Spollati σημαίνει «εις πολλά έτη» και είναι μια ευχή που η χρήση της στην Ελλάδα χάνεται στους αιώνες. Είναι μια ευχή που δε σημαίνει μόνο πολλά έτη, αλλά και καλά. Και πώς να μην είναι στο Spollati της πλατείας Αγίας Ειρήνης, το all day café – bar που προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες και σου εγγυάται ότι ο χρόνος που θα περάσεις εκεί, θα είναι σίγουρα όμορφος. Από τον καφέ μέχρι τα κοκτέιλ, όλα είναι προσεγμένα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, καλλιεργώντας μια κουλτούρα στον επισκέπτη του, αυτή του να μάθει να ξεχωρίζει και να εκτιμά τον καλό καφέ, το ζουμερό burger και το υψηλής αισθητικής κοκτέιλ.
Το Spollati ξεκινάει τη μέρα του νωρίς προσφέροντας το πιο εκλεκτό καφέ της πλατείας. Το μαγαζί έχει επενδύσει στην εξειδίκευση στο αντικείμενο τόσο στον εξοπλισμό όσο και στις μεθόδους παρασκευής. Διαθέτει λοιπόν μια πλούσια γκάμα μοναδικών καφέδων. Ξεκινώντας το γευστικό του ταξίδι μπορεί κανείς να δοκιμάσει πρώτα το ‘’Caffe Espresso Spollati’’ ένα χαρμάνι από πιστοποιημένους speciality coffees 100% Arabica, μυστική συνταγή φτιαγμένη από τους ανθρώπους του Spollati με αγάπη και μεράκι για το καλό καφέ. Το γευστικό του προφίλ είναι προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα του καφέ, γλυκιά γεύση, έντονο άρωμα, ισορροπημένο σώμα, απαλή οξύτητα, μαλακό τελείωμα.
Στη συνέχεια, η λίστα των σπάνιων μονοπικοιλιακών καφέδων θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Οι εξωτικοί αυτοί καφέδες προέρχονται από μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, φάρμα ή μεμονωμένο παραγωγό. Η σύσταση του εδάφους, οι κλιματολογικές συνθήκες, οι μέθοδοι καλλιέργειας, συγκομιδής και αποθήκευσης τους προσδίδουν μοναδικά γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά. Αποτελούν δε τους καλύτερους και σπανιότερους καφέδες του κόσμου. Ο μοναδικός σκοπός της ομάδας του Spollati είναι να βρεις «το καφέ σου» όπως για παράδειγμα έχεις το ποτό σου.
Ιδιαίτερη είναι και η παρασκευή του καφέ φίλτρου στο Spollati που θα ανατρέψει όσα γνώριζες για αυτόν μέχρι σήμερα. Διατίθεται σε ζεστό, αλλά και κρύο. Ο κρύος, δηλαδή, ο Cold Brew Coffee παρασκευάζεται στο εντυπωσιακό cold drip tower που μοιάζει με κλεψύδρα με τη μέθοδο κρύας εκχύλισης. Σερβίρεται είτε σκέτος, είτε με γάλα ή και αφρόγαλα. Αν είσαι από εκείνους που τον προτιμούν μέτριο ή γλυκό ο barista θα σου βάλει σιρόπι ζάχαρης που του ταιριάζει και αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τα αρώματά και τη γεύση του.
Ο ζεστός καφές φίλτρου γίνεται με τη μέθοδο dripper, ένα ιδιαίτερο κωνικό σκεύος, όπου τοποθετείται χάρτινο φίλτρο, μέσα του φρεσκοαλεσμένος καφές και σταδιακά ο barista ρίχνει ζεστό νερό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια ισορροπημένη και βελούδινη γεύση.
