Πρόσφυγες και μετανάστες συγκρούονται με αστυνομικές δυνάμεις στο hot spot της Μόριας, Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016. Τα επεισόδια ξεκίνησαν με αφορμή τη φήμη που κυκλοφόρησε μέσα στον καταυλισμό, περί ομαδικής επαναπροώθησης στην Τουρκία. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Πρόσφυγες συγκρούονται με αστυνομικές δυνάμεις στο hot spot της Μόριας, Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016. Τα επεισόδια ξεκίνησαν με αφορμή τη φήμη που κυκλοφόρησε μέσα στον καταυλισμό, περί ομαδικής επαναπροώθησης στην Τουρκία. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

«Κάποιοι θέλουν να χυθεί αίμα», δηλώνει στην τηλεφωνική συνομιλία μας ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός,  βγαίνοντας μόλις από την έκτακτη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου, την Περιφερειάρχη, τον πρόεδρο της Μόριας, όπου συνέβησαν τα έκτροπα και καταστράφηκαν υποδομές του camp, και τους διευθυντές της Αστυνομίας και του Λιμενικού. «Δεν γίναμε ξαφνικά φασίστες. Και θέλουν να μας κάνουν φασίστες. Η Λέσβος σήμερα  είναι ένα ποτήρι που έχει γεμίσει και σταγόνα σταγόνα ξεχειλίζει. Υπάρχει ένα  εκρηκτικό μείγμα στο νησί, που, ο Θεός να φυλάει, κάνω τον σταυρό μου, να μην προκληθεί η έκρηξη που περιμένουμε».

Είναι ο λόγος που στη σημερινή συνάντηση ο κ. Γαληνός επανέλαβε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου “για την επείγουσα ανάγκη αποσυμφόρησης του νησιού από τους πρόσφυγες». Στις δυο υπάρχουσε δομές μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 3000 ψυχές. “Με μία παραπάνω υπάρχει πρόβλημα”.

Με ποιο τρόπο θα γίνει η αποσυμφόρηση; Με το ή τα πλοία;Το πλοίο  που στέλνουν μάλλον είναι λάθος, δεν είναι λύση, θα δούμε  και στην πράξη. Δεν έχω πλήρη ενημέρωση, γι’αυτό ζητάμε, είτε εδώ είτε στην Αθήνα,  την πραγματοποίηση σύσκεψης με τους αρμόδιους υπουργούς, ώστε να μας πούνε ακριβώς το σχέδιο. Είναι απαίτησή μας να συμμετέχουν όλοι οι βουλευτές του Νομού και να κρατηθούν πρακτικά, ώστε ο καθένας να έχει και την ευθύνη της  θέσης του. Αλλά, επειδή το νησί είναι ένα καζάνι έτοιμο να εκραγεί, μέχρι να πραγματοποιηθεί αυτή η σύσκεψη, ζητάμε άμεσες ενέργειες,  με πρώτη και κατεπείγουσα την αποσυμφόρηση.

Γιατί είστε κατά του πλοίου; Πόσους πρόσφυγες μπορεί να φιλοξενήσει; Υποθέτω 1000-1500 άτομα, δεν έχω ακόμη ενημέρωση για τον ακριβή αριθμό. Αλλά το πλοίο είναι κάτι πάρα πολύ προσωρινό. Πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει –όχι από αρμόδιους- θέλουν το πλοίο να δένει σε σημείο του λιμανίου. Δηλαδή, θα δημιουργήσουμε ένα θαλάσσιο hot spot  στο κέντρο της πόλης.’Αρα, ένα τεράστιο βάρος θα πέσει εκεί. ‘Ετσι όμως θα ξεσηκώσουμε και τους υπόλοιπους κατοίκους.

Ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός.

Ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός.

Όταν λέτε «αποσυμφόρηση» τι εννοείτε; Τη μεταφορά των προσφύγων εκτός νησιού και όχι τη δημιουργία νέων camp σ’ αυτό; Nα μεταφερθούν σε άλλη περιοχή στην ηπειρωτική Ελλάδα. Την συνολικότερη πρότασή μου για το ζήτημα την έχω καταθέσει εγγράφως στα αρμόδια υπουργεία και στην ΚΕΔΕ. Είναι η δημιουργία δομών 500 ατόμων σε όλους τους δήμους της επικράτειας. Με τη δημιουργία ενός τέτοιου δικτύου εντέλει θα πέσει ένα πολύ μικρό βάρος στον καθένα και άρα δεν θα υπάρχει το σημερινό κατά τόπους πρόβλημα.

Αυτό δεν έρχεται κόντρα στη συμφωνία που έχει υπογραφεί; Έτσι λένε. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι, ούτως ή άλλως, μια συμφωνία, ό,τι και να έχεις υπογράψει, αν πάσχει, επιδέχεται βελτίωση. Οπότε, ξεκινάμε με  αυτό το στόχο, περιμένοντας να αποδεχτούν την πρόταση κι οι άλλοι δήμαρχοι. Αν το δεχτούν θ’ αναλάβει καθένας μας από ένα πολύ μικρό βάρος  και θα τελειώσει το πρόβλημα μια και καλή.

