google-logo

Σε ψήφισμα που διεξήχθη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η Ευρωβουλή ψήφισε υπέρ της… διάλυσης της Google! Ναι, ξέρω πολύ καλά τι έγραψα: οι ευρωβουλευτές δεν έχουν την ισχύ για να διατάξουν τη διάλυση μιας εταιρείας, όμως με τον τρόπο αυτό μπορούν εύκολα να στείλουν ένα ηχηρότατο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση (ως επί το πλείστον τα νομοθετικά σώματα και τις επιτροπές μελέτης ανταγωνισμού) ότι δεν συμφωνούν καθόλου με τις πρακτικές της εταιρείας. Η υπόθεση φυσικά δεν ήταν δυνατόν να κλείσει με την Ευρωβουλή να εξετάζει την πιθανότητα επιβολής προστίμου στην εταιρεία που διαχειρίζεται το 90% των διαδικτυακών αναζητήσεων επί ευρωπαϊκού εδάφους, ενός προστίμου που υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5€ δισ.!

Η απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (που θα καλόβλεπε τη διάλυση ή διάσπαση της εταιρείας) αντιμετωπίστηκε με αποδοκιμασίες τόσο από Αμερικάνους πολιτικούς όσο και από επενδυτές της αγοράς. Η Ευρωβουλή εξ’ άλλου δεν «τα έχει» με τη Google αλλά με το μονοπώλιο που έχει δημιουργήσει αυτή και το γεγονός πως χρησιμοποιεί εν τέλει περιεχόμενο που αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία άλλων για να παράσχει τις δικές της υπηρεσίες (αξιολογήσεις και κριτικές εστιατορίων και ξενοδοχείων επί παραδείγματι). Εν αντιθέσει με τις ΗΠΑ, εκεί όπου η δημιουργία και η ύπαρξη μονοπωλίων θεωρείται ως κάτι δεδομένο, στην Ευρώπη γίνονται διαρκείς έλεγχοι προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα δημιουργίας νέας Google.

Το θέμα με τη Google είναι ότι μιλάμε για έναν κολοσσό τέτοιου μεγέθους που μπορεί εύκολα να αντέξει τα πρόστιμα που θα του επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακόμα κι όταν αυτά φτάνουν σε νούμερα δεκαψήφια. Όσο κι αν η τελευταία πασχίζει να κρατήσει τον ανταγωνισμό σε όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα, η λογική λέει πως αντίπαλο δέος δεν θα βρεθεί προκειμένου να κοντράρει στα ίσια και να κοιτάξει στα μάτια τη Google. Οι Ευρωπαίοι μοιάζουν να έχουν βολευτεί με τον αμερικάνικο γίγαντα και δεν τον αλλάζουν με τίποτα, όσο κι αν οι ηγέτες τους πασχίζουν για το αντίθετο. Με δεδομένη την οικονομική στενότητα που παρατηρείται στη Γηραιά Ήπειρο πάντως, η επικράτηση είναι κάτι που στη Google θα κοστίσει.