Ο Βασίλης και η Πέννυ από τη Θεσσαλονίκη, σκέφτηκαν να ετοιμάσουν χειροποίητα δώρα για τους φίλους τους πριν 2 χρόνια και έφτιαξαν λικέρ. Η πρώτη δοκιμή τους άρεσε και μας εξηγούν πώς κατέληξαν να παρασκευάζουν υπέροχα λικέρ με 12 διαφορετικές γεύσεις.
Πείτε μου πώς ξεκίνησε όλο αυτό.
Ουσιαστικά ξεκίνησε ως μια ιδέα να ετοιμάσουμε χειροποίητα δώρα για τους φίλους μας σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι που κάναμε πριν από 2 χρόνια. Ως παιδιά της πόλης λοιπόν, αγοράσαμε από τη λαϊκή τον πιο γνωστό καρπό για λικέρ, τα κράνα, διαβάσαμε στο διαδίκτυο για τη διαδικασία, συμβουλευτήκαμε θείες, γιαγιάδες, θείες φίλων και φίλες γιαγιάδων και ξεκινήσαμε τους πειραματισμούς. Στη συνέχεια, η ιδέα αυτή πυροδοτήθηκε από μια τυχαία συνάντηση με το λικέρ τσάπουρνο σε ένα συγγενικό σπίτι, το οποίο ερωτευτήκαμε ακαριαία, και αποφασίσαμε ότι αξίζει να το ψάξουμε περισσότερο.
Ποια διαδικασία ακολουθείτε για τη συλλογή των καρπών;
Η διαδικασία συλλογής είναι απλή παρόλα αυτά απρόβλεπτη! Ανάλογα με την εποχή, ξεκινάμε τις εκδρομές μας σε διάφορα μέρη εκτός πόλης. Μαθαίνουμε για παράδειγμα ότι υπάρχουν κράνα σε μια περιοχή και χωρίς να ξέρουμε ακριβώς τι θα συναντήσουμε εκεί ξεκινάμε την εξόρμηση. Μας έχει τύχει να ξεκινήσουμε για Χολομώντα με σκοπό να μαζέψουμε γκόρτσια, στην πορεία μας να βρούμε θάμνους με τσαπουρνιές και τελικά να επιστρέψουμε στο σπίτι με άγρια βατόμουρα! Το πιο σημαντικό σε όλο αυτό, είναι ότι βιώνουμε μεγάλη χαρά και στιγμές ηρεμίας, ενώ παράλληλα γνωρίζουμε την ελληνική ύπαιθρο. Βέβαια, τη μεγαλύτερη και πιο ξέγνοιαστη χαρά την παίρνουμε όταν ένας φίλος που έχει ακούσει για μας, μας φέρνει καρπούς από το κτήμα του. Έτσι για παράδειγμα, η κυρία Χαρούλα φέτος μας έδωσε κυδώνια από το εξοχικό της στην Κοζάνη, ενώ η Γιάννα και ο Βασίλης, μόνιμοι και εξαιρετικοί κάτοικοι της Άνω Πόλης, μας άνοιξαν την πόρτα ενός εγκαταλελειμμένου γειτονικού τους σπιτιού γεμάτο με ρόδια!
Με ποιο τρόπο και τι υλικά παρασκευάζεται ένα σπιτικό λικέρ;
Τέσσερα είναι τα βασικά συστατικά που χρειάζονται για να παραχθεί ένα λικέρ. Το πρώτο και κυριότερο είναι οι καρποί που έχουμε συλλέξει, οι οποίοι και συγκεντρώνονται μέσα σε γυάλινα βάζα. Σε αυτά προστίθεται λευκό κονιάκ ή βιολογική τσικουδιά καθώς και λευκή ή καστανή ζάχαρη. Ενίοτε πειραματιζόμαστε με φρουκτόζη και στέβια, μαρτίνι και βότκα. Από κει και πέρα, αφήνουμε τον ήλιο να κάνει τη δουλειά του για τουλάχιστον 40 μέρες. Η βασική απόκλιση από μια «παραδοσιακή» συνταγή λικέρ είναι ότι δεν προσθέτουμε τα γνωστά συμπληρώματα όπως κανέλα και γαρύφαλλο, τα οποία συνήθως ισοπεδώνουν τη γεύση του ίδιου του φρούτου και επίσης ότι βάζουμε σχεδόν τη μισή ποσότητα ζάχαρης.
