Στον κήπο του Electra Palace Athens, θα νιώσεις σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος μέσα στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Εκεί που “ξεφύτρωσε” ο zohós μέσα στην πυκνή βλάστηση, η ατμόσφαιρα είναι πραγματικά μία όαση γαλήνης και ευχαρίστησης.
Σε αυτό συντελούν πολλοί παράγοντες. Το υπέροχο νεοκλασικό κτίριο που δημιουργεί ένα εικαστικό κολάζ μαζί με τα urban στοιχεία της πόλης, τα επίπεδα με τα τραπέζια του εστιατορίου που χαρίζουν άνεση στην εμπειρία -είτε είστε δύο άτομα, είτε μεγάλη παρέα- και φυσικά οι γεύσεις που πατούν γερά στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα αλλά με έναν πιο δημιουργικό χαρακτήρα.
Ο ζοχός είναι το άγριο χόρτο που υπάρχει σχεδόν σε ολόκληρη την ελληνική επαρχία και τα νησιά και έχει δανείσει το όνομά του στο νέο εστιατόριο του Ομίλου Electra Hotels & Resorts. Με βάση λοιπόν το άρωμα της Ελλάδας, τα πιάτα συνδυάζουν σύγχρονες τεχνικές και παράδοση, υπό την επιμέλεια των βραβευμένων σεφ Σάκη Βενέτη (Group Executive Chef του Ομίλου) και Χάρη Αντωνόπουλου (Chef De Cuisine του zohόs), οι οποίοι αναδεικνύουν αριστοτεχνικά την ποιότητα, την τοπικότητα και την υψηλή αισθητική μέσα από τη δημιουργική σύνθεση.
Η λογική ακολουθεί το μοίρασμα, κάθε πιάτο λειτουργεί ως συντροφιά στο παρεΐστικο κλίμα και κάθε μπουκιά κρύβει μέσα της πολλά συστατικά που δένουν αρμονικά και εξιτάρουν τον ουρανίσκο.
Όπως μας είπε ο ο σεφ Σάκης Βενέτης, «Στο τραπέζι του εστιατορίου zohós αγκαλιάζουμε το πνεύμα του μεζέ, αναπαράγοντας μαγειρικές μνήμες του τόπου μας και τεχνικές αργού μαγειρέματος που συναντά κανείς στην παλιά ελληνική ύπαιθρο».
Ανάμεσα στα πιάτα που δοκίμασα, υπήρχαν πολλές όμορφες εκπλήξεις. Τα τυριά από µικρούς παραγωγούς με chutney από σύκα Κύµης. Αλοιφές που αποτελούνται από αγιορείτικη µελιτζανοσαλάτα, τυροκαφτερή και ταραµά με κράκερ φαγόπυρου και λαλάγγια, τα πράσινα φασολάκια (τραγανά και όχι νερόβραστα) με σύγκλινο τόνου, vinaigrette τοµάτας και αυγό ορτυκιού που είναι ελαφριά και δροσερά, η λούζα Τήνου με τσαλαφούτι, πεπόνι και γύρη ήταν το σωστό ξεκίνημα που συνοδεύτηκε με κρασιά από επιλεγμένες ετικέτες ελληνικών οινοποιείων.
Φυσικά δεν θα παραλείψω και κάποια πιάτα που πραγματικά μου έμειναν στο μυαλό, όπως τα χορτοπιτάκια με πετιµέζι ροδιού, µάραθο και µαύρο σκόρδο, την κρεµµυδόπιτα Καρπάθου με προσούτο προβατίνας και αµύγδαλο αλλά και το καπνιστό χέλι με µαγιονέζα λαχανικών και παστό κρόκο.
Από τα γλυκά, ξετρελάθηκα με το παγωτό από αγριομάραθο που συνοδεύει την πορτοκαλόπιτα. Πριν ή μετά το φαγητό, μπορείτε να δοκιμάσετε τα ιδιαίτερα κοκτέιλ που ξεχωρίζουν με χαρακτηριστικά αρώματα της ελληνικής φύσης.
Προωθώντας τη συνεργασία με ντόπιους αγρότες, κτηνοτρόφους και ψαράδες που προσφέρουν το πάθος τους για τη διατήρηση της ισορροπίας της φύσης, στο zohós ακολουθείται πιστά η μαγειρική πρακτική “nose-to-tail”, ελαχιστοποιώντας τη σπατάλη και προάγοντας τη βιωσιμότητα.
Ο σεφ Χάρης Αντωνόπουλος, μας τόνισε: «Με κάθε πιάτο που μοιραζόμαστε στο τραπέζι του zohós, θέλουμε να εκφράζουμε την εκτίμησή μας στην άγρια και εκπληκτική ομορφιά, που βρίσκεται στις ρίζες της ελληνικής κουζίνας».