6

Σε μία εποχή που οι ιδέες εξελίσσονται και τα χρώματα της πόλης αλλάζουν, η πιο σίγουρη περιοχή για να νιώσεις τον παλμό της επικαιρότητας είναι τα Εξάρχεια που διατηρούν σθεναρά την γοητεία ενός χωριού στο κέντρο της Αθήνας. Οι βόλτες στα στενά τους, πάντα κάτι νέο αποκαλύπτουν, τις περισσότερες φορές φρέσκο κι ιντριγκαδόρικο όπως το ολοκαίνουργιο Σορολόπ που εδώ και λίγες μέρες μεταμόρφωσε την γωνία Μπενάκη-Μεταξά σε γλυκό πέρασμα με τα εκλεκτά γλυκά του δημιουργώντας ένα ντόρο από αστεία, πειράγματα και γέλια στην γειτονιά.

0 arxiki

Στα χρώματα του γκρι, μικρό και ξεκάθαρο με χαρούμενη αισθητική, χωρίς πολύπλοκες ταμπέλες κι απρόσωπη ποικιλία προϊόντων, ήρθε να γλυκάνει το χειμώνα, με τρία απλά αλλά κορυφαία γλυκά -τσουρέκι, παγωτό και προφιτερόλ από εκείνα που «μοσχομυρίζουν» σπιτική γεύση και αναμνήσεις ζωής.

Ιθύνοντες νόες του μαγαζιού, είναι ο Βαγγέλης, που τα περισσότερα χρόνια της ζωής του ασχολήθηκε καρμικά με την φωτογραφία και ο Γκέντι, σχεδιαστής εσωτερικών χώρων με χόμπι κι ενίοτε επάγγελμα την μουσική (παίζει ακόμη μουσικές στην κονσόλα του Key bar με τον Νικήτα Μαντά ως Untitled, και του μπαρ Πραξιτέλους). Δύο καλλιτέχνες με ευαίσθητο ουρανίσκο-όπως μου είπαν χαριτολογώντας- οι οποίοι αποφάσισαν λόγω κρίσης να ασχοληθούν με κάτι δικό τους δημιουργικό κι εγένετο το Σορολόπ.

1

Τον σχεδιασμό και τη διακόσμηση του μαγαζιού επιμελήθηκε η αρχιτέκτων Έρικα Κυρίτση.

2

Ένα μαγαζί με ράφια γεμάτα τσουρέκια που μοσχομυρίζουν μαστίχα, ζυμώνονται στο χέρι και έχουν φυσιολογικό μέγεθος, σπιτικό (όχι σαν αυτά τα XXL ψευτοτσουρέκια που κυκλοφορούν στην αγορά, γεμάτα με διογκωτικά) και δύο βιτρίνες στις οποίες φιγουράρουν μικροσκοπικά σουδάκια (ιδανικό μέγεθος για να δοκιμάσεις αρκετά χωρίς να νιώθεις ενοχές), μπολ με κρέμες σοκολάτας και χειροποίητα παγωτά σε απίθανες γεύσεις –κρέμα με καραμέλα βουτύρου ή αφράτα μπράουνις, τσιζκέικ με αληθινά μπισκότα, ασύλληπτο καϊμάκι, παρφέ με κάστανα (πραγματικά), παγωτό γιαούρτι με ρόδι (γλυκό του κουταλιού), κρέμα με στέβια, διάφορα σορμπέ με φρέσκα φρούτα (κορυφαίο το σορμπέ μπίτερ σοκολάτας) και μία γεύση-ναυαρχίδα, την λεγόμενη αρμενοβίλ με παρφέ κρέμα, καραμελωμένα αμύγδαλα (κροκάν), σπασμένες μαρέγκες και μία πρωτοτυπία που προσδίδει ιδιότητες εθισμού.

