Υπάρχουν μαγαζιά που έχεις πάει, έχεις φάει και κάποια στιγμή μπορεί να επιστρέψεις. Υπάρχουν όμως κι εκείνα που σε καθηλώνουν με τις γεύσεις τους, τόσο ώστε να είναι η πρώτη σου σκέψη κάθε φορά που πεινάς.
Κι όταν τελικά φτάνεις σε αυτά, όσο αναμένεις τη παραγγελία σου νιώθεις ότι προσφέρεις στον εαυτό σου κάτι πραγματικά απολαυστικό.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως αποδεικνύει το φανατικό κοινό του, το Feyrouz είναι ένα από τα μαγαζιά που ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Ούρα σχηματίζεται καθημερινά στον δρόμο της Καρόρη.
Βραβευμένο και δικαίως πολυπαινεμένο, είναι ένας προορισμός για γρήγορο φαγητό που φτιάχνεται όμως με τη μέγιστη προσοχή, είναι ένα μέρος που προσφέρει γεύσεις οι οποίες ανταγωνίζονται εστιατορικά πιάτα ως προς τη φροντίδα, τη φαντασία και την πρώτη ύλη τους.
Από το 2014, κάτοικοι, εργαζόμενοι, περιηγητές και φλανέρ του κέντρου, τουρίστες που δεν λένε να το κατεβάσουν από την πρώτη θέση στις διαδικτυακές αξιολογήσεις τους, στο Feyrouz μαζί με τη ταμπουλέ Αντιοχείας, τη σούπα μαχλούτα, τα τέλεια- σήμα κατατεθέν λαχματζούν, τα μοναδικά στο είδος του πεϊνιρλί και το ρύζι βοσπόρου που καταναλώνουμε φανατικά -κοιτάζοντας ανυπόμονα το ρολόι μέχρι να φτάσει η ώρα δύο το μεσημέρι και να βγει- είχαμε δοκιμάσει και μερικές από τις γλυκές του προτάσεις, το ρυζόγαλο με ξύσμα μοσχολέμονου και πορτοκαλιού, τις μπουκιές καροτογλυκό κι άλλα νόστιμα.
Για όσους δεν το γνωρίζετε ήδη, το Feyrouz είναι οικογενειακή υπόθεση. Η ιστορία του ξεκινάει από μια χαρισματική μαγείρισσα που με καταγωγή από την Αλεξανδρέττα έδωσε το όνομά της (όνομα και μιας αλησμόνητης για το Λίβανο γυναικείας φωνής) στον χώρο της Αθήνας.
Με έφεση στις πολίτικες γεύσεις που μαρτυρούν την καταγωγή του πατέρα της δημιουργικής φαμίλιας, ο Αντρέας και ο Σάββας είναι τα δύο αδέρφια που περιγράφουν τις συνταγές και προτείνουν συνδυασμούς γεύσεων καθημερινά στους επισκέπτες τους.
Αυτοί είναι λοιπόν οι άνθρωποι που μόλις δημιούργησαν το νέο τους εγχείρημα στο κέντρο της Αθήνας, ακριβώς απέναντι από το παρθενικό και πλέον άκρως επιτυχημένο πρώτο τους βήμα. Η γλυκιά εκδοχή του Feyrouz μόλις χάρισε στη συμβολή της οδού Καρορή με τη μικροσκοπική Αγάθωνος παραπάνω άρωμα ανατολής.
Στα μέρη απ’ όπου προέρχεται η οικογένεια, το επιδόρπιο αποτελεί ιεροτελεστία από τη δημιουργία μέχρι την κατανάλωσή του.
«Είναι πολύ πιο εύκολο και σύνηθες να στριμωχτείς για να απολαύσεις ένα γρήγορο γεύμα από το να απολαύσεις βιαστικά τον μπακλαβά σου. Το γλυκό είναι ταυτισμένο με την αρχοντιά, πρέπει να το τρως με την άνεση σου, έχει εξαιρετικές πρώτες ύλες και παρότι είναι συνήθως ακριβό εμείς πιστεύουμε ότι η γεύση πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους», εξηγεί ο Ανδρεας Κιλτσικσής που πίστευε αδιαπραγμάτευτα ότι οι γλυκές τους ιδέες άξιζαν έναν δικό τους ξεχωριστό χώρο για να παρουσιαστούν σωστά, για να μην στριμωχτούν βιαστικά και άτακτα δίπλα στα αλμυρά.
