Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Στη Θεσσαλονίκη βρέχει κεφτέδες

Το «Meet The Ball» που άνοιξε πριν λίγες ημέρες στον πεζόδρομο της Ζεύξιδος, σερβίρει εννιά διαφορετικές παραλλαγές σε κεφτεδάκια και σαλάτες σε βαζάκια.
Φωτογραφίες: Γιώργος Παπαδόπουλος
Screen Shot 2015-01-12 at 8.39.26 μ.μ.

Στην εκπνοή του 2014 ένας καινούριος χώρος εστίασης προστέθηκε στη λίστα με τα πιο conceptual εστιατόρια στο urban fooding της Θεσσαλονίκης. Στην οδό Ζεύξιδος, στο κέντρο της πόλης, στον πεζόδρομο που μεγαλώσαμε με τις μουσικές του «Urban bar» και του «Spirto», απολαύσαμε τις φωτογραφικές εκθέσεις της ομάδας Stereosis, συναντήσαμε τις πρώτες χίπστερ φάτσες στις καρέκλες του «Pastaflora Darling» και λιγουρευτήκαμε κάποιες από τις γκουρμέ νοστιμιές του κ. Παναγιώτη Κουκουβίτη στο «Daily Deli», συναντούμε πλέον το «Meet The Ball» (μέχρι πρότινος το καφέ- μπαρ «Ζεύξιδος»). Ήδη από τις αρχές του Δεκέμβρη τα social media πήρανε φωτιά και με τα συνεχή post με φωτογραφίες από τις σχετικές προετοιμασίες ξέραμε ότι κάτι καλό ανοίγει στην πόλη.

Η ιστορία έχεις κάπως έτσι… Τρεις ανήσυχοι νέοι άνθρωποι η Κυριακή Σιδηροπούλου, ο σύζυγός της Καλούδης Γιοβανίτσας και ο αδερφός του Κωστής Γιοβανίτσας, που αγαπούν την καλή αισθητική, το φαγητό και τον πελάτη, ξεκίνησαν την οργάνωση μιας νέας ιδέας που θα ταΐσει όλους τους καλοφαγάδες. Ταξίδεψαν στο εξωτερικό, συζήτησαν με τους φίλους τους, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της γαστρονομίας  (και είναι πολλοί αυτοί) και αποφάσισαν να κάνουν αυτό το μοντέρνο κεφτεδάδικο που θα σερβίρει κεφτέδες παντός είδους, με συνοδευτικές γεύσεις που αγαπάνε τον κιμά! 

Η Κυριακή μου εξηγεί ότι η αρχική ιδέα ήταν να δημιουργηθούν πέντε μοντέρνες καντίνες , που η κάθε μία θα πουλάει διαφορετικό φαγητό. «Επειδή, όμως, το ελληνικό κράτος δεν είναι και το πιο φιλικό στις νέες επιχειρηματικές ιδέες, ξεκίνησαν τα προβλήματα γραφειοκρατίας και αδειοδότησης. Έτσι, κρατήσαμε την ιδέα για τα κεφτεδάκια και αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα φιλόξενο εστιατόριο, στον ήδη ιδιόκτητο χώρο του πρώην μπαρ «Ζεύξιδος» (και τέως εστιατορίου «Ζεύξιδος meating place»)». 

Όλα γίνανε σε ένα μήνα, από την ανακαίνιση του χώρου, την διακόσμηση μέχρι και την οργάνωση της κουζίνας. Η Κυριακή που εξειδικεύεται στον σχεδιασμό επίπλου, στην διακόσμηση γάμων- βαπτίσεων και έχει πολύχρονη εμπειρία ως εξωτερικός συνεργάτης στην παραγωγή του Sani Gourmet, κοιμόταν και ξυπνούσε με την εικόνα του «Meet The Ball» στο μυαλό της. «Τα είχα φανταστεί όλα, τα χρώματα, τα υλικά που θα χρησιμοποιούσα για να ανακαινιστεί ο χώρος, τις λεπτομέρειες τους design, το art de la table… Δεν χρειαστήκαμε τις υπηρεσίες κάποιου αρχιτέκτονα – διακοσμητή. Όλα ήταν στο μυαλό μου. Είχα και το εν λευκώ των συνεργατών, οπότε το «Meet The Ball» στήθηκε μέσα σε ένα μήνα».

DSC_7343
DSC_7337

Η ανάγκη του comfort food φιλοξενήθηκε σε έναν χώρο άνετο και φιλικό, όπου και η μικρή λεπτομέρεια έχει περάσει από το μυαλό και τα χέρια της Κυριακής. Ο συνδυασμός του μπλε με το ανοιχτόχρωμο ξύλο, επιστρατεύτηκαν υφάσματα «χορηγίας» της Λένας Τορνιβούκα (των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων) για να ντύσουν τα κάδρα στον τοίχο, οι λονδρέζικες λεπτομέρειες όπως τα φωτιστικά της Nook London, σερβίτσια Falcon και τα κόκκινα μαγειρικά σκεύη για να σερβίρουν μία από τις σπεσιαλιτέ τους. Ο χώρος αποκτά άλλον ευρωπαϊκό αέρα με την τεράστια τοιχογραφία μεταξύ σαλονιού και κουζίνας δια χειρός Κωνσταντίνου Φυντάνη. Ο ταλαντούχος 16χρονος illustrator από την Ξάνθη είναι ο ίδιος που δημιούργησε την εμπνευσμένη τοιχογραφία στο «Estrella» των αδελφών Καπετανάκη, ενώ ο σχεδιασμός των sous-plat ανήκει στην γραφίστρια ‘Αννα Μόζα. Στον διπλανό τοίχο, στέκουν με παράξενο αισθησιασμό δυο ευτραφείς ανθρώπινες μορφές από τον κόσμο του Κολομβιανού ζωγράφου Φερνάντο Μποτέρο.

