Αν και είμαστε βέβαιοι ότι η ελληνική λέξη «τάρτα» προέρχεται από τη γαλλική “tarte”, όσον αφορά την καταγωγή του γλυκού ή αλμυρού εδέσματος οι απόψεις και οι θεωρίες ποικίλουν, με τις περισσότερες να συγκλίνουν στο ότι πρόκειται για μια γευστική εφεύρεση που γεννήθηκε κατά τον Μεσαίωνα, με τους μάγειρες να βάζουν όλη τους την τέχνη σε πίτες ανοιχτές που μαρτυρούσαν τα υλικά τους, με τους ευγενείς και τους βασιλείς να συγκινούνται από το foodstyling της εποχής.
Στον κόσμο πληροφοριών του ίντερνετ γίνεται λόγος για μια ειδική ζύμη ζαχαροπλαστικής που μοιάζει με μιας σημερινής τάρτας και πρωτοπαρουσιάστηκε σε βιβλίο μαγειρικής τον 16ο αιώνα.
Αρχικά, η ζύμη αυτή ήταν ταυτισμένη με κάτι αλμυρό, αργότερα δημιουργήθηκαν οι γλυκές εκδοχές της ενώ η πιο διαδεδομένη ιστορία είναι αυτή της τάρτας tatin ή τατέν.
Φαίνεται να προέκυψε από λάθος, όταν άρπαξαν στον φούρνο τα μήλα με αποτέλεσμα να καραμελώσουν αλλά η μαγείρισσα δεν ήθελε να πετάξει τον κόπο της στα σκουπίδια και την έβγαλε στους πελάτης της, ή τουλάχιστον, αυτή είναι η πιο διασκεδαστική εκδοχή γύρω από τη συνταγή δύο αδερφών που την έφτιαχναν εκπληκτικά σε ένα πανδοχείο στην περιοχή Sologne της Γαλλίας.
Όλα αυτά μέχρι που τις ανακάλυψε ο ιδιοκτήτης του ιστορικού παρισινού εστιατορίου Maxim’s αλλά και ο διάσημος κριτικός γεύσης Curnonsky και τις πέρασε στην γαστρονομική ιστορία το 1926.
Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι η τάρτα μπορεί να είναι σχετικά απλή στην παρασκευή της αλλά έχει εκλεκτή καταγωγή. Στα τέλη του 2018 και σε έναν sui generis δρόμο της Αθήνας, με άπειρα καλάθια και σκεύη για το σπίτι, custom αξεσουάρ μοτοσυκλετών, ένα μαξιμαλιστικό μπαρ, ένα σουβλατζίδικο που προσφέρει αυθόρμητα live και διάφορους ακόμα χώρους – απόψεις νέων δημιουργικών ανθρώπων ήρθε να προστεθεί μια νέα πρόταση γρήγορου αλλά προσεγμένου φαγητού.
Ο Σπύρος και η Μαριλού είναι ένα ζευγάρι που αποφάσισε με τη σειρά του να εγκατασταθεί στην οδό Παλλάδος και να μπει στον χάρτη του φαγητού στο χέρι στο κέντρο της Αθήνας. Μαρίκα λεγόταν η γιαγιά της δεύτερης που με καταγωγή από τη Θράκη φημιζόταν για τις τάρτες της, οι συνταγές της κρατήθηκαν στην οικογένεια σαν θησαυρός κι έτσι έδωσε το όνομα της στο ταρτοποιείο του Ψυρρή ενώ ένα πορτρέτο της κοσμεί τον χώρο. Μην σας κάνει εντύπωση αν αναγνωρίσετε τον Σπύρο, είναι πολύ πιθανό να έχετε πέσει πάνω στις μουσικές του, σε πολλά μπαρ της Αθήνας αφού είναι Dj γνωστός ως “Kissing Strangers”.
Από το ανοιχτό εργαστήριο, η μυρωδιά της ζύμης που γεμίζεται με υλικά στον χώρο του Marika είναι από μόνη της απολαυστική. «Εμπνευσμένες από την οικογενειακή μας παράδοση, τη γαλλική κουλτούρα, το ελληνικό στοιχείο και το σύγχρονο street food, έτοιμες να χαρίσουν γεύσεις, ευωδιές και χρώματα», όπως λένε οι ιδιοκτήτες της νέας άφιξης, οι προτάσεις του μικροσκοπικού ταρτοποιείου δημιουργούνται με αγνά υλικά, ενώ οι μαρμελάδες και οι κρέμες φτιάχνονται από τους ίδιους.
Οι προτάσεις του σεφ Γιώργου Κοφινά προσεγγίζουν τη φιλοσοφία εστιατορικών πιάτων, αφού πρόκειται για συνταγές ολοκληρωμένες που αντί να σερβίρονται με σερβίτσιο συμπυκνώνονται σε μια ζύμη που δεν είναι στη λογική της σφολιάτας -όπως μπορεί να φαντάζεστε μια τάρτα, ούτε όμως εντελώς μπισκοτένια. Σκεφτείτε ότι η ζύμη στις τάρτες του Marika αφήνει την αίσθηση που έχει το φύλλο μιας τυρόπιτας κουρού.
Στις αλμυρές τάρτες λοιπόν βρίσκουμε μία με τραχανά, πανσέτα και κατσικίσιο τυρί που είναι και η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, μία με σπανάκι, φέτα και κατσικίσιο τυρί, την πολύ ιδιαίτερη με γλυκοπατάτα, φασκόμηλο και πανσέτα, κις λορέν για όσους προτιμούν τις κλασικές συνταγές αλλά και μια χορτοφαγική επιλογή (από 2,70 έως 3,60 ευρώ).
Στα γλυκά, η τσίζκεικ με σπιτική μαρμελάδα φράουλα δένει υπέροχα με τη ρίγανη που τη συνοδεύει. Θα βρείτε όμως κι άλλες λαχταριστές όπως την τάρτα μπανόφι, τη σοκολάτα φυστικοβούτυρο, τη μήλο με μέλι και κρεμ φρες αλλά και μία με λεμόνι που φέρνει γευστικά σε κρεμ μπρουλέ.
Οι γλυκές επιλογές δεν σταματούν εκεί αφού εκτός από τις τάρτες της, η Marika προσφέρει και κρέμες όπως το κλασικό ρυζόγαλο αλλά με twist αφού φτιάχνεται με κάρδαμο και πορτοκάλι, μια διαφορετική κρέμα βανίλια από κατσικίσιο γάλα και ακόμα μία με κακάο και γιαούρτι.
Διαθέτοντας επίσης καφέ, αναψυκτικά, εγχώρια μπύρα και ετικέτες κρασιών, η Marika λειτουργεί από τις 7 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα τις καθημερινές, το Σάββατο κλείνει μία ώρα αργότερα, ενώ την Κυριακή ξεκουράζεται.