DESIGNΣε μια περιοχή με πυκνή βλάστηση, η μονοκατοικία Wedge μοιάζει με πεταλούδα

Σε μια περιοχή με πυκνή βλάστηση, η μονοκατοικία Wedge μοιάζει με πεταλούδα

Το γραφείο Schema architecture & engineering δημιούργησε μια εντυπωσιακή κατοικία με μοναδικά χαρακτηριστικά στα ανατολικά προάστια της Αθήνας που εκμεταλλεύεται το φυσικό φως ενώ εναρμονίζεται με την κλίση του εδάφους και τον ήχο του νερού.
Φωτογραφίες: Νίκος Αλεξόπουλος, Μαριάννα Αθανασιάδου

Θεωρούν σημαντικό τα κτίρια κατοικιών να ενσωματώνονται αρμονικά στο φυσικό τους περιβάλλον. Σημαντική είναι και η χρήση του φυσικού φωτός ιδιαίτερα στην Ελλάδα που παρέχεται απλόχερα.

Οι αρχιτέκτονες του γραφείου Schema architecture & engineering αντιμετωπίζουν την αρχιτεκτονική ως τέχνη μέσα από την οποία μπορούν να προκύψουν ενδιαφέρουσες μορφές που να αναδεικνύουν την δημιουργικότητά της.

Η μονοκατοικία Wedge βρίσκεται στα ανατολικά προάστια της Αθήνας, στην ορεινή και γεμάτη πεύκα περιοχή Ντράφι Πικερμίου. Το οικόπεδο είχε μοναδικά χαρακτηριστικά που δημιούργησαν ιδιαίτερες προκλήσεις.

«Πέρα από την κατά τόπους πυκνή του βλάστηση, υπήρχε μεγάλη υψομετρική διαφορά είκοσι μέτρων μεταξύ της εμπρόσθιας και της πίσω όψης του οικοπέδου με σχεδόν κατακόρυφα πρανή και στις δυο όψεις που καθιστούσαν την πρόσβαση ιδιαίτερα δύσκολη. Η ύπαρξη μιας επιφάνειας με ήπια κλίση εντός του καθόρισε ως αναπόφευκτη την τοποθέτησή του κτιρίου σε αυτήν», εξηγούν οι αρχιτέκτονες.

Υπεύθυνη αρχιτέκτονας του έργου που ολοκληρώθηκε το 2017 ήταν η Μαριάννα Αθανασιάδου ενώ στην ομάδα μελέτης βρίσκονταν οι Γιώργος Ηλιάδης και Ζωή Ρούσσου. Ο σχεδιασμός επικεντρώθηκε στη δημιουργία ενός κτιρίου που ενσωματώνεται πλήρως στο φυσικό του περιβάλλον διατηρώντας τα περισσότερα από τα υφιστάμενα πεύκα.

Το γεγονός αυτό οδήγησε στην σύλληψη ενός κτιρίου πολλαπλών επιπέδων τα οποία ακολουθούν την υφιστάμενη κλίση και τοπολογία του εδάφους.

Σχηματίστηκαν έτσι δύο όγκοι σε διαφορετικές στάθμες, ένας με κατεύθυνση προς τον βορρά και ένας στην δύση, που συνενώνονται μέσω ενός τρίτου σφηνοειδή (wedge) όγκου που δημιουργεί την είσοδο και επιτρέπει μέσω της μεταλλικής σκάλας την κατακόρυφη κυκλοφορία εντός του κτιρίου.

Ένα στενό εξωτερικό πέρασμα οδηγεί στην πόρτα της εισόδου που με το άνοιγμά της αποκαλύπτεται ο εσωτερικός ύψους 9 μέτρων χώρος του κτιρίου «δημιουργώντας ένα αίσθημα έκπληξης στον επισκέπτη». Οι κύριες όψεις των δύο όγκων αποτελούνται εξ’ολοκλήρου από υαλοπετάσματα, έτσι ώστε να υπάρχει άπλετη θέα στα πεύκα και στους απέναντι λόφους, ενώ παράλληλα γίνονται ασαφή τα όρια του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου.

Οι τέσσερις κύριοι τοίχοι επενδύθηκαν με πέτρα ώστε να δημιουργούν την αίσθηση ότι εξέρχονται από τη γη, ενώ συνδέονται οπτικά με την εμφανή ξύλινη στέγη μόνο μέσω μιας σειράς τριγωνικών κουφωμάτων αλουμινίου. Παράλληλα, «η στέγη σχήματος πεταλούδας, η οποία αντιστρέφει την εικόνα της συμβατικής στέγης, αφήνει το φυσικό φως να εισέλθει εντός του χώρου από τα ψηλά παράθυρα της πίσω όψης του κτιρίου».

Λόγω της απότομης κλίσης του οικοπέδου το κλειστό γκαράζ βρίσκεται δίπλα στην κύρια είσοδο, ακριβώς πάνω από τους χώρους διημέρευσης. Στην χαμηλότερη πλευρά του οικοπέδου και πέρα ​​από το δρόμο, υπάρχει ένα μικρό φαράγγι με ένα στενό ρέμα. Εξαιτίας της υψομετρικής διαφοράς η ροή του δεν είναι ορατή, ακούγεται όμως ο ήχος του νερού. «Για τον λόγο αυτό η μακρόστενη πισίνα τοποθετήθηκε παράλληλα με το ρέμα και σε πολύ υψηλότερη στάθμη ώστε να αναπαράγει τον υφιστάμενο περιβάλλοντα χώρο».

Οι θεμελιώδεις αρχές του σχεδιασμού βρίσκονται κατά το γραφείο γύρω από τη βιωσιμότητα του κτιρίου, την επιλογή φυσικών υλικών, και την σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας και τον βιοκλιματικό σχεδιασμό.

Το Schema architecture & engineering φροντίζει κάθε έργο ως μοναδική περίπτωση, «από τα βήματα της βασικής ιδέας -σε όλη τη διαδρομή μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής- με προσεκτική διαχείριση και σύμφωνα με τις απαιτήσεις που καθορίζονται από τον πελάτη, το οικόπεδο, και τη λειτουργική οργάνωση του κτιρίου».

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο Schema architecture & engineering θα βρείτε εδώ. 

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ INBOX ΣΟΥ
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.