Οι περισσότεροι ψάχνουν τον χάρτη μιας τοποθεσίας συνήθως όταν πρόκειται να την επισκεφθούν. Υπάρχουν και εκείνοι που το κάνουν καθαρά για εγκυκλοπαιδικούς σκοπούς, η λογική υπαγορεύει όμως ότι αργά ή γρήγορα θα βρεθούν και οι ίδιοι στα μέρη που χαζεύουν στο χαρτί -ή την οθόνη, μιας που οι χάρτες έχουν ψηφιοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία τα τελευταία χρόνια. Τι γίνεται όμως αν πιάνουμε τους εαυτούς μας να χαζεύουν τον χάρτη ενός άλλου πλανήτη; Εκεί η περιέργεια έχει κατανικήσει τα πάντα αφού, ας μη γελιόμαστε, πόσους πλανήτες υπάρχει η πιθανότητα να γνωρίσουμε, έστω και μέσω χάρτη;
Η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (United States Geological Survey ή USGS) έδωσε στη δημοσιότητα τον πιο λεπτομερή χάρτη του πλανήτη Άρη που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Μιλάμε ασφαλώς για έναν γεωμορφολογικό χάρτη στον οποίο αποτυπώνονται ουσιαστικά 16 χρόνια ερευνών. Έχει δημιουργηθεί με βάση τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει σε κάθε μορφή τέσσερα μη επανδρωμένα διαστημόπλοια που προσέγγισαν ή τριγύρισαν γενικότερα τον «κόκκινο πλανήτη» (Mars Global Surveyor, Mars Express, Mars Reconnaissance Orbiter και 2001 Mars Odyssey). Όπως υπογραμμίζει η USGS, ο προηγούμενος χάρτης του Άρη που είχε δημιουργηθεί βασιζόταν σε στοιχεία των αποστολών Viking από τη δεκαετία του ’80.
Ο χάρτης διατίθεται ελεύθερα για download από το site της USGS, επιτρέποντας σε όλους εκείνους τους ονειροπόλους ταξιδιώτες του διαστήματος να εντοπίσουν την περιοχή που τους ενδιαφέρει πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τον Άρη. Ακόμα και έτσι και πέραν της πλάκας πάντως, η αποικιοποίηση του γειτονικού μας πλανήτη είναι πλάνο που έχει εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια από τη NASA καθώς οι συνθήκες που επικρατούν εκεί δεν θα μπορούσαν να επιτρέψουν την εγκατάσταση και την ευδοκίμηση ζωής.