Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaTIMELINE

Πώς η Simone Biles άλλαξε τον κόσμο του αθλητισμού

Η Αμερικανίδα αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής αποθεώθηκε από πλήθη κόσμου στο Παρίσι, παρά τον τραυματισμό της, αποδεικνύοντας ότι η φροντίδα του εαυτού μας είναι το πιο σημαντικό μετάλλιο.
Φωτογραφίες: EPA/ΑΠΕ

Μέσα στο Bercy Arena, η μεγαλύτερη αθλήτρια στην ιστορία της ενόργανης συζητάει προβληματισμένη. Οι προπονητές και το ιατρικό προσωπικό δείχνουν προς την αριστερή γάμπα και τον αστράγαλό της. Ένας καμεραμάν αιωρείται από πάνω της σαν κοράκι. Ακούγονται μόνο κάποιες κουβέντες, αποσπασματικά. Η Simone Biles λέει: «Σαν γαμημένο δάκρυ». Και μετά: «Μπορούσα κυριολεκτικά να το νιώσω, όμως». Και μετά: «Πονάει πολύ για να το απωθήσω». Το πόδι της είναι δεμένο με επίδεσμο, περπατάει, κουτσαίνει, κάθεται, κάνει γκριμάτσες και μετά χαμογελάει. 

Έχει ήδη δώσει στο κοινό το θέαμα που περίμενε και η επιστροφή της ήταν πραγματικά θριαμβευτική, κερδίζοντας την υψηλότερη βαθμολογία στα προκριματικά του σύνθετου ατομικού με 59.566 βαθμούς (άλμα: 15.800 β., ασύμμετρους ζυγούς: 14.433 β., δοκός: 14.733 β. και ασκήσεις εδάφους: 14.600 β.), και την υψηλότερη βαθμολογία στις ασκήσεις εδάφους και στο άλμα και δεύτερη καλύτερη στη δοκό. Μπορεί να έφυγε για λίγο και να ξαναγύρισε με δεμένο το πόδι, αλλά αυτό δεν την πτόησε. Γιατί έχει δείξει ότι τίποτα δεν μπορεί να την πτοήσει. Ξέρει πότε πρέπει να πει στοπ. 

Η πτώση στο ζέσταμα δεν την πτόησε

Στη δοκό ισορροπίας στο Παρίσι

Η Simone Biles άλλαξε τον κόσμο του αθλητισμού όταν αποσύρθηκε από το ομαδικό αγώνισμα στην Ολυμπιάδα του Τόκιο επειδή αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχικής υγείας και δεν ήθελε με την απόδοσή της να στερήσει ένα μετάλλιο από την ομάδα των ΗΠΑ. Με την απόφασή της αυτή, άνοιξε μια ουσιαστική συζήτηση παγκοσμίως για την πίεση που δέχονται οι αθλητές και για τον σεβασμό που αξίζουν, ενώ έδωσε το κουράγιο και σε άλλα πρόσωπα του χώρου να μιλήσουν δημόσια για τις δικές τους εμπειρίες.

Όλοι θυμόμαστε τι συνέβη τότε. Όσο οι παπαράτσι την κυνηγούσαν από το Τόκιο μέχρι το σπίτι της στην Αμερική, η ίδια επέλεξε να κάνει το καλύτερο που μπορούσε όχι μόνο για τον εαυτό της αλλά και για άλλες συναθλήτριές της, έτσι έναν μήνα μετά την απόσυρσή της εμφανίστηκε ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας για να καταθέσει κατά του αθλίατρου της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ, Λάρι Νασάρ, ο οποίος είχε κακοποιήσει σεξουαλικά, σε βάθος χρόνου, πάνω από 100 κορίτσια της ομάδας, μαζί και την ίδια. 

Συνέχισε με δεμένο πόδι

Πέρασαν δύο χρόνια πριν επιστρέψει στον ανταγωνισμό, αποφασισμένη ότι δεν θα επέτρεπε πλέον στον εαυτό της να παγιδευτεί ξανά από κανέναν. Από την πίεση του Τύπου, τον χορηγών, των αθλητικών παραγόντων. Και το Παρίσι την περίμενε για να την αποθεώσει. Δεν είναι τυχαίο που το άθλημα της ενόργανης έγινε σολντ άουτ αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η συμμετοχή της και τη χειροκροτούσαν όρθιοι ένα σωρό διάσημοι – οι οποίοι βρέθηκαν στο Bercy Arena μόνο για την ίδια. Κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης στο άλμα, εκτελώντας την κίνησή της Biles II, προσγειώθηκε στα γόνατα αλλά δεν σταμάτησε να χαμογελά, κάτι που είναι και το σήμα κατατεθέν της. Το μεγάλο της χαμόγελο. Όλες οι αγωνίες που πέρασε από τους Ολυμπιακούς του Τόκιο μέχρι την προετοιμασία της για το Παρίσι, αποτυπώνονται στο ντοκιμαντέρ του Netflix, στο οποίο αφηγείται η ίδια την ιστορία της. 

