Οι παιδικές αναμνήσεις είναι πολύ δυνατές και ξεπροβάλλουν γεμάτες χρώματα και μυρωδιές από εκεί που δεν το περιμένεις. Αυτή την αίσθηση ένιωσα όταν μπήκα στο ολοκαίνουργιο μαγαζί «Οι πίτες της Σοφίας»- που μετράει μόλις τρεις μήνες λειτουργίας στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Παλαιό Φάληρο- σαν να επέστρεψα στο παρελθόν τότε που η γιαγιά με περίμενε με φρέσκια πίτα για καλωσόρισμα και οι έγνοιες εξαφανίζονταν με την πρώτη μπουκιά του φρέσκου φύλλου.
Τρία αδέλφια από το Μέτσοβο -η Ματίνα, ο Δημήτρης και ο Γιώργος- βρίσκονται πίσω από αυτό το εγχείρημα. Πηγή έμπνευσης τους η «μαμά Σοφία» -εξαιρετική μαγείρισσα και άσσος στις πίτες. «Είμαστε χαρούμενοι που καταφέραμε να φτιάξουμε αυτό το μαγαζί με «πρωταγωνιστή» τον μεγάλο ξύλινο πλάστη της μαμάς Σοφίας» μου λέει η Ματίνα «στο σπίτι μας κάθε περίσταση είχε και τη δική της πίτα που τη μοιραζόμασταν με συγγενείς και φίλους. Λαχταριστά ταψιά με αγάπη και μεράκι, μυρωδιές από αλεύρι, γάλα, αυγά, τυρί, χορταρικά και ό,τι πιο φρέσκο και αγνό υλικό μπορείτε να φανταστείτε που μεταμορφώνονταν σε κεράσματα για να αποτρέψουν τις ατέλειωτες σκανταλιές μας». «Αυτές τις μνήμες θελήσαμε να τις κρατήσουμε ζωντανές κι έτσι δημιουργήθηκαν «Οι πίτες της Σοφίας» με την τέχνη της μαμάς για να μοιραστούμε με τον κόσμο τη νοστιμιά και την ποιότητα της παραδοσιακής πίτας που αγαπήσαμε τόσο στα παιδικά μας χρόνια». «Εδώ άλλωστε» μου εξηγεί «δεν νιώθουμε πως πουλάμε απλά πίτες αλλά αναμνήσεις και ο κόσμος μας έχει αγκαλιάσει για αυτόν ακριβώς το λόγο. Πολλοί πελάτες μπαίνουν στο μαγαζί, δοκιμάζουν τις πίτες μας και συγκινούνται. Μας λένε τι μου θύμησες τώρα, ξαναγυρίζουν στις δικές τους αναμνήσεις κι αναπολούν».
Στην ανοιχτή τους κουζίνα κάθε μέρα ζυμώνονται κάθε είδους πίτες με φρέσκα υλικά και μπορείς να παρακολουθήσεις την διαδικασία. «Όλα φανερά τα θέλουμε» μου λέει χαμογελώντας ο Δημήτρης «να γνωρίζει ο κόσμος τι τρώει και πως παρασκευάζεται ενώ οι πίτες μας ψήνονται σε φούρνους με πέτρα για να έχουμε το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα».
«Όλα τα προϊόντα του μαγαζιού τα προμηθευόμαστε από μικρούς Έλληνες παραγωγούς με έδρα τα Τρίκαλα, την Μυτιλήνη –τυριά από την Βοιωτία, φέτα Καρδίτσας και τραχανά από τα Μάλγαρα που είναι και ένα από τα μυστικά συστατικά των συνταγών μας. Πολλά από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε θα τα βρεις και στα ράφια του μαγαζιού προς πώληση -κους κους, τραχανά, χυλοπίτες αλλά και γλυκά του κουταλιού από γυναικείους συνεταιρισμούς από τα Μάλγαρα, τη Λακωνία, τους Γόννους και το Αγρίνιο».
