Categories: ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Το Italus μετατρέπει την Καλλιθέα σε all day προορισμό

Ο Ιταλός ήταν βασιλιάς των Οινοτρών, λέγεται πως είναι το πρόσωπο που έδωσε το όνομά του στη γειτονική μεσογειακή χώρα. Άλλοι μύθοι υποστηρίζουν πως ήταν εγγονός του Μίνωα, κάποιοι τον συνδέουν με την Κίρκη και τον Οδυσσέα, περισσότεροι αναφέρονται στο ότι ήταν γιος της Πηνελόπης και του Τηλέγονου. Ο Ιταλός κατά τον Θουκυδίδη καταγόταν από τη Σικελία, υπάρχουν όμως και εκδοχές που αναφέρουν σαν τόπους του τη Λιγουρία και την Κέρκυρα.

Με τη μία ή την άλλη εκδοχή,  η Ελλάδα και η Ιταλία μπλέκονται ως αναφορές και o βασιλιάς των Οινοτρών δίνει το όνομά του σε μια νέα άφιξη της Καλλιθέας που αγαπά εξίσου τα προϊόντα, τις γεύσεις και των δύο χωρών. Το Italus είναι μια φρέσκια πρόταση για όσους θέλουν να μεταφέρουν την έξοδό τους λίγο πιο πέρα από το κέντρο της Αθήνας. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια η Καλλιθέα φαίνεται να δημιουργεί μια «τάση», αφού σε μερικά από τα νέα μαγαζιά της -και τα παλιά όμως, τα πιο cult- επικρατεί το αδιαχώρητο, τουλάχιστον τα Σαββατοκύριακα

Η ιδέα του Ανδρέα Βαγιανού ήταν να δημιουργήσει έναν all day χώρο με μοντέρνα αισθητική που θα γίνει προορισμός για προσεγμένο καφέ, φρέσκους σπιτικούς χυμούς, γρήγορο αλλά ποιοτικό φαγητό, για βραδινά cocktails με μια μουσική που σου επιτρέπει να συζητήσεις, μια στάση ακόμα και για εκείνο το γλυκό που θέλεις να αγοράσεις πριν κάνεις μια επίσκεψη σε ένα φιλικό σπίτι.

Ανεβαίνοντας την σκάλα του cozy μαγαζιού με τα βιομηχανικά στοιχεία και το ξύλο σε φυσική απόχρωση θα συναντήσετε τον χώρο που μπορείτε να κλείσετε για prive συναντήσεις, για μια εταιρική παρουσίαση, ενώ αν θέλετε να εργαστείτε εκτός γραφείου, μερικά tablets σας περιμένουν για να σας εξυπηρετήσουν.

Ο Cool Artisan, δηλαδή ο Γαβριήλ Νικολαΐδης, έχει δημιουργήσει έναν κατάλογο φαγητού που μας χορταίνει με ιταλική κουζίνα σε street food εκδοχή. Με αλλαντικά Sary από τη Δράμα, τυριά από τον Κωσταρέλο αλλά και πρώτες ύλες από την Ιταλία, σερβίρονται αλμυρές και γλυκές γεύσεις για όλες τις ώρες της ημέρας.

Μερικές από τις λιχουδιές (από 4,50 έως 7,50 ευρώ) που παντρεύουν την Ιταλία με την Ελλάδα ενώ παρασκευάζονται μπροστά σας βρίσκονται στην η κατηγορία “panino” όπως το ομώνυμο italus με μείγμα τυριών, μπέικον, αυγό, ντοματίνι σε χειροποίητο χωριάτικο ψωμάκι, παστράμι, γραβιέρα Τήνου, english mustard, baby ρόκα σε λευκή μπαγκέτα, το gluten free φραντζολάκι με χούμους, ψητά λαχανικά, ροδέλες μαύρης ελιάς, το bagel με σολομό ή προσούτο, το πολύσπορο κρουασάν με λουκάνικο, τσένταρ, καραμελωμένα κρεμμύδια ή το κρουασάν βουτύρου με μους αβοκάντο, φέτα, αυγό, τη μπαγκέτα ολικής με καπνιστό φιλέτο κοτόπουλο, κρέμα τυριού, λάδι τρούφας, φρέσκο μανιτάρι και μερικές ακόμα νόστιμες προτάσεις. 

