Ο Θάνος Προυναρούς κι ο Λευτέρης Λαζάρου συναντήθηκαν από κοντά πριν λίγους μήνες με αφορμή μία ταράτσα. Φυσικά, δεν πρόκειται για μια οποιαδήποτε ταράτσα. Σκαρφαλωμένη στην ανηφοριά που αγναντεύει το Μικρολίμανο, πάνω ακριβώς από το Βαρούλκο, περισσότερο μοιάζει με αγκαλιά από όπου μπορεί να αγναντέψει κανείς τη μαρίνα, τον ανοιχτό ορίζοντα που ενώνει το κύμα με τα σύννεφα, λίγο μακρύτερα, τα σπίτια των κατοίκων της Αθήνας που σκαρφαλώνουν από την ακτή ορμητικά προς τα μέσα, αλλά και το λόφο του Λυκαβηττού, μαζί με τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στο βάθος. Είναι το μέρος που η ψυχή ποθεί να είναι κάθε ηλιοβασίλεμα όταν ο ουρανός βάφεται με πορτοκαλί και μαβιά χρώματα, αλλά και τα ασημένια βράδια με πανσέληνο. Είναι ο τόπος που μπορεί να αρχίσει ένα μεγάλο ταξίδι.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν και οι δύο άνδρες οι οποίοι διαθέτουν μεγάλη φαντασία. Τόση που, κοιτάζοντας τη θέα, μπροστά στα μάτια τους ζωντάνεψε η θάλασσα δείχνοντάς τους νέα λιμάνια, αλλά και τα υπερωκεάνια να περνούν με τους ταξιδιώτες να τα αποχαιρετούν. Κάπως έτσι, ανάμεσα σε όνειρα και σε αρμύρα, γεννήθηκε ένα ιδιαίτερο μπαρ, το νέο «παιδί» του Βαρούλκου και του Baba au Rum. Και το όνομα αυτού Mary Pickford.
Η αλήθεια είναι, όπως λέει o Θάνος Προυναρούς, ότι το όνομα αποφασίστηκε στο τέλος. Τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον Λευτέρη Λαζάρου, πρώτα από όλα σημασία είχε να δημιουργηθεί ένα μπαρ που θα αγαπά τα καλά ποτά, θα εκτιμά την ομορφιά στο σερβίρισμα και θα έχει αδυναμία στα δροσερά κοκτέιλ, στο κρασί και στα δημιουργικά tapas. To Mary Pickford ήρθε σε αυτό τον κόσμο για να καλύψει το μεγάλο κενό που έχει στο κομμάτι του fine drinking η περιοχή του Μικρολίμανου, με κινητήριο δύναμη το ανήσυχο πνεύμα των δημιουργών του, αλλά και τη συνέπειά τους, το πείσμα και εμμονή τους με την τελειότητα και την αρμονία.
Όπως κάθε παιδί έτσι και το Mary Pickford φέρει στο DNA του σαν σφραγίδα τις ελπίδες και τη λαχτάρα των γονιών του, καθώς και κομμάτια από την προσωπικότητά τους. Εξωστρεφές, κομψό και προσεγμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, πολυτελές χωρίς να είναι κραυγαλέο, θυμίζει έντονα το κατάστρωμα ενός πολυτελούς υπερωκεανίου έτοιμου να σαλπάρει. Μπλε ναυτικό βάφει τον χώρο πίσω και κατά μήκος του μπαρ, μπρούτζινες λεπτομέρειες κυριαρχούν στις απλίκες και στις καρέκλες, πράσινο βαρύ μάρμαρο, με έντονα νερά, ντύνει τα τραπέζια και την μπάρα κι ένα ψηλό τοιχίο -σε σκούρους τόνους- παίζει το ρόλο του φανταστικού φουγάρου. Πάνω του, το σήμα κατατεθέν του Mary Pickford: ένα ευφάνταστο σύμπλεγμα με δύο ιππόκαμπους σχεδιασμένους ώστε να ακουμπούν πλάτη με πλάτη, με τις ουρές τους ενωμένες και μια τρίαινα ανάμεσά τους. Ένα οικόσημο πέρα για πέρα θαλασσινό.
