low-battery1
Είναι πράγματι εντυπωσιακό το πώς στην εποχή που καθετί κίβδηλο αποκαλύπτεται εν ριπή οφθαλμού χάρη στη δύναμη του διαδικτύου, οι μύθοι που έχουν να κάνουν με τις μπαταρίες των συσκευών μας (smartphones, tablets, laptops κλπ) έχουν επιβιώσει και μάλιστα δίχως να έχουν χάσει καθόλου την αίγλη τους! «Επιτρέψτε στη μπαταρία να ξεφορτίσει πλήρως μια στο τόσο», «μην αφήνετε το κινητό στην πρίζα όλο το βράδυ», «αποσυνδέστε τον φορτιστή αμέσως μόλις γεμίσει η μπαταρία» και άλλα τέτοια ωραία που μέχρι και τη στιγμή που διαβάζετε αυτές εδώ τις αράδες, θεωρούσατε πιο στάνταρ κι από την κίνηση στην Κηφισίας τα πρωινά. Χα!

Πάμε να ακυρώσουμε εκ βάθρων την κοσμοθεωρία σας…

Χρήση κατά τη φόρτιση: ναι

Ξέρατε ότι κατά τη φόρτιση της συσκευής σας δεν θα έπρεπε να τη χρησιμοποιείτε; Ε, λάθος! Ούτε κακό στη μπαταρία θα κάνετε, ούτε έκρηξη θα προκαλέσετε, ούτε βλάβες θα υποστεί το κινητό/tablet σας. Είστε ελεύθεροι να χρησιμοποιείτε κανονικότατα τη συσκευή σας, γνωρίζοντας απλά ότι βάσει του τι κάνετε, θα καθυστερήσει ανάλογα και η φόρτισή της. Το μόνο που πρέπει να έχετε απλά κατά νου, είναι να διαθέτετε επίσημο ή εγκεκριμένο φορτιστή για να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ποιος είπε ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη συσκευή μας καθώς εκείνη φορτίζει; Μην ακούτε τίποτα: παίξτε μαζί της άφοβα!

Ποιος είπε ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη συσκευή μας καθώς εκείνη φορτίζει; Μην ακούτε τίποτα: παίξτε μαζί της άφοβα!

Συνέχιση φόρτισης και μετά το 100%: ναι

Το άγχος πολλών ήταν μην τυχόν και το smartphone τους φορτίσει πλήρως ενώ π.χ. αυτοί κοιμούνται. «Κι αν η μπαταρία φτάσει στο 100% και εγώ το αφήσω να φορτίζει; Δεν θα αντέχει μία μετά». Κλασική ατάκα κατόχου κινητού. Μάθετε λοιπόν πως οι μπαταρίες ιόντων λιθίου (Li-Ion) που έχουν οι συσκευές τη σήμερον ημέρα, άπαξ και γεμίσουν, διακόπτουν οι ίδιες αυτόματα την τροφοδοσία τους, οπότε ούτε η αυτονομία που προσφέρουν μειώνεται, ούτε κίνδυνος έκρηξης υφίσταται.

Πρώτη φόρτιση: όπως η δεύτερη

Κάποτε οι συσκευές ήθελαν την πρώτη φορά μια πολύωρη φόρτιση για να «στρώσουν» και να είναι σε θέση να προσφέρουν την αυτονομία που διαφήμιζαν οι κατασκευαστές τους. ΚΑΠΟΤΕ. Πλέον με το που βγάλετε την ολοκαίνουρια συσκευή σας απ’ το κουτί της, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε κατ’ ευθείαν –έρχεται φορτισμένη σε έναν βαθμό εξ’ άλλου. Όταν αυτή ξεμείνει από ενέργεια, απλά φορτίστε τη όπως θα κάνατε σε κάθε άλλη περίπτωση, όμορφα κι ωραία.

Φόρτιση μόνο όταν η μπαταρία αδειάσει τελείως: όχι

«Πού και πού» υποτίθεται πως θα πρέπει να αφήνουμε τη μπαταρία της συσκευής μας να ξεφορτίζει εντελώς πριν τη φορτίσουμε, προκειμένου να τονώσουμε τις αντοχές της. Όοοοοχι. Αυτό γινόταν προ ετών. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, ίσα-ίσα που όταν φτάνουν στο 0% γίνονται ασταθείς και μειώνεται ο κύκλος ζωής τους, οπότε ξεχάστε ό,τι ξέρατε και φροντίστε να φορτίζετε έγκαιρα τις μπαταρίες σας πριν αυτές «πεθάνουν» τελείως.

Η θερμοκρασία δεν παίζει ρόλο: όχι

Προσπαθήστε να αποφύγετε την αυξομείωση της θερμοκρασίας της συσκευής σας. Θα έχετε παρατηρήσει φυσικά πως η τελευταία ζεσταίνεται κάθε φορά που της ζητάτε να κάνει κάτι απαιτητικό. Η ζέστη ωστόσο μειώνει τις αντοχές και τον χρόνο ζωής της μπαταρίας της, οπότε προσπαθήστε σε γενικές γραμμές να αποφύγετε την έκθεσή της σε υψηλές ή και χαμηλές θερμοκρασίες. Αν διαθέτετε laptop, μια βάση με ψύκτρα θα ήταν μια καλή αγορά.

Nokia 6310i. Το θυμάστε; Ε, εκείνον τον καιρό ναι, η φόρτιση ήταν δύσκολο πράγμα με πολλές πολλές παγίδες για τη μπαταρία σας. Ευτυχώς οι σκοτούρες του τότε έχουν παραμείνει σε ‘κείνη την εποχή. Όσο για το σήμερα; Well… φορτίστε ελεύθερα!

Nokia 6310i. Το θυμάστε; Ε, εκείνον τον καιρό ναι, η φόρτιση ήταν δύσκολο πράγμα με πολλές πολλές παγίδες για τη μπαταρία σας. Ευτυχώς οι σκοτούρες του τότε έχουν παραμείνει σε ‘κείνη την εποχή. Όσο για το σήμερα; Well… φορτίστε ελεύθερα!

Αφήστε τη μπαταρία στο 50% σε συσκευή που δεν χρησιμοποιείτε: ναι

Αν πρόκειται να… αποσύρετε για κάποιο χρονικό διάστημα μια συσκευή σας, καλό θα ήταν να αφήσετε τη μπαταρία της στο 50%, ήτοι γεμάτη κατά το ήμισυ. Μιλάμε βέβαια για «γενναία» χρονικά διαστήματα που κατά βάση ξεπερνούν τους έξι μήνες. Αν ξεχάσετε τη συσκευή με άδεια τη μπαταρία της, τότε αυτή κινδυνεύει να «πεθάνει» για πάντα. Αν πάλι την αφήσετε γεμάτη, τότε είναι πιθανόν να δείτε τις επιδόσεις της να μειώνονται σημαντικά. Ακόμα και η Apple συστήνει τον «κανόνα του 50%» πάντως…

Η διαρκής φόρτιση του laptop «σκοτώνει» τη μπαταρία: ναι

Ουσιαστικά ισχύει αυτό που είπαμε πριν: ναι μεν η μπαταρία ούσα «έξυπνη» θα σταματήσει να τραβά ενέργεια, ωστόσο αν ξεχάσετε το laptop σας στην πρίζα για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε μοιραία η μπαταρία θα αρχίσει να «πέφτει», με αποτέλεσμα όταν τη χρειαστείτε, εκείνη να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί όπως θα ‘πρεπε. Αν έχετε το laptop μόνιμα στην πρίζα, δοκιμάστε να αφαιρέσετε τη μπαταρία.