Ευρωπαίες και Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η Ρωσία θα εισβάλλει στην Ουκρανία μέσα στο 2022 και θεωρούν ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ πρέπει να σταθεί δίπλα στο Κίεβο. Τα συγκεκριμένα πορίσματα προέκυψαν από μία έρευνα που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα Guardian. Τα άτομα που συνέγραψαν την έρευνα διαβλέπουν ότι η κρίση αυτή μπορεί να αλλάξει δραματικά τον τρόπο που οι Ευρωπαίοι βλέπουν την ασφάλειά τους.
«Τα ευρήματα δείχνουν προς μια γεωπολιτική αφύπνιση στην Ευρώπη», είπε ο Mark Leonard, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), το οποίο διεξήγαγε την ψηφοφορία σε εφτά χώρες, οι οποίες απαρτίζουν τα δύο τρίτα του πληθυσμού της ΕΕ. «Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν απεικονιστεί ως διχασμένα, αδύναμα ή απόντα στο ουκρανικό ζήτημα, αλλά οι Ευρωπαίοι είναι ενωμένοι: συμφωνούν ότι ο Βλαντιμήρ Πούτιν μπορεί να προβεί σε στρατιωτική επέμβαση κι ότι η Ευρώπη πρέπει να τρέξει να συνδράμει την Ουκρανία».
Ο πόλεμος δεν ανήκει πλέον στη σφαίρα της φαντασίας για τους Ευρωπαίους. Η ειρήνη δεν είναι δεδομένη. «Θεωρούν ότι ο κόσμος είναι σε μια κατάσταση προπολεμική, όχι μεταπολεμική», δηλώνουν οι ερευνήτριες κι οι ερευνητές. Η πλειοψηφία άλλωστε πιστεύει πως θα γίνει εισβολή εντός του 2022. Στις επτά χώρες που ερωτήθηκαν, τα περισσότερα άτομα βλέπουν το ΝΑΤΟ και τα 30 κράτη μέλη του ως τους κύριους υπερασπιστές της ουκρανικής κυριαρχίας, ενώ θεωρούν ότι η ΕΕ έχει μια τεράστια ευθύνη να αμυνθεί υπέρ της Ουκρανίας.
«Ενώ οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ακόμη εμπιστεύονται ότι το ΝΑΤΟ θα αμυνθεί υπέρ της Ευρώπης, το ΝΑΤΟ δεν είναι πλέον ένα άλλο όνομα για τις ΗΠΑ. Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ θα υποστηρίξει τα συμφέροντά τους περισσότερο από τις ΗΠΑ», δήλωσαν τα άτομα που συνέγραψαν την έρευνα.
Κάτι άλλο που έδειξε η έρευνα είναι ότι οι Ευρωπαίες και οι Ευρωπαίοι ήταν έτοιμοι να δεχτούν σημαντικές και πιθανόν μακροχρόνιες απειλές ως αποτέλεσμα της άμυνας υπέρ της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της προσέλευσης μεγάλων αριθμών προσφύγων, της αύξησης του ενεργειακού κόστους, του οικονομικού εξαναγκασμού, των κυβερνοεπιθέσεων και της απειλής της στρατιωτικής δράσης εκ Ρωσίας.
«Αξίζει τον κίνδυνο» η προστασία της Ουκρανίας απάντησαν κάτοικοι της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σουηδίας, ενώ άτομα στη Γαλλία και την Γερμανία ήταν λιγότερο πρόθυμα να φέρουν οποιαδήποτε ευθύνη, πιστεύοντας ότι οι πιθανοί κίνδυνοι μπορεί να υπερέχουν από τα κέρδη.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι πολλοί Ευρωπαίοι «βλέπουν μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όχι απλά ως επίθεση σε μια γειτονική χώρα, αλλά στην ίδια την ευρωπαϊκή ασφάλεια». Πολλά άτομα που απάντησαν στην έρευνα πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει προστασία κι ότι «ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθούν οι Ευρωπαίοι τις επόμενες εβδομάδες θα είναι κομβικός ως προς το μέλλον της ασφάλειας στην Ευρώπη».
Σχετικά με την ανάμειξη του ΝΑΤΟ, αναλύει ο Daniel Denvir στο TruthOut πως η Ουκρανία δεν είναι ενωμένη πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα και στο παρακάτω infographic αναγράφεται: «ας αφήσουμε τους Ουκρανούς να αποφασίσουν για τους εαυτούς τους». Γιατί «μια διαφορετική, πλουραλιστική Ουκρανία που αναπτύσσεται σε έναν πιο συνθετικό και διαλογικό τρόπο ως μια γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας είναι σίγουρα δυνατή», καταλήγει.
Learning up on Ukraine from @Volod_Ishchenko on The Dig podcast with @DanielDenvir, and his articles in @truthout and @LeftEast1 magazines.
Links below, along with key takeaways. pic.twitter.com/lAYh8EoAJR
— Lizar_tistry (@lizar_tistry) February 8, 2022