Ο κατάλογος είναι ένα μικρό σκληρό βιβλίο που μιμείται την όψη ενός κομματιού από άσπρο μάρμαρο με πράσινους ιριδισμούς, σχεδιασμένος από τον Κώστα Θεοχάρη που έχει επιμεληθεί επίσης τον αντίστοιχο στο Baba au Rum κι έχει τιμηθεί για τη δουλειά του με το βραβείο ΕΒΓΕ. «Αποφασίσαμε να κάνουμε μια μικρή λίστα, αλλά σοβαρή λίστα ποτών, με δεκαοχτώ προτάσεις συνολικά, προσαρμοσμένη απόλυτα στο ύφος και στο όραμα του Mary Pickford» δηλώνει ο Θάνος Προυναρούς προσθέτοντας πως έχουν επιλέξει να τον χωρίσουν σε έξι μέρη. Το πρώτο έχει τον τίτλο Summer Bubbles και περιλαμβάνει προτάσεις που βασίζονται στα αφρώδη κρασιά και στις αρωματισμένες σόδες και τόνικ, ανάλαφρες όπως το καλοκαίρι. Από αυτή την ενότητα ξεχωρίζουν το Anna Banana με έντονη φυτικότητα και νότες από μπανάνα (τι άλλο!) και ginger beer, αλλά και το Pearl Fishers, φτιαγμένο για τους λάτρεις του negroni και του gin ‘n’ tonic, το οποίο συνδυάζει το γλυκόπικρο Amaro με μπαχάρια, λάιμ και τόνικ αρωματισμένο με άνθη κερασιάς.
Το επόμενο κεφάλαιο στον κατάλογο – βιβλίο είναι αφιερωμένο στα «κλασικά» και στα «μοντέρνα κλασικά» κοκτέιλ από όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι το όνομα αυτής της κατηγορίας είναι Deco Cocktails, καθώς η φύση τους εναρμονίζεται πλήρως με την Art Déco αισθητική του Mary Pickford. Εδώ, βρίσκεται το ομώνυμο κοκτέιλ που κουβαλά και μια ιστορία περίπου ενός αιώνα, όπως αποκαλύπτει ο Θάνος Προυναρούς: «Γεννήθηκε στην Αβάνα, στο μπαρ του χλιδάτου ξενοδοχείου Nacional de Cuba (το οποίο υπάρχει ακόμη!) όταν η σταρ του Χόλυγουντ Mary Pickford μαζί με το σύζυγό της Charlie Chaplin γύριζαν μια ταινία. Μαζί τους ήταν όλο το enfant gâté της εποχής που διασκέδαζε στην περιοχή σαν να μην υπήρχε αύριο, καθώς στην Αμερική μπορεί να ίσχυε η Ποτοαπαγόρευση, αλλά όχι στην κοντινή Κούβα!» Με ρούμι, λάιμ, μαρασκίνο, ανανά και σιρόπι ροδιού, το ισορροπημένα γλυκό κοκτέιλ Mary Pickford συνεχίζει να κερδίζει τις εντυπώσεις, διατηρώντας την ακατάβλητη νεανικότητά του. Ρίζες στα μπαρ του 19ου αιώνα έχει το ξηρό και δροσερό The Smash, το οποίο μοσχοβολά λεμόνι, βότανα, κέδρο και εσπεριδοειδή και αποτελεί μια εξίσου κομψή επιλογή.
Στην ενότητα Meet the Exotics πρωταγωνιστούν κοκτέιλ που βασίζονται στη μελετημένη μίξη αποσταγμάτων με εξωτική και μεσογειακή καταγωγή με λουλούδια, φρούτα και βότανα. Ελληνικό χαρακτήρα διαθέτει το Days of Summer, καθώς βασίζεται σε ελληνικά αποστάγματα σταφυλιού αρωματισμένα με δεντρολίβανο, λουλούδια, λεμόνι και κεράσι μαρασκίνο ενώ περιέχει επίσης λικέρ Chartreuse. Από τη λευκή τεκίλα αγαύης αντλεί τη δύναμή του το White Garden, το οποίο αναδύει έντονα το ιδιαίτερο άρωμα της ελληνικής μαστίχας, του γλυκού λευκού βερμούτ Vermood, αλλά και του λευκού τσαγιού από πεπόνι και βερίκοκο. Ένα μοναδικό ταξίδι στο Περού επιφυλάσσει το βαθυκόκκινο κοκτέιλ Latin Mary, μια εξωτική, umami παραλλαγή του bloody mary όπου κυριαρχεί η πιπεριά τσίλι, βαπτισμένη σε καρυκεύματα και αλάτι από τη Βόρεια Θάλασσα. Εξίσου εντυπωσιακά κοκτέιλ το Read or dread, με κυρίαρχα αρώματα αυτά του λεμονιού και των φρούτων του δάσους, καθώς και το σομόν Guadalupe Tiki Punch, που αγαπά τον ανανά και τον αστεροειδή γλυκάνισο.
