‘‘Ζήστε, ταξιδέψτε, μην μετανιώσετε τίποτα και ευχαριστήστε τη μοίρα’’
Κάπως έτσι θέτει το θέμα ο αρχιμάστορας της κουλτούρας των roadtrips, ο Αμερικανός μπίτνικ συγγραφέας του εμβληματικού βιβλίου ‘’Στον Δρόμο’’ (On the Road) Τζακ Κέρουακ, ενώ σε αυτές τις λίγες λέξεις συνοψίζεται η ιδέα των roadtrips, μία κουλτούρα κι ένας τρόπος ζωής που έχουν εμπνεύσει όλες τις γενιές μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεκινώντας από την Αμερική και εξαπλώνοντας τον θρύλο σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αν η ιδέα του μεγάλου ταξιδιού στο δρόμο σε συναρπάζει, κι είσαι τύπος ανήσυχος και δραστήριος, τότε είσαι ο άνθρωπος που ξέρει να εκτιμά και του ταιριάζει το μονοποικιλιακό τσίπουρο Δεκαράκι Μοσχάτο. Βάλε λοιπόν ένα Δεκαράκι Μοσχάτο στο ποτήρι σου, συνόδεψέ το με το κατάλληλο μεζεδάκι κι έλα μαζί μας να σε ταξιδέψουμε μέσα από το κινητό ή τον υπολογιστή σου στον μαγικό κόσμο των roadtrips, βάζοντάς σου ιδέες για μετά!
Τα roadtrips υπήρχαν από τα αρχαία χρόνια ως περιηγήσεις με σκοπό την άντληση γνώσης και εμπειριών ή/και ανακάλυψη και καταγραφή νέων πολιτισμών, χλωρίδας, πανίδας, ακόμα και φυσικών φαινομένων. Μία μορφή roadtrips συναντάμε και αργότερα, στους μεσαιωνικούς χρόνους, όταν οι πιστοί ξεκίναγαν από διάφορα μέρη της Δυτικής Ευρώπης και της Ιβηρικής για να πάνε με τα πόδια, ή πάνω σ’ ένα γάιδαρο ή ένα μουλάρι να προσκυνήσουν στη Ρώμη. Ένα είδος roadtrip με εμπορικά και γνωστικά κίνητρα ήταν και τα καραβάνια στους Δρόμους του Μεταξιού και τις μακρινές Ινδίες.
Σήμερα τα roadtrips ορίζονται σαν ένα μακρινό ταξίδι με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα. Αν και το πρώτο καταγεγραμμένο roadtrip θεωρείται πως έγινε στη Γερμανία το 1888 από γυναίκα, την Μάρθα Μπενζ, η πραγματική άνθηση των roadtrips με τη σημερινή τους έννοια ξεκίνησε στην Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα με την κατασκευή των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, με πρώτο και καλύτερο τον θρυλικό Road 66 (Route 66).
Τα roadtrips ως κουλτούρα σύντομα κατέκτησαν τη λογοτεχνία και το Hollywood με πολλά εξαιρετικά βιβλία και ταινίες που έμειναν στην ιστορία να καταπιάνονται με την γοητεία ενός μακρινού ταξιδιού στο δρόμο. Απόκοσμα ή γραφικά τοπία, καινούριοι άνθρωποι, γνωριμίες κι έρωτες, περιπέτεια, δυνατή μουσική σε ένα ανοιχτό αμάξι, διανυκτερεύσεις σε φτηνά ξενοδοχεία, μοτέλ ή κάτω από τα αστέρια, δοκιμή τοπικών φαγητών και μεζέδων, πρωτόγνωρες εμπειρίες και άντληση γνώσης, έμπνευσης και σοφίας, ίσως και το σφράγισμα μιας νέας, μεγάλης φιλίας, αυθορμητισμός, ελευθερία και η αναζήτηση του εαυτού σου, αυτά περιγράφουν την ιδέα ενός roadtrip.
Εμείς σου προτείνουμε μερικά από τα έργα της κουλτούρας των roadtrips που πιστεύουμε ταιριάζουν στον ανήσυχο και δραστήριο χαρακτήρα σου και που αξίζει να απολαύσεις μαζί με το τσίπουρο που δένει με τον τύπο και την κουλτούρα σου, το μονοποικιλιακό τσίπουρο Δεκαράκι Μοσχάτο, αντλώντας έμπνευση και παίρνοντας ιδέες για την επόμενη μέρα!
