Choux pastry_Donkeyandthecarrot1

Αγαπητέ Άγιε Βασίλη,

Επειδή πρέπει να έχεις πήξει στα μπισκότα με το γάλα, αυτή τη φορά σου έφτιαξα ένα πρωινό άλλο πράγμα. Έχε υπόψη σου – επειδή αγαπάς και συντηρείς τις καμπύλες σου χρόνια τώρα – ότι το συγκεκριμένο γλυκάκι είναι στην πιο light εκδοχή του. Όχι ότι σε νοιάζει, αλλά κάτι είναι και αυτό. Τώρα, αν εσύ θες να βουτήξεις τα σουδάκια στη σοκολάτα, να τα γεμίσεις με σαντιγί, ή να τα κάνεις αλμυρό σαντουϊτσάκι, το αφήνω πάνω σου. Εγώ επέλεξα για σένα κάτι δροσερό, αέρινο και ανάλαφρο, ελαφρώς καραμελωμένο ίσα ίσα να κριτσανίζει στο στόμα, μελωμένο με μέλι θυμαρίσιο να θυμίζει Χριστουγεννιάτικες δίπλες (αλλά να μην είναι), και δροσερό, με μια κρέμα λεμονιού, που σε ξυπνάει με τη σπιρτάδα της μόλις την βάλεις στο στόμα και σε γλυκαίνει μόλις τη φας. Για σπέσιαλ πρωινό ξύπνημα Χριστουγέννων, ειδικά για σένα που είσαι ξενύχτης. Και ναι, επειδή είμαι ντόμπρο άτομο, το παραδέχομαι ότι το έκανα για να σε καλοπιάσω, διότι για ακόμη μια χρονιά το lotto εκκρεμεί και οι δικές μου εκκρεμότητες πολλαπλασιάζονται. Επειδή όμως ξέρω ότι λόγω κρίσης πρέπει να είμαστε όλοι λίγο πιο προσγειωμένοι, αυτή τη φορά σου ζητάω έστω  λίγη βραδύτητα. Όλα λίγο πιο αργά. Αν μπορείς δηλαδή να ξεχειλώσεις λίγο το 24ωρο να χωρέσει μέσα και λίγος ελεύθερος χρόνος και μήπως και βρούμε λίγο χρόνο να σκεφτούμε πέντε πράγματα. Διότι νομίζω αυτό που φταίει δεν είναι ότι όλοι σου ζητάμε το ίδιο δώρο (βλ. lotto), αλλά ότι δεν έχουμε χρόνο να σκεφτούμε κάτι άλλο πέρα από τα της επιβίωσης. Και κάπως έτσι, περνάνε χρόνια να βρεθεί μια καλή ιδέα. Μια καλή ιδέα που μπορεί να αλλάξει συνειδήσεις. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να κάνεις με δέκα περισσευούμενα λεπτά μέσα στη μέρα. Μπορείς να κάτσεις να κάνεις ταβανοθεραπεία, να πας μια βόλτα το τετράγωνο να καθαρίσει το μυαλό σου, να πάρεις εκείνο το τηλέφωνο στη φίλη που έχεις ξεχάσει, να κάνεις scroll down σε αυτή τη συνταγή. Ή να πάρεις μία απόφαση, να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα. Και να την τηρήσεις. Και όχι μόνο την Πρωτοχρονιά, αλλά και όλες τις μέρες που θα έρθουν.

Choux pastry_Donkeyandthecarrot2

Σουδάκια (choux) με καραμέλα, μέλι και lemon curd 

Για την ζύμη των ‘’σου’’

Μια κούπα νερό

Μια κούπα αλεύρι, κοσκινισμένο

75 γρ βούτυρο

4 αυγά

Μια πρέζα αλάτι

Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με το βούτυρο και το αλάτι. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε μεμιάς το αλεύρι και ανακατεύουμε μανιωδώς να γίνει ένα ζυμάρι. Αποσύρουμε από την φωτιά. Περιμένουμε ένα δεκάλεπτο περίπου να πέσει λίγο η θερμοκρασία και ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας και πάλι μανιωδώς μέχρι να έχουμε ένα ωραίο μαλακό, ομογενοποιημένο ζυμάρι.

Βάζουμε το μείγμα σε κορνέ* και σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, φτιάχνουμε ροζέτες στο μέγεθος που επιθυμούμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για δέκα λεπτά, και μετά από δέκα λεπτά χαμηλώνουμε στους 180 μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια των σου.  Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα καραμελώσουμε.  Για να τα γεμίσουμε ανοίγουμε μια τρύπα στον πάτο κάθε ‘’σου’’ όσο κρυώνουν, να βγει ο αέρας και να μπορεί να εισχωρήσει μύτη από κορνέ .

*Αν δεν έχετε κορνέ, ρίξτε με ένα κουταλάκι όσο πιο στρογγυλές κουταλιές μπορείτε.

Choux pastry_Donkeyandthecarrot4

Για την καραμέλα

2 κούπες ζάχαρη

Σε κατσαρολάκι σε χαμηλή  θερμοκρασία να βράζουμε μέχρι να έχουμε ένα πυκνό σιρόπι, κιτρινωπό. Με ένα πιρούνι ρίχνουμε λίγη ποσότητα πάνω από τα κρύα και αγέμιστα σουδάκια (θα βάλουμε και μέλι, θέλουμε λίγη ποσότητα καραμέλας ίσα ίσα για το κριτσανιστό εφέ στο στόμα). Αφήνουμε να κρυώσει.

Για το lemon curd

Αγοράζουμε έτοιμο από το σούπερ μάρκετ, ή φτιάχνουμε το δικό μας

μισή κούπα (70 γρ)  κορν φλαουρ

μία κούπα ζάχαρη (230γρ), χτυπημένη στο μούλτι

μισή κούπα (125 ml) χυμό λεμονιού

1+1/4 της κούπας νερό (3ΟΟ γρ)

2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού

3 κρόκοι αυγού

60γρ ανάλατο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

Σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε ένα κατσαρολάκι. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το κορν φλάουρ και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε διαρκώς. Σιγά σιγά αρχίζει να σχηματίζεται ζελές. Δεν σταματάμε να το ανακατεύουμε. Όταν έχει πήξει πολύ, κατεβάζουμε από την φωτιά και βάζουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει…  δίνουμε λίγο χρόνο να πέσει η θερμοκρασία (5 λεπτά) και ρίχνουμε το αυγό. Ανακατεύουμε γρήγορα. Όταν έχει ομογενοποιηθεί και έχει γίνει μια λεία κρέμα, την αφήνουμε να κρυώσει τελείως σκεπασμένη με μεμβράνη.

Choux pastry_Donkeyandthecarrot3

Συναρμολόγηση

Από την στιγμή που θα γεμίσουμε τα σουδάκια, καλό είναι να τα σερβίρουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα για να μην μαλακώσουν με την υγρασία της κρέμας.  Πρώτα λοιπόν αφήνουμε τα σουδάκια να κρυώσουν, μετά καραμελώνουμε, μετά γεμίζουμε, μετά σερβίρουμε με μέλι.

Επίσης, αν δεν έχουμε κορνέ με ένα μαχαιράκι κόβουμε στην μέση οριζοντίως, όχι όμως απ΄ άκρη σ΄ άκρη. Έτσι γεμίζουμε με ένα κουτάλι το εσωτερικό τους. Το μέλι, το ρίχνουμε τελευταία στιγμή στο σερβίρισμα.

*H Foivi Geller διατηρεί το blog donkeyandthecarrot.blogspot.gr