Μια σύντομη βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, από τους δρόμους που πλαισιώνουν την οδό Ερμού στο Σύνταγμα μέχρι τα μικρά, δαιδαλώδη στενά λίγο πριν το Μοναστηράκι και την περιοχή του Ψυρρή αποδεικνύει ότι η πόλη είναι πιο πολυεθνική από ποτέ.
Οι αφίξεις των τελευταίων χρόνων που επενδύουν στο ποιοτικό streert food εκτός του ότι χορταίνουν όσους εργάζονται κοντά τους αλλά και όσους είναι απλά περαστικοί από τον ομφαλό της πόλης δημιουργούν νοητά έναν χάρτη που εκτείνεται απ’ άκρη σε άκρη της γης, προσφέροντας δημοφιλείς συνταγές με τις δικές τους πινελιές ή μαθαίνοντας μας συνταγές από τις κουζίνες του κόσμου που δεν θα συναντούσαμε εύκολα πριν.
Είναι πολύ εύκολο λοιπόν να κάνεις τον γύρο του κόσμου χωρίς να βγάλεις κανένα αεροπορικό εισιτήριο, απλά περπατώντας στην Αθήνα και τρώγοντας στα καλύτερα ethnic σημεία της για φαγητό στο χέρι, χωρίς να ξοδέψετε πολλά και να μπαίνετε στη διαδικασία να κάνετε κρατήσεις.
Στο Bollywood Masala για ινδικό σουβλάκι
Στην οδό Φωκίωνος, η πληθωρική ινδική κουζίνα προσφέρεται και στο χέρι. Το Bollywood Masala ψήνει σε παραδοσιακό φούρνο tandoor μαριναρισμένα κρέατα και ψαρικά, προσφέρει αυθεντικές ινδικές συνταγές με κοτόπουλο, αρνί, ρύζι, γαρίδες, φοβερά όσπρια και vegeterian πιάτα. Προσαρμόζει το κρέας στις γεύσεις σας, αναλόγως πόσο καυτερό το αντέχετε ενώ η πιο δυνατή του πρόταση για γρήγορο και χορταστικό φαγητό είναι το ινδικό σουβλάκι που φτιάχνεται σε φρέσκια ψημένη πίτα, γεμίζεται με κοτόπουλο, λαχανικά και απογειώνεται γευστικά με mint sauce.
Στο Feyrouz για γεύσεις με ανατολίτικες ρίζες
Ένα από τα πιο επιτυχημένα και νόστιμα street food μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας μας μεταφέρει με τις γεύσεις του στη Μέση Ανατολή, αφού η οικογένεια που μας υποδέχεται καθημερινά στο Feyrouz κατάγεται από την Αντιόχεια, την πόλη που ενώνει γευστικές αναφορές από το Λίβανο, την Αρμενία και την Τουρκία. Στη γωνία που σχηματίζουν η οδός Καρόρη με την Αγάθωνος προσφέρεται καθημερινά αυθεντικό λαχματζούν σε λευκή ή ολικής άλεσης πίτα, με μοσχαρίσιο κρέας, με οχτώ λαχανικά, με μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς και γεμίσεις μελετημένες που θα σας προτείνουν. Φυσικά δεν διαθέτει μόνο αυτά. Έχει πεϊνιρλί σε πολλές χορτοφαγικές ή μη επιλογές ενώ δικό μας αγαπημένο είναι αυτό με τον κόκορα. Θα βρείτε επίσης εκπληκτικό ρύζι μπασμάτι με ρεβίθια και ψιλοκομμένο κοτόπουλο, σούπες άκρως θρεπτικές και χορταστικές.