Ξένοιαστος Καβαλάρης (Easy Rider). Αμερικανική ταινία του 1969. Δύο περιθωριακοί χίππιδες, o Γουάιτ (Πίτερ Φόντα) και ο Μπίλι (Ντένις Χόπερ), ταξιδεύουν από το Λος Άντζελες στο Μεξικό με δύο Harley κι ένα επικίνδυνο φορτίο. Στην περιπλάνηση τους γνωρίζουν τον αλκοολικό δικηγόρο Τζορτζ Χάνσον (Τζακ Νίκολσον), ο οποίος τους ακολουθεί βοηθώντας τους να βρουν την προσωπική τους ελευθερία. Η ταινία θεωρείται ορόσημο της εποχής των 70ς και είναι ντυμένη με ένα εντυπωσιακό soundtrack με κορυφαία τραγούδια της εποχής.
Θέλμα και Λουίζ (Thelma & Louise). Aμερικανική δραματική περιπετειώδης ταινία παραγωγής 1991 σε σκηνοθεσία Ρίντλεϊ Σκοτ και σενάριο της Κάλι Κούρι. Η ταινία αφηγείται τη ζωή δύο καταπιεσμένων γυναικών, της Θέλμα (Τζίνα Ντέιβις) και της Λουίζ (Σούζαν Σάραντον) και την απόδραση από την οδυνηρή καθημερινότητά τους με μια Ford Thunderbird του 1966 σ’ ένα ταξίδι προς την ελευθερία. Η ταινία έγινε αμέσως μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία σε όλο τον κόσμο και είναι σήμερα σύμβολο του αγώνα των γυναικών για σεβασμό, ισότητα και ανεξαρτησία.
Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας (Diarios de motocicleta). Πρόκειται για την ιστορία ενός ατίθασου και ανήσυχου νεαρού (του μετέπειτα σύμβολου και ήρωα της Επανάστασης, Τσε Γκεβάρα) και του φίλου του Αλμπέρο σε ένα ταξίδι 14.000 χιλιομέτρων στην Νότιο Αμερική. Το ταξίδι ξεκινάει από την Αργεντινή με μοτοσικλέτα, την Poderosa – μια Norton 500 – και συνεχίζεται με τα πόδια και οτοστόπ διασχίζοντας Χιλή, Περού και Κολομβία, Άνδεις, την Έρημο Ατακάμα και Αμαζόνιο, για να καταλήξει στη Βενεζουέλα. Το ρόλο του Τσε ερμηνεύει ο μεξικανός ηθοποιός Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ και τον φίλο του Γρανάδο, ερμηνεύει ο Ροδρίγο ντε λα Σέρνα.
Δεκαπενταύγουστος. Ελληνική δραματική ταινία του 2001 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη. Το τραγούδι της ταινίας είναι σε μουσική του Άκη Δαούτη, σε στίχους του Τάκη Συρέλλη και το ερμηνεύει η Γλυκερία. Τρεις οικογένειες ζουν σε ισάριθμα διαμερίσματα σε μία τριώροφη πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας. Κάποια στιγμή τα εγκαταλείπουν ανήμερα Δεκαπενταύγουστου: H πρώτη με προορισμό την Παναγία Σουμελά, καθώς η κόρη τους πάσχει από καρκίνο και ευελπιστούν σε ένα θαύμα. H δεύτερη, που είναι ζευγάρι, με σκοπό ν’ αναζητήσει μια ανανέωση στη σχέση τους και η τρίτη για να πάνε στο εξοχικό τους. Κατά τη διάρκεια της απουσίας όλων, ένας έφηβος διαρρήκτης εισβάλλει στα σπίτια τους και ανακαλύπτει τα καλά κρυμμένα μυστικά και τις επιθυμίες των ταξιδιωτών μας. Δείτε την ταινία εδώ.