Πόσες γεύσεις λικέρ φτιάχνετε;
Οι καρποί με τους οποίους έχουμε πειραματιστεί ως τώρα είναι δώδεκα. Συγκεκριμένα, είναι το γκόρτσι, δηλαδή το άγριο αχλάδι, το τζίντζερ, μια ρίζα που δε συλλέγουμε οι ίδιοι αλλά αγαπάμε, το κυδώνι της κ. Χαρούλας όπως αναφέραμε προηγουμένως, το μανταρίνι, το οποίο ως λικέρ δίνει ένα υπέροχο άρωμα, το άγριο κορόμηλο Κοζάνης, ένα λικέρ που δε συνηθίζεται στην Ελλάδα αλλά είναι πολύ δημοφιλές στη Δανία, το γνωστό-άγνωστο κράνο, και το λέμε έτσι διότι οι περισσότεροι το μπερδεύουν με το κράνμπερι, το κεράσι και το βύσσινο από το κτήμα του Χρήστου στην Έδεσσα, το ρόδι της Άνω Πόλης, το βατόμουρο Χολομώντα, το δαμάσκηνο Βοσκοχωρίου και τέλος το τσάπουρνο.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας;
Το αγαπημένο μας είναι το τσάπουρνο, δηλαδή ένα είδος άγριου δαμάσκηνου! Ξέρουμε, δεν ακούγεται ωραίο, αλλά αυτό ίσως είναι το μοναδικό του μειονέκτημα. Είναι άγνωστο στη δική μας γενιά, ενώ όσοι το ξέρουν, συνήθως το μπερδεύουν με το μύρτιλο. Του αρέσει να κάνει παρέα με το άγριο τριαντάφυλλο και το βατόμουρο, και θα τα συναντήσεις όλα μαζί παρέα στις άκρες των δρόμων. Ξεχωρίζει από μακριά για το ονειρικό βαθύ μωβ χρώμα του. Η ελληνική ύπαιθρος είναι γεμάτη τσαπουρνιές, αρκεί να τις προσέξεις. Από τη στιγμή που θα τις εντοπίσεις, είναι ένα θέμα πώς θα συλλέξεις τον καρπό, λόγω των έντονα αιχμηρών αγκαθιών που φέρουν τα κλαδιά της τσαπουρνιάς. Οι εκδορές και τα κοψίματα στο σώμα είναι συχνό φαινόμενο ύστερα από μια τσαπουρνο-εξόρμηση!
Τι σημαίνει “το φυτό με τη δαγκάνα”;
Το φυτό με τη δαγκάνα είναι ουσιαστικά η αγάπη μας για τους άγριους καρπούς στη φύση, οι οποίοι βρίσκονται άφθονοι και ποικίλοι στην ύπαιθρο, και που είτε διαφεύγουν της προσοχής μας λόγω άγνοιας είτε εμείς οι ίδιοι τους αποφεύγουμε συνήθως λόγω των αιχμηρών τους αγκαθιών. Βέβαια, το ίδιο το όνομα προέκυψε τυχαία και χωρίς πολύ σκέψη, ψάχνοντας ανάμεσα σε τίτλους τραγουδιών της ελληνικής πανκ σκηνής. Κάποια στιγμή λοιπόν, παίζοντας αυτό το παιχνίδι των τίτλων, πέσαμε πάνω σε μια μπάντα που γνώριζε ένας από τους δυο μας, μας φάνηκε αστείο και απλά το επιλέξαμε.
Υπάρχουν λικέρ και με θεραπευτικές ιδιότητες;
Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε ειδικοί στο να απαντήσουμε για τις θεραπευτικές ιδιότητες ενός λικέρ. Παραδοσιακά γνωρίζουμε ότι το λικέρ σερβίρεται μετά το γεύμα, οπότε πιθανότατα λειτουργεί ως χωνευτικό. Επίσης, διαβάζοντας τη βιβλιογραφία διαπιστώσαμε ότι οι θεραπευτικές ιδιότητες που προσδίδονται σε όλους αυτούς τους καρπούς είναι εντυπωσιακά πολλές. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι για παράδειγμα το κυδώνι θεωρείται αφροδισιακό για τις γυναίκες ενώ το μανταρίνι λειτουργεί ως φυσικό ηρεμιστικό, το τζίντζερ ως φυσικό αντιόξινο, και το ρόδι ως πλούσιο αντιοξειδωτικό κλπ. Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι τα λικέρ ευφραίνουν την ψυχή, και αυτό τα καθιστά σίγουρα θεραπευτικά.
Από πού μπορεί κάποιος να προμηθευτεί τα λικέρ σας;
Τα λικέρ μας μπορεί κανείς να τα προμηθευτεί παραγγέλνοντας απευθείας από την ιστοσελίδα μας tsapourno.gr ή από τη σελίδα μας στο facebook Το φυτό με τη δαγκάνα. Ευελπιστούμε στο σύντομο μέλλον να έχουμε συνεργασία και με κάποια καταστήματα, στα οποία θα διατίθενται τα λικέρ. Ως τότε, απλά επικοινωνεί κανείς απευθείας μαζί μας.