

Η Ελληνίδα Βρουνχίλδη – Τζούλια Σουγλάκου, ελληνικό αντίστοιχο της Βαλκυρίας, κόρης του αρχηγού των θεών στο έργο του Βάγκνερ, προσφέρει με την ψήφο της το δαχτυλίδι της διαδοχής στον δικό της Ήρωα, τον Σωτήρη – Δημήτρης Πακσόγλου, ελληνικό αντίστοιχο του Ζήγκφριντ, ελπίζοντας πως αυτός δεν θα την προδώσει σαν τους προκατόχους του και θα καταφέρει να σπάσει τον αέναο κύκλο του χρέους που τους βασανίζει.

Τα μουσικά μοτίβα του πρωτότυπου, τα περίφημα «λαϊτμοτίβ» του Βάγκνερ, αντικαθίστανται από πασίγνωστα ελληνικά μουσικά θέματα, όπως ο Εθνικός Ύμνος και το παιδικό τραγούδι «Πού ‘ν’ το, πού ‘ν’ το, το δαχτυλίδι», δημιουργώντας ένα παλίμψηστο όπου η βαγκνερική δραματουργία συνδιαλέγεται άμεσα με τον συγκινησιακό κόσμο του Έλληνα ακροατή.

Το Λυκόφως των χρεών αποτελεί την πρώτη παράφραση κλασικού λυρικού έργου που ανεβαίνει από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, είδος που φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν από τους κύριους άξονες του προγραμματισμού της και θα παρουσιαστεί σε δύο κύκλους, από 6 Οκτωβρίου 2017 για πέντε παραστάσεις και από 5 Ιανουαρίου 2018 για ακόμα επτά παραστάσεις.

Το Λυκόφως των Χρεών αποτελεί την τρίτη παράφραση όπερας που παρουσιάζει η δημιουργική ομάδα των Χαράλαμπου Γωγιού, Αλέξανδρου Ευκλείδη και Δημήτρη Δημόπουλου. Οι δύο πρώτες παραφράσεις “Yasou Aida!” και AirRossini”, παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία σε Αθήνα και Βερολίνο ανοίγοντας τον δρόμο για πιο πειραματικές αναγνώσεις πάνω στην όπερα.

Το λυκόφως των χρεών. Όπερα σε παράφραση. Βασισμένο στο μουσικό δράμα του Ρίχαρντ Βάγκνερ Το λυκόφως των θεών. Πρώτη παρουσίαση / Παραγγελία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ  6, 8, 10, 12, 14 Οκτωβρίου 2017, 5, 7, 10, 12, 14, 17, 19 Ιανουαρίου 2018, Ώρα έναρξης: 20.30. Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής . Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μεταγραφή-μουσική διεύθυνση: Χαράλαμπος Γωγιός, Κείμενο: Δημήτρης Δημόπουλος, Ιδέα-σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης, Σκηνικό-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα, Δραματουργική συνεργασία: Ελένη Τριανταφυλλοπούλου, Βρουνχίλδη: Τζούλια Σουγλάκου, Σωτήρης: Δημήτρης Πακσόγλου, Μέρτεν: Τάσος Αποστόλου – Πέτρος Μαγουλάς, Εκσυγχρονισμός/Γέρος/Μέτερνιχ: Γιάννης Γιαννίσης, Λογική/Μελίνα/Σουλιώτισσα: Μυρτώ Μποκολίνη – Φωτεινή Κωστοπούλου, Μελίνα/Σουλιώτισσα: Ειρήνη Καράγιαννη, Μελίνα/Σουλιώτισσα: Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Προτομές: Βασίλης Δημακόπουλος, Γιάννης Καλύβας, Μιχάλης Κατσούλης, Γιάννης Φίλιας, Συμμετέχει εννεαμελές ενόργανο σύνολο.

Κράτα το

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ INBOX ΣΟΥ
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.