4
5

Η καινοτομία όμως που το κάνει να διαφέρει από οποιοδήποτε άλλο μαγαζί είναι η ελευθερία που δίνει στον επισκέπτη, να φτιάξει το γλυκό των ονείρων του σε οποιονδήποτε συνδυασμό επιθυμεί. Θες να πάρεις ένα ολόκληρο τσουρέκι, μία φέτα, με σοκολάτα ή παγωτό; Μπορείς. Θες να δοκιμάσεις ένα σουδάκι ή 100 κι αυτό μπορείς με σαντιγί ή χωρίς, με κρύα σοκολάτα από πάνω ή ζεστή (ναι προφιτερόλ με ζεστή κρέμα σοκολάτας που δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή) κι αφού το φτιάξεις με το καλό, ακολουθεί το ζύγισμα (100 γρ. τσουρέκι κοστίζει 1,1 ευρώ, με σοκολάτα 1.4 ευρώ, ένα παγωτό χωνάκι -μία μπάλα- στα 1,20 ευρώ, με 2 μπάλες 2,00 και με 3 μπάλες 2,80 ευρώ ενώ με ζεστή σοκολάτα και μία μπάλα η τιμή πηγαίνει στα 1,60 ευρώ) ενώ για όσους επιθυμούν να παίξουν πιο λιτοδίαιτα στο μαγαζί σερβίρεται γρανίτα με μεταλλικό νερό (2,30 ευρώ) και δροσερό daiquiri (γενναιόδωρη ποσότητα στα 3,80 ευρώ) φτιαγμένα από χειροποίητα σορμπέ.

7

 «Ελευθερία και καλές τιμές» μου εξηγούν «Καθώς το Σορολόπ θέλουμε να έχει χαρακτήρα street food φαγητού, να μπορείς να περάσεις να φας ένα γλυκό πριν το σινεμά, σε κάποιο διάλειμμα από τη δουλειά ή να πάρεις ένα daiquiri για απόλαυση όπου θες -στα σκαλάκια, στην πλατεία ή και παρέα μας- χωρίς να πρέπει να πληρώσεις ένα σκασμό λεφτά.»

Καθότι εραστές των τεχνών, εκτός από την διασκεδαστική διαδικασία που ακολουθούν στην παραγγελία, το παιχνίδι επεκτείνεται και στα ρολά του μαγαζιού –στα οποία κάθε 3μηνο θα φιλοξενούνται έργα από διάφορους καλλιτέχνες (το πρώτο έργο ανήκει στον Κορνήλιο Γραμμένο και το επόμενο στην  ζωγράφο Αμαλία Σταυρουλάκη).

8
11

Με μεγάλη μου χαρά όμως παρατήρησα πως σημαντική φροντίδα δόθηκε -εκτός από τα ρολά- και στις συσκευασίες του μαγαζιού που είναι όλες οικολογικές (διασπώμενες από ζαχαροκάλαμο). Το τσουρέκι σερβίρεται σε φύλλο φοίνικα, τα κουταλάκια είναι ξύλινα ενώ γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί στο ελάχιστο κάθε είδους αλόγιστη σπατάλη συσκευασιών.

«Πάρε το μπολ σου και έλα να το γεμίσουμε, είναι το μότο του μαγαζιού» μου λένε τα παιδιά «φέρε ένα πιάτο από το σπίτι σου, νιώσε χαλαρά, να μην χαλάμε αλόγιστα χαρτί. Οι καιροί έχουν αλλάξει και ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι πλέον επιτακτική προσταγή.» Σε λίγο καιρό μάλιστα θα πωλούν και οικολογικές τσάντες για να αποφευχθεί η πλαστικούρα μια και καλή. Ευαίσθητο σημείο μου χτύπησαν όπως καταλαβαίνετε, μπράβο και καλή αρχή!

Ανδρέα Μεταξά 17, Εμμανουήλ Μπενάκη, Ανοιχτό από τις 9.00 μέχρι τις 2.00, τηλ. 210 380.1118. 

7a
9
10
12
13
15
7b