Ο κατάλογος των ποτών, λιτός και δωρικός, όπως ο δημιουργός του Θάνος Προυναρούς, περιλαμβάνει επίσης τρεις αφρώδης οίνους και τέσσερις σαμπάνιες, ενώ διαθέτει περίπου σαραντατρείς εκλεκτές ετικέτες από ρούμι, δεκατρείς προτάσεις σε τεκίλα και πέντε σε βότκα. Επίσης, δεν λείπουν τα τζιν (οκτώ ετικέτες), τα βερμούτ (εννέα ετικέτες), τα μπράντυ (έξι ετικέτες) ενώ στα ουίσκι υπάρχουν περίπου τριάντα επιλογές, από χώρες όπως η Σκωτία, η Ιρλανδία και η Ιαπωνία. Το παρόν δίνει και το κρασί με περίπου προτάσεις από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, ανάμεσα στις οποίες υπάρχουν και δύο αφρώδεις οίνοι. Τέλος, οι Έλληνες μικροζυθοποιοί εκπροσωπούνται στο μενού με τέσσερις μπύρες.
Όλες οι παραπάνω επιλογές, ιδιοφυείς μέσα στην απλότητά τους, έπρεπε να συνδυαστούν με το αντίστοιχο finger food. O εθνικός μας ψαρομάγειρας, Λευτέρης Λαζάρου, επέλεξε και εδώ την ίδια λογική που ακολουθεί χρόνια τώρα και που τον έχει ανταμείψει με πολλά βραβεία. Στηρίχτηκε στην πάγια τακτική του να επιλέγει την κορυφαία σε ποιότητα πρώτη ύλη και δημιούργησε ένα πλατό στο οποίο στέκονται δέκα μεγάλα πορσελάνινα κουτάλια προχωρημένου design, σαν άκρες κυμάτων. Κάθε κουτάλι αυτού του menu degustation είναι γεμισμένο με γευστικούς συνδυασμούς, που χαρακτηρίζουν την κουζίνα του διάσημου σεφ.
Την ημέρα που επισκέφθηκα το Mary Pickford, οι μπουκιές περιλάμβαναν καπνιστό χέλι με πουρέ πατάτας αρωματισμένο με σοκολάτα, ένα πολύχρωμο ισορροπημένο σεβίτσε από λαβράκι με έντονο άρωμα από λάιμ και φρέσκο κόλιανδρο και μια βελουδένια μους από wasabi, ανακατεμένη με φρέσκο καβούρι. «Θα αλλάζουμε τις γεύσεις κάθε δέκα ημέρες, χωρίς να απομακρυνόμαστε από τα θαλασσινά και τη φιλοσοφία μας» δηλώνει ο Λευτέρης Λαζάρου την ώρα που ο ήλιος σιγά-σιγά δύει. «Δεν είναι ονειρεμένος αυτός ο τόπος; Δε σε ταξιδεύει;» αναρωτιέται φωναχτά, για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «Για αυτό έφτιαξα τα κουταλάκια. Είναι το διαβατήριο γεύσης για τα κοκτέιλ, το διαβατήριο για το ταξίδι του Mary Pickford».
Λίγες ώρες πριν τα εγκαίνια κι αφού η ξενάγηση, στο ολοκαίνουριο μπαρ στο Μικρολίμανο έχει φτάσει στο τέλος της, οι αποχρώσεις του δειλινού παραδίδουν για άλλη μια φορά τη θέση τους σε εκείνα της νύχτας. Κεριά ανάβουν σε κάθε τραπέζι και παρέες γεμίζουν σταδιακά το χώρο. Ο Θάνος Προυναρούς, αεικίνητος, μοιάζει σαν να βρίσκεται παντού και εποπτεύει τα πάντα με τη γνωστή του μεθοδικότητα και φροντίδα. Λίγο πιο δίπλα, ο Λευτέρης Λαζάρου δέχεται τα καλορίζικα από παλιούς φίλους που δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από το σκηνικό. «Φανταστείτε πως θα φαίνεται κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι» τους λέει γελώντας. Πιθανόν, αυτή είναι η μαγική στιγμή που, από μια άλλη διάσταση, η πρώτη μέγκα σταρ του Αμερικάνικου κινηματογράφου, η βαμπ με τις χρυσοκάστανες μπούκλες, η Mary Pickford υψώνει το ποτήρι της σε χαιρετισμό.
Mary Pickford
Ακτή Κουμουνδούρου 52, Πειραιάς
Οι τιμές των κοκτέιλ ξεκινούν από τα 9€