Μέχρι το Πλοίο. Ταινία του 1966 του Αλέξη Δαμιανού που αφηγείται την πορεία ενός αγρότη από το χωριό του μέχρι το λιμάνι του Πειραιά, όπου πρόκειται να φύγει μετανάστης στην Αυστραλία. Στη διάρκεια του οδοιπορικού του γίνεται μάρτυρας τριών μικροεπεισοδίων, μέσα από τα οποία δίνεται το κοινωνικό στίγμα του ελληνικού χωριού και η εξελικτική πορεία του από το βουνό στον κάμπο κι από κει στην πόλη (όπου και αντιστοιχούν οι τρεις στάσεις του ήρωα). Δείτε την ταινία εδώ.
για να διαβάσεις παρέα με ένα Δεκαράκι Μοσχάτο.
Στο Δρόμο (On The Road) του Τζακ Κέρουακ. Η Βίβλος των Roadtrips. Είναι η αναζήτηση επιβεβαίωσης του κεντρικού ήρωα Σαλ που τον φέρνουν στο δρόμο για Ντένβερ, Σαν Φραντζίσκο, Λος Άντζελες, Τέξας και Μεξικό, άλλοτε με τον Ντην Μοριάρτι, τον ήρωα-άγιο φίλο του, άλλοτε μονάχο του.’’ Υπάρχουν κομμάτια του “Στο δρόμο” όπου το γράψιμο έχει τόση ομορφιά που σχεδόν σου κόβεται η ανάσα. Υπάρχει η περιγραφή μιας τσάρκας με αυτοκίνητο μέσα απ’ όλη τη χώρα που μοιάζει πολύ με μια τσάρκα πάνω σε τρένο που αφηγείται ο Τόμας Γουλφ στο “Του καιρού και του ποταμού”. Υπάρχουν λεπτομέρειες ενός ταξιδιού στο Μεξικό που είναι μαζί τρομερές, τρυφερές και αστείες. Και, τελικά, υπάρχει μια περιγραφή τζαζ που δεν υπάρχει άλλη τέτοια στο αμερικάνικο μυθιστόρημα, είτε για τη διορατικότητά της είτε για το στυλ είτε για την αριστουργηματική τεχνική της.
Στη Σκιά του Δρόμου του Μεταξιού. Και από τα highways της Αμερικής στις αχανείς εκτάσεις της Ασίας. «Στη σκιά του Δρόμου του Μεταξιού» ο Κόλιν Θέμπρον καταγράφει ένα ταξίδι κατά μήκος της μεγαλύτερης διά ξηράς διαδρομής στον κόσμο. Ξεκινώντας από την καρδιά της Κίνας και διασχίζοντας τις οροσειρές της Κεντρικής Ασίας, το βόρειο Αφγανιστάν, τα υψίπεδα του Ιράν και το Κουρδιστάν, ο συγγραφέας ταξιδεύει από τον Τάφο του Κίτρινου Αυτοκράτορα μέχρι την Αντιόχεια, χρησιμοποιώντας τοπικά λεωφορεία, φορτηγά, αυτοκίνητα και, όταν οι ανάγκες το απαιτούν, κάρα, που τα σέρνουν σκυφτά γαϊδουράκια και καμήλες. Καλύπτει 11.000 χιλιόμετρα μέσα σε 8 μήνες, επιχειρώντας το πιο φιλόδοξο ίσως ταξίδι που έκανε ο σπουδαίος αυτός συγγραφέας-ταξιδευτής μέσα σε σαράντα χρόνια περιηγήσεων. Ακολουθώντας τις διακλαδώσεις του, ιχνηλατεί κανείς όχι μόνο τα βήματα εμπόρων και στρατών, αλλά και την εμφάνιση και εναλλαγή ιδεών, θρησκειών και εφευρέσεων. Όμως, εκτός από το πλούσιο και θαυμαστό παρελθόν, το «Στη σκιά του Δρόμου του Μεταξιού» φωτογραφίζει και την Ασία τού σήμερα.
Απόλαυση χωρίς Δεκαράκι Μοσχάτο δεν γίνεται και Δεκαράκι Μοσχάτο χωρίς μουσική επίσης δεν γίνεται! Εντοπίσαμε και σου παρουσιάζουμε μία best of playlist με τα πιο αγαπημένα σου ελληνικά έντεχνα τραγούδια!
Ακούγεται ιδανικά παρέα με Δεκαράκι Μοσχάτο και τα μεζεδάκια του αλλά και στην διαδρομή στα επόμενα roadtrips που θα κάνεις με την παρέα σου!
Αβάντι μαέστρο και καλή σας απόλαυση! Υπεύθυνα!