Η Simone Biles διαθέτει εντυπωσιακά πολλές διακρίσεις. Στα 27 της είναι η πιο σπουδαία αθλήτρια στην ενόργανη με 7 Ολυμπιακά μετάλλια και 30 μετάλλια από Παγκόσμια Πρωταθλήματα, αλλά έχει πολλά περισσότερα για να υπερηφανεύεται εκτός από αυτά. Της αρέσει να ξεπερνά τα όριά της και να πηγαίνει το άθλημά της ακόμα πιο ψηλά. Πέντε γυμναστικές κινήσεις έχουν πάρει το δικό της όνομα και αυτό συμβαίνει όταν μια άσκηση παρουσιάζει σημαντικό επίπεδο δυσκολίας και κάποιος αθλητής καταφέρνει να την ολοκληρώσει σε διεθνή διαγωνισμό, ενώ έχει υποβάλει μια ακόμα τροποποίηση κίνησης, αυτή τη φορά στο μονόζυγο, την οποία αν καταφέρει να την παρουσιάσει με επιτυχία, θα πάρει επίσης το όνομά της.

Στη δοκό ισορροπίας στο Παρίσι

Οι κινήσεις Biles:

The Biles στο έδαφος

Η κίνηση με τη διπλή κατακόρυφο είναι η πρώτη που πήρε το όνομά της και πολλοί αθλητές έχουν προσπαθήσει να την κάνουν από τότε που την παρουσίασε. Την ολοκλήρωσε όταν ήταν 16 χρονών και πλέον την έχει τελειοποιήσει. 

The Biles στο άλμα

Ολοκλήρωσε για πρώτη φορά αυτή την άσκηση το 2018 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής, με μισή στροφή πάνω στον ίππο και μπροστινό πλήρες διπλό σάλτο. Καμία άλλη αθλήτρια δεν την έχει κάνει μέχρι σήμερα.

The Biles II στο έδαφος

Περιλαμβάνει δύο φλιπ και τρεις περιστροφές σε ασκήσεις στο πάτωμα και ολοκληρώθηκε με επιτυχία από την Biles στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019.

The Biles στη δοκό

Γίνεται στη δοκό ισορροπίας, περιλαμβάνει δύο στροφές και δύο αναποδογυρίσματα και ολοκληρώθηκε επίσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019.

The Biles II στο άλμα

Γνωστή και ως “διπλό άλμα Γιουρτσένκο”, η κίνηση αυτή παρουσιάστηκε από την Biles το 2021 και πήρε το όνομά της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2023. Είναι μια επικίνδυνη άσκηση, αν δεν εκτελεστεί σωστά, γιατί η αθλήτρια μπορεί να προσγειωθεί με το κεφάλι. 

Αυτό που κάνει τη Simone Biles τέλεια όμως, δεν είναι μόνο τα επιτεύγματά της, είναι οι ίδιες της οι ατέλειες. Η απόδειξη ότι δεν είναι ένα κατασκευασμένο ρομπότ, όπως έχει συμβεί με πολλούς αθλητές, που κάτω από μεγάλη πίεση έχουν ως μόνο στόχο τη νίκη, βάζοντας στην άκρη ψυχική υγεία και ηθικούς κανόνες. Είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για κάθε άνθρωπο (και όχι μόνο για αθλητές), που φοβάται να κάνει πίσω, να αποσυρθεί για λίγο και να ανακτήσει δυνάμεις όταν το χρειάζεται. 

Πάντα με το χαμόγελο

Το επόμενο ραντεβού στην αρένα του Bercy είναι το απόγευμα της Τρίτης 30 Ιουλίου, όπου μαζί με τη Suni Lee (που τελείωσε με 56.132 βαθμούς την Κυριακή) θα εκπροσωπήσουν την ομάδα των ΗΠΑ στο σύνθετο ατομικό γυναικών. Δεν έχει τόση σημασία το αποτέλεσμα, σημασία έχει ότι καταφέρνει και αγνοεί όλο αυτό το τσίρκο που την ακολουθεί από το Τόκιο μέχρι και σήμερα και συνεχίζει να χαμογελάει, ακόμα και όταν πέφτει. 

POP TODAY
ΙΣΤΟΡΙΕΣ
ΤΕΧΝΕΣ
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.