Οι άνθρωποι που επισκέπτονται το «Meet The Ball» έχουν την ανάγκη να νιώσουν οικεία και να δοκιμάσουν νόστιμο και γρήγορο φαγητό χωρίς πολλές φιοριτούρες. Δεν ξέρω αν ο χαρακτηρισμός του υγιεινού fast-food του ταιριάζει, αλλά τα κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα και μακαρόνια είναι σίγουρα ένα ιδανικό πιάτο για το lunch break ή για όσους θέλουν να σπάσουν την πείνα τους με λίγα κεφτεδάκια BBQ, τσιπς πατάτας με αλάτι ντομάτας ή και γιατί όχι λίγο παραδοσιακό καβουρμά Δράμας με αυγά. Αυτό κι αν είναι comfort food!

Το μενού, που έχει επιμεληθεί ο σεφ Δημήτρης Πέτκος, δεν είναι τεράστιο -επιτέλους- και δεν χρειάζεται να έχεις πτυχίο μαγειρικής για να διαλέξεις τι θα φας. Οι κιμάδες έχουν διαλεχτεί προσεκτικά από επιλεγμένους προμηθευτές της περιοχής. Η ομάδα του Δημήτρη έκανε τους συνδυασμούς και δημιούργησαν , που μπορείς να τα συνοδέψεις με κους κους με λαχανικά και κάρυ, τσιπς ολόφρεσκης πατάτας ή πουρέ με ξηρό ανθότυρο. Σας προτείνουμε να ξεκινήσετε με το κεφτεδάκι λουκάνικο Τζουμαγιάς με σος χούμους από φασόλια γίγαντες και ξυνοτύρι ή το κεφτεδάκι πικάντικο με πέστο sumac και γιαούρτι. Όσο περνάει ο καιρός και το μενού ωριμάζει, θα συναντήσετε και geust πιάτα, όπως τα γιουβαρλάκια και οι κεφτέδες φούρνου με πατάτες.

Κεφτεδάκια από μοσχαρίσιο κιμά και κους κους  με κάρυ λαχανικά 

Κεφτεδάκια από μοσχαρίσιο κιμά και κους κους  με κάρυ λαχανικά

Πατατοσαλάτα με μπέικον, βινεγκρέτ χρένου, φασκόμηλο και ρεπάνι 

Πατατοσαλάτα με μπέικον, βινεγκρέτ χρένου, φασκόμηλο και ρεπάνι

Φαλάφελ από ρεβύθια, πίκλα ρεπανιού και καρότου, βινεγκρέτ ταχίνι, μαρμελάδα τσίλι

Φαλάφελ από ρεβύθια, πίκλα ρεπανιού και καρότου, βινεγκρέτ ταχίνι, μαρμελάδα τσίλι

Μανιταροκεφτέδες με πλευρώτους, αγάρικο, τραχανά ξηρό, μυρωδικά, γιαούρτι πετιμέζι 

Μανιταροκεφτέδες με πλευρώτους, αγάρικο, τραχανά ξηρό, μυρωδικά, γιαούρτι πετιμέζι

Οι σαλάτες με φρέσκα υλικά είναι ακόμη ένα ενδιαφέρον κεφάλαιο στον κατάλογο. Η salad in the jar που περιέχει παντζάρι, πράσινο μήλο, φουντούκι, γιαούρτι και βινεγκρέτ από φρούτα του δάσους είναι μια πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων. Ένα θα σας πω: σερβίρεται σε κλειστό βάζο και πρέπει να το κουνήσεις για να ανακατευτούν οι γεύσεις μεταξύ τους. Γι’ αυτούς που βαριούνται τα mainstream πιάτα, ακόμη μια ψαγμένη εκδοχή σαλάτας είναι αυτή των δημητριακών, με κινόα, ρόδι, πράσινη σαλάτα, βινεγκρέτ lemon jam, ποπ κορν αμάρανθου και φαγόπυρο

Όλες οι πρώτες ύλες είναι αρίστης ποιότητος και οι ιδιοκτήτες του έχουν ξετρυπώσει τους πιο αξιόλογους παραγωγούς για να προμηθευτούν τα λαχανικά και τα υπόλοιπα υλικά, όπως για παράδειγμα τις πατάτες Αρχαγγέλου, η ρίγανη από το Πήλιο και το ελαιόλαδο της οικογένειας Κοκολάκη στο Ηράκλειο Κρήτης (o-oliveoil.com).

Στα συν είναι σίγουρα το αντικαπνιστικό περιβάλλον και ο οικείος χώρος για τα παιδιά, τα οποία μπορούν να απολαύσουν το παιδικό μενού: κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα και μακαρόνια. Μπορείτε να συνοδέψετε τις επιλογές σας με επιλεγμένα ελληνικά κρασιά ή επώνυμες μπίρες, που κατά τη γνώμη μας ταιριάζουν περισσότερο στου …κεφτέ. Το σέρβις και οι τιμές είναι εφάμιλλες της ποιότητας και το φαγητό στο «Meet The Ball»  είναι διασκέδαση… έτσι ακριβώς όπως το οραματίστηκαν οι ιδιοκτήτες του!

«Meet The Ball», Ζεύξιδος 6, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310241141 // fb page

Ο σεφ Δημήτρης Πέτκος

Ο σεφ Δημήτρης Πέτκος

DSC_7331
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.