Το φαγητό είναι εξίσου σημαντικό για τους ανθρώπους του Spollati. Ο ανανεωμένος κατάλογος έχει δύο δυνατά entries, τα burgers – σταρ με μπιφτέκι Black Angus και Ιβηρικού χοίρου, δύο ιδιαίτερα κρέατα. Η ποιότητά τους είναι ήδη υψηλή, αλλά η ομάδα του Spollati έχει εμμονή με την τελειότητα σε τέτοιο βαθμό, που το κρέας κόβεται στην κουζίνα του ίδιου του μαγαζιού που διαθέτει δική του μηχανή του κιμά, έτσι ώστε να αποφεύγονται αθέμιτες προσμίξεις. Οι σεφ Γιώργος Ζευγολατάκος και Σάββας Κοντούδης είναι ιδιαίτερα περήφανοι για αυτό και αυστηρά κάθετοι στο ζήτημα της ποιότητας του burger.
Τα βοοειδή Black Angus είναι ζώα ελευθέρας βοσκής τα οποία τρέφονται σύμφωνα με το πρόγραμμα NHTC (non hormone teated cattle), δηλαδή χωρίς ορμόνες ταχείας ανάπτυξης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή υψηλής ποιότητας μοσχαρίσιου κρέατος, βιολογικό και καθαρό πλούσιο σε κρεατίνη, πρωτεΐνες, βιταμίνη Β12 και Β6, σίδηρο και άλλα. Λόγω της ήδη έντονης και ιδιαίτερης γεύσης του, για αυτό στον κιμά δεν προστίθεται τίποτα παραπάνω από αλάτι και πιπέρι. Το Black Angus σερβίρεται με διάφορες παραλλαγές. Εμείς δοκιμάσαμε το Black Angus Cheesburger, με μπέικον, καραμελωμένα κρεμμύδια, ντομάτες κονφί και icebrg. Όπως και τα υπόλοιπα burgers σερβίρεται με τραγανές σπιτικές πατάτες. Το Black Angus Cheesburger συνοδεύεται με μια εξαιρετική BBQ σως.
Ο Ιβηρικός χοίρος είναι το αρχαιότερο είδος μαύρου χοίρου της Μεσογείου. Ένα ζώο ελευθέρας βοσκής που ειδικά τους τέσσερις τελευταίους μήνες της ζωής του τρέφεται αποκλειστικά με κόκκινα βελανίδια γεγονός που το καθιστά πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα και του χαρίζει την ιδιαίτερη γεύση του. Οι Ισπανοί παραγωγοί παίρνουν διαφορετικά κομμάτια του κρέατος και αφού τα βάλουν σε καθαρό θαλασσινό αλάτι για 10 με 20 μέρες το πλένουν με κρασί και το αφήνουν κρεμασμένα ωριμάσουν για 18 μήνες σε φυσικό περιβάλλον στα βουνά της ισπανικής επαρχίας. Αυτό όμως που απογειώνει και κάνει ιδιαίτερο το μπιφτέκι ιβηρικού χοίρου του Spollati είναι το γεγονός ότι περιέχει και ισπανικό τσορίθο, δηλαδή λουκάνικο από ψιλοκομμένο χοιρινό και χοιρινό λίπος, καρυκευμένο με κόκκινες πιπεριές και αλάτι σερβίρεται με κονφί ντομάτας, καραμελωμένα κρεμμύδια και iceberg και τραγανές σπιτικές πατάτες όπως όλα τα burger. Το συνοδεύσαμε, με την ιδιαίτερη Spollati μπέικον σως.
Ήρεμα όμως με το burger γιατί ο κατάλογος του Spollati διαθέτει και εξαιρετικά γλυκά. Δοκιμάσαμε το μοναδικό μιλφέιγ με καραμελωμένα φουντούκια, με την τόσο προσεγμένη εμφάνιση που ντρέπεσαι να το κόψεις. Τα φύλλα φυσικά παρασκευάζονται στο Spollati, όπως και βελούδινη κρέμα που περιέχει ρινίσματα λοβού βανίλιας.
Το ιδανικό πρωινό; Λουκούλλειο lunch break ή μήπως μια ολόκληρη μέρα εκεί; Όπως και να το έχεις σχεδιάσει, στο Spollati με τη βιομηχανική, αλλά ζεστή διακόσμηση και τον πλούσιο κατάλογο, την εξειδίκευση στον καφέ και το μεράκι στο φαγητό, θα βρεις εκείνο που χρειάζεσαι.