Ο Cool Artisan, δηλαδή ο Γαβριήλ Νικολαΐδης, βρίσκεται πίσω από τον κατάλογο του Italus.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην κατηγορία “focaccia” θα βρείτε την πιο λιτή margherita με μείγμα τυριού και ντοματίνια, άλλη μία με μορταδέλα, εκείνη με το μπέικον και το καπνιστό μπούτι αλλά και την truffle με κρέμα πεκορίνο, λάδι τρούφας, φρέσκα μανιτάρια και πιπεριά. Παράλληλα υπάρχει και η επιλογή τυλιχτού cannolo με μοσχάρι Δράμας, καραμελωμένα κρεμμύδια και τσένταρ ή με φιλέτο κοτόπουλο, καραμελωμένα μανιτάρια και μείγμα τυριών.

Στο Italus πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε pizzeta, μια διπλή τορτίγια με γέμιση τυριού που μπορείτε να την απολαύσετε με μοσχάρι ή με προσούτο, για πρωινό με μπέικον, αυγό, μείγμα τυριών ή σε μια πιο ελληνική εκδοχή με μους φέτας, ντοματίνια, ελιές και πιπεριά.

Δύο προτάσεις focaccia, με μείγμα τυριού και ντοματίνια αλλά και με μείγμα τυριού, μπέικον και καπνιστό μπούτι

Pizzeta με προσούτο που αξίζει να δοκιμάσετε

Brunch κρουασάν βουτύρου με μους αβοκάντο, φέτα και αυγό

Cannolo με μοσχάρι Δράμας, καραμελωμένα κρεμμύδια και τσένταρ

Στον κατάλογο του Italus θα βρείτε επίσης ομελέτες φούρνου, φανταστικά smoothie bowls, πλούσιες σαλάτες με πράσινη βάση ή φρούτα και αφράτα pancakes.  Όσο για τα γλυκά του, όσοι αγαπάτε τα τρουφάκια και τα γλυκά σε μικρές μπουκιές μπορείτε να κατευθυνθείτε στην βιτρίνα του μαγαζιού και να διαλέξετε (έχει και vegan πρόταση) ενώ αξίζει να γνωρίζετε ότι μπορείτε να αγοράσετε μισή ή ένα τέταρτο τούρτας και να κάνετε ένα διαφορετικό δώρο συνδυάζοντας πολλές και πάντα φρέσκες γεύσεις.

Σαλάτα με σολομό, πιπεριά, μανιτάρι, πέστο βασιλικού και μαυροσούσαμο

Σαλάτα Italus με προσούτο, γραβιέρα Τήνου και φιστίκι

Τα smoothie bowls είναι πεντανόστιμα και ιδανικά για πρωινό

Το Italus δίνει  προσοχή και στα ποτήρια μας, σε υγιεινά ροφήματα (από 2,80 ευρώ) που συνοδεύουν τα γεύματα μας ή μπορούμε να απολαύσουμε στο χέρι. Η νέα άφιξη της Καλλιθέας διαθέτει ποικιλία χυμών που αποτελούν δόσεις τόνωσης, ευεξίας και γεύσης. Επίσης, μπορείτε να πιείτε espresso, cappuccino ή ακόμη και ζεστή σοκολάτα μέσα σε ένα choco cup, σε ένα φλιτζάνι βάφλας δηλαδή με επικάλυψη σοκολάτας που τρώγεται ολόκληρο. Μπορείτε να επισκεφθείτε τον χώρο του Italus στον δρόμο της Ελευθερίου Βενιζέλου, στον αριθμό 104 από τις 7:30 για τον πρώτο σας καφέ, το απόγευμα για ένα aperitivo, μέχρι αργά το βράδυ για ένα ποτό ή ένα cocktail. 

Ήπιαμε τον καφέ και ξεκινήσαμε να τρώμε το φλυτζάνι

Italus, Ελευθερίου Βενιζέλου 104, Καλλιθέα. Τηλ: 2109512341

Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.