Τι και αν η ιταλική κουζίνα δεν είναι δυσεύρετη στην Αθήνα; Φαίνεται πως ένα νέο εστιατόριο, τοποθετημένο σε έναν όμορφο πεζόδρομο του Παγκρατίου, στοχεύει στο να μας την συστήσει εκ νέου προσφέροντάς μας αυθεντικές συνταγές συνοδεία ενός καλό κρασιού ή ενός aperitivo.
Στο Cupola της οδού Ευφορίωνος δεν θα ζήσετε άλλη μια φολκλόρ εμπειρία αλλά θα γευματίσετε σε ένα μοντέρνο χώρο και υπό τους ήχους lounge μουσικής. Oι ιδιοκτήτες του πίστευαν πως υπάρχει ένα κενό στην συγκεκριμένη κουζίνα και στην εκπροσώπησή της στην πόλη. Έτσι, επέλεξαν να αναζωογονήσουν την θέση που είχε κάποτε το Cucina Povera προσφέροντας εκ νέου μια ναι μεν λιτή ως προς τις τεχνικές κουζίνα αλλά απαιτητική ως προς τις πρώτες ύλες ώστε να δώσει ένα άρτιο αποτέλεσμα στο πιάτο μας.
Ο σεφ Stefano Rossi δεν έχει στήσει απλώς τον κατάλογο αλλά βρίσκεται και μαγειρεύει καθημερινά εντός της ανοιχτής κουζίνας από την οποία δεν θα μπορούσε να λείπει ο ξυλόφουρνος. Από τον κατάλογο που περιλαμβάνει κλασικά πιάτα σε πολύ καλές όμως εκτελέσεις και με αυθεντικά ιταλικά προϊόντα μπορείτε να επιλέξετε στα “Antipasti” (από 4 έως 13 ευρώ) τηγανιτά Panzerotti με ντομάτα και μοτσαρέλα, ένα λεπτοκομμένο νουά μόσχου vitello tonnato με σάλτσα τόνου κι ανθούς κάππαρης, ενώ στις σαλάτες (από 9 έως 16 ευρώ) ξεχωρίζει η Burrata με την ομώνυμη μοτσαρέλα, τραγανή pancetta, καραμελωμένα ντοματίνια και μαρμελάδα peperoncino.
Είτε επιλέξετε να καθίσετε σε κάποιο από τα άνετα τραπέζια του ισογείου και του ημιορόφου ή στο πάσο από όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρασκευή του φαγητού σας, το μόνο σίγουρο είναι πως όποια πίτσα και αν προτιμήσετε θα την απολαύσετε σε vαπολιτάνικη εκτέλεση, με μαλακή και λεπτή ζύμη που απαιτεί μόνο αλεύρι, νερό κι μια πρέζα αλάτι.
Σε αυτό το μέρος του καταλόγου θα βρείτε μεταξύ άλλων, μια μαργαρίτα με mozzarella di bufala, μια Parma με μοτσαρέλα, προσούτο di parma, σάλτσα ντομάτας san marzano, grana padano και ρόκα. Υπάρχουν όμως και επιλογές σε «λευκές» πίτσες, όπως είναι οι: Milano με gorgonzola dolce, μοτσαρέλα, προσούτο cotto και καρύδια, Napoli με μοτσαρέλα di bufala, grana padano, ντοματίνια και βασιλικό, Tartufata με μοτσαρέλα, κρέμα tartufo και baby ρόκα.
Από τον κατάλογο ενός ιταλικού εστιατορίου δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι μακαρονάδες και το ριζότο (από 7 έως 15 ευρώ), πόσο μάλλον μια αυθεντική σπαγγέτι καρμπονάρα με καπνιστή pancetta, κρόκο αυγού και pecorino και μια Tagliatelle ragu με ψιλοκομμένο και σιγοβρασμένο χτένι μοσχαριού.
Στην trattoria που πήρε το όνομά της από τον θόλο που σχηματίζει ένας παραδοσιακός ξυλόφουρνος, το γεύμα κλείνει ιδανικά με επιδόρπια (από 6 έως 7 ευρώ) όπως μια tiramisu που στήνεται εκείνη την ώρα με mascarpone, espresso, marsala και savoiardi.
Τις συνταγές του aperitivo μπαρ -που ολοκληρώνει τον συγκεκριμένο χώρο σαν πρόταση εξόδου για φαγητό αλλά και ποτό- έχει αναλάβει ο Σπύρος Κερκύρας (δοκιμάστε ένα red Athens mule με βότκα αρωματισμένη με κεράσια, βασιλικό, ρόδι τζίντζερ και λάιμ ή ένα negroni με βερμούτ αρωματισμένo με φρούτα του δάσους) ενώ ο εκτενής κατάλογος με εκλεκτά ντόπια και ιταλικά κρασιά φέρει την υπογραφή του σομελιέ Γιάννη Μακρή και είναι άκρως επεξηγηματικός ως προς τη μύτη, το στόμα και την επίγευση που αφήνει η κάθε ετικέτα.
Η κουζίνα του Cupola λειτουργεί καθημερινά από τις 19:30 έως τις 00:30, τις Κυριακές σερβίρει από τις 12:30 μέχρι τις 18:30 μ.μ. ενώ το θερινό ωράριο αναμένεται διευρυμένο.