Άμεσα τι μέτρα θα λάβετε στο νησί για να αποτρέψετε τα χειρότερα; Δεν έχω αρμοδιότητα να λάβω μέτρα σοβαρά. Δεν μπορώ εγώ μόνος μου να πάρω ένα πλοίο και να τους μεταφέρω τους πρόσφυγες.

Δεν γίναμε ξαφνικά φασίστες. Και θέλουν να μας κάνουν φασίστες. Αν δεν σταθούμε ανάχωμα οι πολιτικάντηδες και οι  καιροσκόποι μπορούν να κάνουν τεράστια ζημιά. Η κοινωνία του νησιού είναι κουρασμένη, θέλει να ξεκουραστεί, αλλά  παραμένει αλληλέγγυη.

Το μέτωπο των Ταγμάτων εφόδου της Χ.Α ελέγχεται; Είναι απολύτως μη ελεγχόμενο, και  είναι ένας από τους  λογους που ζητώ να έρθουν κι όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων στην σύσκεψη που θα κάνουμε, η οποία θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει.  

Έχετε πει ανοικτά ότι μαζί με τα χρυσαυγίτικα τάγματα εφόδου συστρατεύονται εκπρόσωποι της Ν.Δ. Μην μιλάμε για τάγματα εφόδου, γιατί πρόκειται για 20-30 Χρυσαυγίτες, οι οποίοι παρεισφρέουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των δικαιολογημένα αγανακτισμένων κατοίκων και δημιουργούν εκρηκτικές  καταστάσεις. Όντως υποκινούνται από ανθρώπους που είναι στις τάξεις της Ν.Δ, αλλά και πρώην Πασοκτζήδες, που έχουν αποπεμφθεί από την δική μου πλειοψηφία.

Η Ν.Δ βρίσκεται πίσω από τους εκπροσώπους της; Προσέξτε, δεν κατηγορώ κανένα κόμμα, δεν πιστεύω  ότι η Ν.Δ  κρύβεται πίσω από όλα αυτά. Όμως είμαι σίγουρος ότι πρέπει να  τραβήξει αυτιά και να αποπέμψει αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι προσδίδουν μια σοβαροφάνεια στους Χρυσαυγίτες συναγελαζόμενοι μαζί τους. Στα επεισόδια, όπως έχω ήδη καταγγείλει,  δύο συγκεκριμένοι κύριοι, με ονοματεπώνυμο, καθόνταν από πίσω και φώναζαν στους Χρυσαυγίτες «πάνω του, πάνω του», ενθαρρύνοντάς τους να μου επιτεθούν.

Σας απείλησαν ευθέως; Με απείλησαν κανονικά. Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν δοθεί στον εισαγγελέα. Κάποιοι επιθυμούν να χυθεί αίμα. Η μοναδική λύση για να το αποτρέψουμε είναι η άμεση αποσυμφόρηση. Αυτή τη στιγμή το νησί έχει 6000 πρόσφυγες. Το camp στο Μοριά μπορεί να σηκώσει 1500 άτομα, με ταβάνι 2000.

Ðñüóöõãáò ðåñðáôÜåé áíÜìåóá áðü êáìÝíåò óêçíÝò, ýóôåñá áðü ôá åðåéóüäéá ðïõ îÝóðáóáí óôï hot spot ôçò Ìüñéáò, , ÄåõôÝñá 19 Óåðôåìâñßïõ 2016. Ôá åðåéóüäéá îåêßíçóáí ìå áöïñìÞ ôç öÞìç ðïõ êõêëïöüñçóå ìÝóá óôïí êáôáõëéóìü, ðåñß ïìáäéêÞò åðáíáðñïþèçóçò óôçí Ôïõñêßá.  ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÓÔÑÁÔÇÓ ÌÐÁËÁÓÊÁÓ

Φωτογραφία από το κατεστραμμένο camp/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μισό camp καταστράφηκε με τα επεισόδια; Δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα. Χτες πήγαμε και καθαρίσαμε. Το φτιάξαμε  το χώρο κι είναι έτοιμος για να τοποθετηθούν σκηνές, οτιδήποτε. Από χτες το μεσημέρι ήταν όλα έτοιμα.

 Σήμερα ποιο κλίμα επικρατεί στους πρόσφυγες; Υπήρχε η ψευδής πληροφορία ότι θα επαναπροωθηθούν στην Τουρκία, που τους ξεσήκωσε. Προβοκάτσιες υπάρχουν και προέρχονται από αυτούς που σας ανέφερα, Χρυσαυγίτες και αυτά τα κοπρόσκυλα, του χαμηλού επιπέδου συνανθρώπους μας. Προβοκάτσια είναι κι όταν επισήμως δηλώνουν, εξεγείροντας  πραγματικά τον κόσμο, ότι ο δήμαρχος τούς έφερε τους πρόσφυγες , ότι ο δήμαρχος τούς θέλει και τους κρατά, ότι ο δήμαρχος λέει ψέματα, γιατί έχει φροντίσει να γίνουν camps σε όλο το νησί. Πρόκειται για μια  αδιανόητη προβοκάτσια που την καλλιεργούν απ΄τις αρχές του καλοκαιριού. Δεν πυροβολούν την κυβέρνηση, πυροβολούν τον δήμαρχο, έφτασαν να λένε ότι ξεπούλησα την εθνική μου ταυτότητα και προσχώρησα στο Μουσουλμανισμό. ‘Ο,τι μπορείτε να φανταστείτε! Μια εξεγερμένη κοινωνία είναι ευάλωτη.Κι η κοινωνία του νησιού αυτή τη στιγμή είναι στα κάγκελα.