Ο νέος χώρος του Feyrouz είναι χάρμα οφθαλμών. Το ψηλοτάβανο κτίριο που χτίστηκε το 1936 από τον αρχιτέκτονα Ζακ Μοσέ δεν έχει γωνίες, διαθέτει ένα υπέροχο μωσαϊκό, εκπέμπει μια ηρεμία και επικοινωνεί με τη τζαμαρία του όμορου μαγαζιού, έτσι που σου δημιουργείται η προσμονή να τελειώσεις το φαγητό σου και να περάσεις στο επιδόρπιο.
Η λεβαντίνικη γευστική παράδοση έχει τις αναφορές της στην Παλαιστίνη, τη Συρία, την Τουρκία, το Λίβανο. Συνδυάζοντας λοιπόν τις γευστικές μνήμες της Φεϊρούζ με την έρευνα του Αντρέα τόσο για το παρελθόν της ανατολίτικης ζαχαροπλαστικής όσο και για τις σύγχρονες τεχνικές της Δύσης, το Feyrouz έχει βρει τη χρυσή τομή προκειμένου να κάνει προτάσεις οι οποίες χωρίς φιοριτούρες είναι πλούσιες στο στόμα αλλά δεν μας βαραίνουν, είναι ελαφρώς πειραγμένα γλυκά με ψαγμένα υλικά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αλλοιώνεται το dna της συνταγής τους.
Σκεφτείτε ότι ο Αντρέας αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με έναν Οθωμανολόγο προκειμένου να μελετήσει ακόμη περισσότερο την ιστορία των συνταγών που προσφέρει, των γλυκών (αλλά και των αλμυρών γεύσεων) που θέλει να ξυπνούν μνήμες στο παλαιότερους και να γεμίζουν με θαλπωρή τους νεότερους.
Το κιούνεφε με τη μυζήθρα Κρήτης και το μέλι ερείκης αποτελεί μια ακαταμάχητη εμπειρία. Το Feyrouz θα γίνει ο παράδεισος για όσους δεν θέλουν τα γλυκά ταψιού υπερβολικά σιροπιασμένα, αφού, ο μπακλαβάς με το τραγανό φύλλο από φαγόπυρο και το μπόλικο φιστίκι Αιγίνης είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πώς το νέο ζαχαροπλαστείο της Αθήνας ξέρει να διατηρεί τις ισορροπίες.
Το καζάν ντιπί με κρούστα ζαχαροκάλαμου και κατσικίσιο γάλα αντί για βουβαλίσιο είναι εκπληκτικό, αφράτο και αέρινο, τα σεκέρ παρέ με κρέμα τυριών από τσαλαφούτι, μανούρι και καβουρδισμένο φουντούκι είναι οι πιο ανάλαφρες γλυκές ανατολίτικες μπουκιές, το ραβανί με χασάφι αχλαδιού και κάρδαμο είναι μια άλλη ωραία εκδοχή του δημοφιλούς γλυκού.
Τη βιτρίνα των γλυκών συμπληρώνουν οι κρέμες ανατολής, το μουχαλεμπί με τριμμένο ινδοκάρυδο, το ρυζόγαλο με φλούδες πορτοκαλιού, ο ασουρές με πετιμέζι ρυζιού που πρέπει να δοκιμάσετε.
Ο συνδυασμός της παράδοσης με την τεχνογνωσία του σήμερα συνεχίζεται και απογειώνεται στον καφέ που φτιάχνεται αποκλειστικά στο μπρίκι.
Το ένα χαρμάνι με τις μπαχαρένιες νότες και πρωταγωνιστή τον κάρδαμο δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το Feyrouz ενώ το δεύτερο είναι φρεσκοαλεσμένο single estate από την Κολομβία.
Παράλληλα, προσφέρονται ταιριαστά με τα γλυκά ροφήματα, τσάι αλά τούρκα και σερμπέτια που αναδίδουν μεθυστικά αρώματα.
Σκηνογραφικά, τα δύο αντικριστά μαγαζιά με το ίδιο όνομα, ο κόσμος που φεύγει από το ένα πάσο και μεταφέρεται στο άλλο, αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες μια ανάσα από την Αιόλου είναι κάτι που ο Αντρέας το καμαρώνει.
Το Feyrouz είναι η απόδειξη ότι οι μικρές επιχειρήσεις με μεράκι και πραγματική γνώση γι΄ αυτό που προσφέρουν μπορούν να βάλουν ψηλά τον πήχη, τόσο στη γαστρονομία όσο και στην εξυπηρέτηση που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.