«Ως προς την τεχνική, στα πρώτα βήματα ξεκινήσαμε με αυτούσιες συνταγές της μαμάς από το Μέτσοβο και την Ήπειρο ενώ σιγά σιγά θέλουμε να προσθέσουμε στα ταψιά μας γεύσεις από όλη την Ελλάδα. Για παράδειγμα λόγω της τοποθεσίας του μαγαζιού -που βρίσκεται σε μία γειτονιά με αρκετούς ομογενείς από την Κωνσταντινούπολη- θα ετοιμάσουμε σύντομα μία πίτα με παραδοσιακό φύλλο και γέμιση παστουρμά για να τους καλωσορίσουμε. Έχουμε διάφορα σχέδια στο μυαλό μας να προσθέσουμε διάφορες γεύσεις, να επεκταθούμε, προς το παρόν όμως η αφοσίωσή μας είναι εδώ. Προτεραιότητά αυτή τη στιγμή είναι να μας γνωρίσει ο κόσμος και να νιώσει στο μαγαζί μας σαν καλεσμένος σε σπίτι φίλου, να μοιραστεί μαζί μας τις συνταγές της μαμάς που έχουν ένα και μόνο μυστικό επιτυχίας, πως πλάθονται με αγάπη».
Στις «Πίτες της Σοφίας» νωρίς το πρωί, θα συναντήσεις φίλους «από τα παλιά» που απολαμβάνουν την πίτα τους με ελληνικό καφέ στην χόβολη, το μεσημέρι θα βρεις early 30s κόσμο για lunchbreak ενώ το βράδυ το σκηνικό αλλάζει με έντεχνη μουσική και παρέες που μαζεύονται στα τραπεζάκια για να δοκιμάσουν το ρακόμελο της Ματίνας συνοδευμένο με μία πίτα απ’ όλα –σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, όπως μου είπαν- που αποτελείται από 6 διαφορετικά είδη πίτας σε ένα ταψί για ένα μίνι session γευσιγνωσίας.
Όλοι στη θέση τους, φούρνοι στο maximum και ήρθε η ώρα της δοκιμής! Πρώτη παρατήρηση, κάθε κομμάτι πίτας κοστίζει από 1,80 έως 2,30 ευρώ. Δεύτερη και σημαντικότερη, καμιά πίτα δεν είναι οπτικά ίδια με τις άλλες -λεπτομέρεια που αποδεικνύει πως είναι πραγματικά πλασμένες χειροποίητα. Παίρνω το πράσινο φως και αρχίζω. Μπατζίνα ή Αλευρόπιτα ή Μπαμπάτσενα, όπως και να την πεις, η γεύση της με πάει στα Κρανιά Γρεβενών –που είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα της μαμάς Σοφίας, δεύτερη μπουκιά η all time classic χορτόπιτα με σπανάκι, χορταρικά εποχής, μπόλικη φέτα και ρεκόρ κατανάλωσης 892 κομμάτια κάθε βδομάδα. Ακολουθεί η τσουκνιδόπιτα, η κιμαδόπιτα, η πιπερόπιτα, η πρασόπιτα «Βάλια Κάλντα, μία κοτόπιτα του κηπουρού-αριστούργημα- η κολοκυθόπιτα με πράσινα κολοκυθάκια, κίτρινες πιπεριές και πιπεριές Φλωρίνης νηστίσιμες ή με φέτα ενώ στην βιτρίνα παρατηρώ και αρκετές τάρτες χειροποίητες κι αυτές, με πατάτα, δυόσμο, κρεμμύδι, μαϊντανό, φέτα, λιαστή ντομάτα μέχρι και μανιτάρια -για εκείνους που προτιμούν να γευτούν την παράδοση χωρίς φύλλο από πάνω. Το «πρωινό» συνεχίζει με γλυκές γεύσεις μπουγάτσα με κρέμα, με μήλο και σοκολάτα αλλά και γαλατόπιτα (μόνο με γάλα, ελαφριά) που είναι η αγαπημένη του Δημήτρη -η πρώτη πίτα που έμαθε να φτιάχνει στα 11 του χρόνια- και πλέον και η δική μου.
Στο βάθος του μαγαζιού θα βρείτε το ψυγείο τους, γεμάτο με έτοιμες πίτες προς πώληση και κόστος από 9,80 μέχρι 13,20 το ταψί –μεγάλη εξυπηρέτηση για τις νοικοκυρές της γενιάς μου ενώ από το Πάσχα και μετά θα ξεκινήσουν και delivery -με έτοιμες πίτες ή κατεψυγμένες- για να μπορείς να απολαύσεις τις πεντανόστιμες «πίτες της Σοφίας» σε χρόνο dt στο σπίτι σου.
Οι πίτες της Σοφίας, Αγίου Αλεξάνδρου 30, Παλαιό Φάληρο, Ανοιχτά από τις 7.30 έως τις 23.30, τηλ. 213 0700444 facebook.com/oipitestissofias