Στο Los Loros που μας ταξιδεύει προς Κολομβία και Βενεζουέλα μεριά
Με έμπνευση και γεύσεις από τη Νότια Αμερική, από την Κολομβία και τη Βενεζουέλα, η στάση για street food στην οδό Ξενοφώντος αποφεύγει τη γλουτένη και είναι μια εξαιρετική επιλογή για πρωινό, μεσημεριανό αλλά και βραδινό πέρα από τα συνηθισμένα. Προσφέρει arepas και empanadas από 100% καλαμπόκι, τάκος από μπανάνα καραϊβικής, μπολ με ρύζι ή σαλάτα στα οποία προσθέτετε μία από τις προτεινόμενες γεμίσεις όπως είναι η “chicharron” με γουρουνοπούλα σιγοψημένη, χοιρινό popcorn, ψιλοκομμένη σαλάτα, κόλιανδρο, secret mayo και η “caraotas” με μπιφτέκι από μαύρα φασόλια, καλαμπόκι, κινόα, ντομάτα ψιλοκομμένη σαλάτα, guasacaca για ένα vegan γεύμα. Παράλληλα, σας προσφέρει τη δυνατότητα να φτιάξετε τη δική σας γέμιση με τα υλικά της αρεσκείας σας. Ό,τι κι αν επιλέξετε, προτείνουμε να πάρετε και μια τραγανή empanadas γεμιστή με μοσχαράκι, κοτόπουλο ή τυρί για τον δρόμο.
Στη Mιγάδα για γεύσεις -κυριολεκτικά- απ’ όλο τον κόσμο.
Μια νέα άφιξη στην κατηγορία street food εγκαταστάθηκε στην οδό Πραξιτέλους με γεύσεις σύνθετες που έχουν καταγωγή και επιρροές από διαφορετικούς γευστικές πολιτισμούς, Ο κατάλογος του ακολουθεί τα ταξίδια των μεγάλων και τολμηρών εξερευνητών, τις διαδρομές που έκαναν όταν ακόμα τα μπαχαρικά ήταν πιο πολύτιμα από το χρυσάφι. Έτσι, η Μιγάδα δημιούργησε έναν πλούσιο, πολυεθνικό κατάλογο με συνταγές όπως τα εκπληκτικά noodles με τρία διαφορετικά τυριά, κρέμα, ginger, άνηθο, τριμμένα φιστίκια, λευκό κρασί, το κοτόπουλο με σάλτσα mango σε ανοιχτή πίτα, ένα πολύ νόστιμο φαλάφελ, nachos με μοσχαρίσιο κιμά, quesadillas και burritos μεταξύ πολλών άλλων. Διαθέτει μεγάλο αριθμό vegeterian πιάτα που μπορούν να μετατραπούν σε vegan ενώ για επιδόρπιο σερβίρει μια πολύ νόστιμη τούρτα σοκολάτας, επίσης vegan.
Στο Poké για χαβανέζικο sushi
Τα μπολ που φτιάχνονται στην οδό Πετράκη έχουν ονόματα τροπικών παραλιών. Το χαβανέζικο sushi λέγεται Poké και σημαίνει ωμό ψάρι κομμένο σε κύβους. Στην Πετράκη φτιάχνεται με φρέσκα ελληνικά ψάρια -ό,τι βγάζει το δίχτυ κάθε μέρα- χωρίς να απουσιάζουν ο σολομός και οι γαρίδες. Προτάσεις όπως το Waimea με μαγιάτικο, αβοκάντο, μάνγκο, κόκκινο chili, κόλιανδρο, soy-sesame sauce και το O’ahu με σολομό, αβοκάντο, φύτρες φασολιών, nori, crispy onions, soy- sesame sauce αποτελούν ένα ελαφρύ και πολύ ιδιαίτερο γευστικά γεύμα. Μπορείτε λοιπόν να επιλέξετε το “signature bowl” της αρεσκείας, από spicy ή mild προτάσεις, ενώ υπάρχει και η επιλογή “build your own”, έτσι ώστε να γευτείτε συνδυασμούς δικής σας έμπνευσης με τα αγαπημένα σας φρούτα, λαχανικά και διάφορα ακόμα toppings.