Κάτοικοι της Μόριας πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Μυτιλήνης  με κατάληξη το Δημαρχείο, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016, διαμαρτυρόμενοι το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Αστυνομικής Περιφέρειας βορείου Αιγαίου, ο αριθμός των προσφύγων μεταναστών αιτούντων άσυλο που είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στη Λέσβο είναι 5.264, στη Χίο 3.700 και στη Σάμο 1.166. Συνολικά ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα νησιά του βορείου Αιγαίου προσφύγων και μεταναστών ανέρχεται στους 10.130. Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες που στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε δομές που όμως όπως είναι γνωστό χωράνε κάτι περισσότερο από τους μισούς. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Κάτοικοι της Μόριας πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Μυτιλήνης με κατάληξη το Δημαρχείο, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016, διαμαρτυρόμενοι το μεταναστευτικό.  ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Δηλαδή τι γίνεται; Εδώ φέρνω ένα μηχάνημα σε ένα χωριό να κάνει ένα έργο κι αμέσως εξεγείρεται το χωριό, γίνεται φασαρία, χαμός, επειδή θεωρεί ότι πάμε να φτιάξουμε νέο camp στην περιοχή του.Και διακόπτουν οποιαδήποτε εργασία! Η εικόνα του νησιού ήταν αρίστη, αρχές καλοκαιριού’ το νησί ήταν πραγματικά  σε εξαιρετική κατάσταση όταν αυτοί οι τύποι άρχισαν και σπέρνανε τις φήμες κάνοντας ζημιά και στον τουρισμό. Είχαμε όσο κόσμο μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε, ίσως λίγο παραπάνω. Επεδίωκαν όμως να προκληθεί καταστροφή. Και προσπαθούσα μόνος μου να υποστηρίξω την αλήθεια, λέγοντας «δεν είναι έτσι τα πράγματα». Ερχόντουσαν στο νησί επισκέπτες και αναρωτιόντουσαν πού είναι το πρόβλημα. Και τώρα ακόμα όταν κάποιος έρχεται εδώ  δεν φοβάται. Αλλά επειδή ακριβώς έχουν σπείρει το δηλητήριο στις καρδιές των ανθρώπων καθετί γίνεται τεράστιο. Μια φιτιλιά αρκεί για να χαθεί ολοσχερώς ο έλεγχος. Ένα τυχαίο περιστατικό ή μια πιστολιά η μια μαχαιριά μπορεί να  δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Αισθάνεστε μόνος, αβοήθητος;Όχι, έχω πραγματικά εξαιρετική συνεργασία με τα υπουργεία, βλέπω ότι οι άνθρωποι προσπαθούνε,  επικοινωνούσα με όλους τους  ξημερώματα συνεχώς, όλοι οι υπουργοί είναι υπ’ατμόν.

Νέες αφίξεις έχετε; Ναι, 50-60 άτομα τη μέρα.  Η Λέσβος σήμερα  είναι ένα ποτήρι που έχει γεμίσει και σταγόνα σταγόνα ξεχειλίζει. Σε αυτή την κατάσταση βρισκόμαστε. Υπάρχει και παραβατικότητα, μικροκλοπές, και πορνεία.  Η μόνη δομή που έχει σταθεί  όρθια αυτή την περίοδο και ήταν ανάχωμα στο Φασισμό είναι ο δήμος και, παρά τα όσα συμβαίνουν, το νησί παραμένει και αλληλέγγυο και δημοκρατικό. Δεν γίναμε ξαφνικά φασίστες. Και θέλουν να μας κάνουν φασίστες. Αν δεν σταθούμε ανάχωμα οι πολιτικάντηδες και οι  καιροσκόποι μπορούν να κάνουν τεράστια ζημιά. Η κοινωνία του νησιού είναι κουρασμένη, θέλει να ξεκουραστεί, αλλά  παραμένει αλληλέγγυη. Όμως, υπάρχουν και οι έξαλλοι και οι παρασυρμένοι. Είτε από αυτούς θα συμβεί οτιδήποτε, είτε από κάποιους ξένους, που εμφανίζονται ως εθελοντές και δεν ξέρεις από πού κρατά η σκούφια τους, αλλά ξεσηκώνουν τους πρόσφυγες. Υπάρχει ένα  εκρηκτικό μείγμα στο νησί αυτη τη στιγμή που, ο Θεός να φυλάει, κάνω τον σταυρό μου, να  μην προκληθεί η έκρηξη που περιμένουμε.