Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaSPIRITS

Η Noctua ζυμώνεται στο πρώτο μικροζυθοποιείο της Αθήνας

Στην οδό Πειραιώς μια παρέα νέων που βρίσκεται πίσω από την ετικέτα με την κουκουβάγια μας μίλησε για ποιοτικές μπύρες που παρασκευάζονται με πολύ κόπο και μεράκι.
Φωτογραφίες: Άγγελος Χριστοφιλόπουλος / FOSPHOTOS
14R0021706

Από τα αριστερά προς τα δεξιά, ο Χρήστος Βασιλειάδης, ο Ιάσονας Παναγιωτόπουλος και ο Ορφέας Δημόπουλος

Η μπύρα είναι απόδειξη ότι ο Θεός μας αγαπά και θέλει να είμαστε χαρούμενοι. Τάδε έφη Μπένγιαμιν Φρανκλιν. Ή έτσι λένε ότι είπε. Αυτό που μας ενδιαφέρει όμως είναι ότι η μπύρα μας κάνει χαρούμενους. Ειδικά όταν είναι καλή, όταν ξέρεις ότι την έχουν φτιάξει τέσσερις φίλοι, μόνοι τους, όταν αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη μοναδική μικροζυθοποιία εν Αθήναις, την Noctua.

146X2A0183

Ναι, καλά διαβάσατε. Τη μοναδική. Μπορεί να υπάρχουν ένα σωρό μικροζυθοποιίες σε διάφορες περιοχές και νησιά ανά την χώρα, αλλά στην πρωτεύουσα είχαμε μόνο μεγάλες. Έτσι, ο Ιάσονας Παναγιωτόπουλος, ο Ορφέας Δημόπουλος, ο Χρήστος Βασιλειάδης και ο Δημήτρης Γιαννόπουλος άφησαν τις δουλειές τους και έπιασαν τη μπύρα.

«Είναι πολύ περίεργο γιατί στο εξωτερικό κάθε πόλη έχει από πέντε έως δεκαπέντε δικές της μικροζυθοποιίες. Δεν είναι δυνατόν μία πόλη πέντε εκατομμυρίων στην Ευρώπη να μην έχει μία δικιά της. Έτσι, αποφασίσαμε να την κάνουμε εμείς» ξεκινάει την συζήτηση ο Ιάσονας. «Είναι πολύ δύσκολο να βρεις χώρο που να παίρνει τέτοια άδεια στην Αθήνα, μάλλον ένας από τους λόγους που δεν είχε γίνει μέχρι τώρα είναι αυτός», συνεχίζει. 

14R0021733
14R0021734

Βρήκαν λοιπόν ένα παλιό συνεργείο αυτοκινήτων στην Πειραιώς, ένα διαμπερές οικόπεδο, έκλεισαν τον ένα τοίχο, διαμόρφωσαν τον χώρο και τον Αύγουστο έβρασαν την πρώτη μπύρα. «Παράλληλα, ψάχναμε τις συνταγές στο σπίτι, για να κάνουμε μετά τη μεγάλη παραγωγή», σχολιάζει ο Χρήστος. «Μας άρεσε το αντικείμενο, πηγαίναμε και στο εξωτερικό, βλέπαμε άλλες ζυθοποιίες και σιγά – σιγά, για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, δοκιμάζαμε διάφορες συνταγές» προσθέτει.

Έχοντας δοκιμάσει πολλές μπύρες, ήξεραν τι ήθελαν και απλά προσπαθούσαν να το πετύχουν αρχικά στο σπίτι κι έπειτα σε μεγαλύτερη παραγωγή. «Μπορεί να φτιάξεις κάτι πάρα πολύ καλό στο σπίτι σου αλλά να μην βγαίνει τόσο εύκολα εδώ» διευκρινίζει ο Ιάσονας. «Το σκεφτόμουν αυτό το πράγμα από παλιά, το έβλεπα που το έκαναν αλλά δεν πίστευα ότι θα γινόταν στην πραγματικότητα. Κάποια στιγμή όμως άρχισα να κουράζομαι με την δουλειά μου κι άρχισα να το βλέπω πιο σοβαρά. Μαζευτήκαμε σιγά-σιγά και προσπαθούμε να το στήσουμε εδώ και δυόμιση χρόνια».

Θέλει αποφασιστικότητα μια τέτοια επιλογή, για να παραιτηθείς από την δουλειά σου, εν μέσω κρίσης. Και να ξέρεις τι θέλεις να κάνεις. «Το να κάνεις κάτι δικό σου σε τέτοιες συνθήκες δε νομίζω ότι είναι αποτρεπτικό. Είναι δύσκολες οι οικονομικές συνθήκες, αλλά από την άλλη παίρνεις το μέλλον στα χέρια σου λίγο», μας λέει ο Χρήστος. Ενώ ο Ορφέας το χαρακτηρίζει ως «άλμα πίστης». «Έχει τις δυσκολίες του προφανώς, αλλά εφόσον αποφασίζεις να είσαι εκεί, μένεις και το στηρίζεις» σχολιάζει στη συνέχεια.

14R0021713
14R0021711

Από την άλλη όχθη του ποταμού, αφού χτίσεις ένα τέτοιο εγχείρημα, αρχίζουν άλλες δυσκολίες. «Δεν μπορούμε να βάλουμε τη Noctua στο απέναντι μαγαζί. Ο Έλληνας πρέπει να αποφασίσει να πιει εσένα, πληρώνοντας κάτι παραπάνω, για να καταναλώσει κάτι πιο ποιοτικό από μια lager μαζικής παραγωγής. Είναι και το τι κερδίζει το κάθε μαγαζί κι είναι λογικό γιατί αν εσύ δεν μπορείς να δώσεις τις προσφορές και τις εκπτώσεις που έχει ο μεγάλος παραγωγός, δεν θα σε πάρουν. Από εμάς δεν θα βγάλει τόσα πολλά λεφτά, όσα από μία κοινή μπύρα» λέει ο Ιάσονας. Ωστόσο, ο στόχος είναι να γίνουν ανταγωνιστικοί, όσο δύσκολο κι αν είναι με τις μαζικές παραγωγές και την αύξηση του φόρου κατά 92% μέσα σε μία μέρα.

Είναι σημαντικό να υπάρχει και καλό δίκτυο διανομής. Πρέπει ο κόσμος να μπορεί να σε βρίσκει. Το να έχεις μόνο καλή μπύρα, δεν αρκεί. Τα παιδιά της Noctua προσπαθούν και καταφέρνουν να κάνουν τον χώρο τους πιο επισκέψιμο. Διοργανώνουν open days, κάνουν μικρές ξεναγήσεις, με τη μπύρα στο χέρι φυσικά! Εσείς ξέρετε πως φτιάχνετε μια μπύρα; Μπορείτε να δείτε από κοντά την διαδικασία δημιουργίας του αγαπημένου σας ποτού και να πάρετε και μπύρες για το σπίτι. Όλα αυτά σε απόσταση 5′ από το μετρό του Κεραμεικού. Στο μέλλον, θα υπάρχουν και μπύρες special edition που θα μπορείτε να προμηθευτείτε μόνο από εκεί. 

146X2A0177

Τα παιδιά συνεργάστηκαν με έναν ζυθοποιό από την Σύρο, τον Νίκο Χατζάκη, που διαθέτει μεγάλη εμπειρία και πλέον έχει το Οινοποιείο Σύρου, και του ζήτησαν βοήθεια για να τους δείξει πως γίνεται μια σωστή συνταγή. Γιατί είναι άλλο στην θεωρία κι άλλο να έχεις έναν άνθρωπο που όντως ξέρει τι κάνει. «Στην Pale Ale μας καθοδήγησε ο Νίκος. Την Black Ipa την βγάλαμε μόνοι μας, ήταν κάτι που θέλαμε να βγάλουμε, παρόλο που είναι δύσκολο στην αγορά. Δεν είναι μια απλή μαύρη μπύρα, είναι ιδιαίτερη. Με λυκίσκους, αρωματική, “υπερβολική”, όχι κάτι που είναι συνηθισμένος ο Έλληνας. Γι’ αυτό είχε μια δόση ρίσκου, αλλά άρεσε αρκετά αυτό το διαφορετικό. Εντυπωσίασε γιατί δεν είχε βγει κάτι τέτοιο εδώ, ακόμη δεν έχουμε μπει σε αυτήν την κουλτούρα», δηλώνει ο Χρήστος.

Η άλλη μπύρα τους, η Pale Ale, είναι «πιο ροής», όπως λένε τα παιδιά, αλλά όταν την δοκίμασα πρώτη φορά πριν λίγο καιρό δεν πίστευα ότι ήταν τόσο καλή και ελληνική. Κάθε φορά που δοκιμάζεις κάτι που σου αρέσει, μετά επεξεργάζεσαι περισσότερο και τις λεπτομέρειες. Στριφογύριζα το μπουκάλι και παρατηρούσα το artwork πάνω του, που ήταν «η κουκουβάγια της Αθήνας». Δεν έχει όμως το κλισέ της ελληνικής ετικέτας με τους «κιτς κίονες» κι ακολουθεί πιο ευρωπαϊκά επίπεδα, χάρη στον Andy Παπαδάκη. Πολύ προσεγμένο, μοντέρνο και όμορφο. 

DSC_4181
DSC_4213

“Athenae Noctua”. Το λατινικό όνομα της πιο μικρής κουκουβάγιας που ζει στην Ελλάδα βάφτισε το μικρό ζυθοποιείο που ζει τους τελευταίους μήνες στην Αθήνα. Είναι και αντιπροσωπευτικό σύμβολο της πόλης. Ακόμη και τα ονόματα της κάθε μπύρας ακολουθούν το ίδιο concept: Η pale ale Head Twister πήρε το όνομά της από την κουκουβάγια που γυρίζει το κεφάλι, ενώ η μαύρη Night Vision κάνει ξεκάθαρη αναφορά στη νυχτερινή όραση του πτηνού αυτού. 

Στόχος τους είναι να βγάζουν 4-5 διαφορετικές ετικέτες τον χρόνο, καλύπτοντας διαφορετικά στυλ και διευρύνοντας την γκάμα επιλογών. Θα βγάλουν κάποια στιγμή και lager, αλλά θέλουν να είναι διαφορετική απ΄αυτές του εμπορίου. Περιμένουμε να δοκιμάσουμε και την τρίτη τους μπύρα, μια γευστικά έντονη, μυρωδάτη ipa, με κεχριμπαρένιο χρώμα.

Η κατακλείδα; «Καταλαβαίνει ο κόσμος ότι αυτό που πίνει είναι κάτι διαφορετικό. Αν του δώσεις κάτι ποιοτικό, όχι απλά θα του αρέσει, αλλά θα το απαιτεί κιόλας.», όπως σχολίασε ο Ιάσονας και συμφώνησαν όλοι τους. Να διεκδικείτε πάντα το καλύτερο και να στηρίζετε τα προϊόντα που βγαίνουν με κόπο και μεράκι. Εις υγείαν, στις καλές μπύρες και τις υγιείς πρωτοβουλίες αυτού του τόπου.

Noctua, Πειραιώς 124. Τηλ: 21 0345 4484.
Βρείτε τη Noctua στο Facebook.
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.