Από street food, το κέντρο της Αθήνας έχει αποκτήσει άφθονο. Στις ήδη πολλές επιλογές και διαφορετικές κουζίνες που προσφέρει ήρθε να προστεθεί και μια νέα που μας ήταν άγνωστη μέχρι πριν ένα μήνα.
Στην Πλατεία Καρύτση, στον αριθμό 10, το πρώτο θιβετιανό street food της Αθήνας είναι πολύχρωμο και παρότι μικροσκοπικό δύσκολα περνάει απαρατήρητο. Είναι παράλληλα το νέο κομμάτι στον χάρτη της ασιατικής κουζίνας που ξεδιπλώνεται εδώ και αρκετά χρόνια στο Σύνταγμα και τα πέριξ του.
Το όνομά του είναι Chomolungma και σημαίνει «κορυφή του Έβερεστ». Είναι τόσο άρρηκτη η σχέση των θιβετιανών με το βουνό που η λέξη έχει διττή έννοια, χρησιμοποιείται παράλληλα κι ως «θεά μητέρα της γης», περιγράφει την αρχή του σύμπαντος για εκείνους.
Η πρωτότυπη για την πόλη ιδέα ανήκει στον σεφ Γιάννη Δημητρίου που κάθε χρόνο ξεκλέβει ένα μήνα για να βρεθεί στο Νεπάλ και «Τη Στέγη του Κόσμου». Επισκέφθηκε ένα θιβετιανό μοναστήρι και προκειμένου να περάσει μερικές μέρες εκεί έπρεπε να προσφέρει στην καθημερινή ζωή αναλόγως με τις δεξιότητές του.
Έτσι γνώρισε καλά την τοπική κουζίνα αφού ανέλαβε να μαγειρέψει. Επιστρέφοντας στην Αθήνα αποφάσισε να δημιουργήσει τον πρώτο δικό του χώρο δουλεύοντας με γεύσεις που σημαίνουν κάτι γι’ αυτόν, που του ξυπνούν αναμνήσεις και ωραία συναισθήματα από ένα αγαπημένο ταξίδι.
Πρόκειται λοιπόν για μια φτωχική κουζίνα η οποία χρησιμοποιεί πολλά καρυκεύματα προκειμένου να νοστιμίσει τη λίγη πρώτη ύλη που έχει στη διάθεση της. Είναι μια κουζίνα προσφυγική, με επιρροές από το Νεπάλ, την Ινδία και την Κίνα όσον αφορά κάποια από τα υλικά που χρησιμοποιεί. Δεν είναι τόσο γλυκόξινη όσο η κινέζικη, δεν είναι τόσο πικάντικη όσο η ινδική αλλά έχει το δικό της μοναδικό χαρακτήρα.
Ο Γιάννης Δημητρίου πιστεύει πως αν και δεν τη γνωρίζουμε πρόκειται για μια κουζίνα που κατά κάποιο τρόπο δεν μας είναι εντελώς ξένη, γιατί «κάποια κομμάτια της ελληνικής κουζίνας αποτυπώνουν τις δυσκολίες που έκαναν τα σπίτια να χρησιμεύουν πολλά μπαχαρικά για να δώσουν γεύση. Η θιβετιανή κουζίνα λοιπόν μπορεί να μοιάζει εξωτική για την Αθήνα αλλά έχει παράλληλα και κάτι το οικείο».
Τα momos – το κύριο προϊόν του Chomolungma- είναι χειροποίητες ζυμαρένιες μπουκιές που μοιάζουν με τα dumplings κι έχουν διάφορες γεμίσεις. Προσφέρονται μαγειρεμένα στον ατμό, τηγανητά ή σωτέ, είναι μια συνταγή για όλη τη μέρα αφού μοιράζεται τόσο στα θιβετιανά τραπέζια ως ορεκτικό αλλά είναι και σνακ για το δρόμο.
Στο Chomolungma μαγειρεύονται με όλους τους ενδεδειγμένους τρόπους, γεμίζονται με λαχανικά και γαρνίρονται με chutney πιπεριάς, με κοτόπουλο και dressing κάρι, με μοσχάρι και sweet chilli mayo, με πικάντικο χοιρινό και chutney μάνγκο (4,80 ευρώ). Προτείνουμε να δοκιμάσετε λίγο απ’ όλα για να επιλέξετε το δικό σας αγαπημένο (9,50 ευρώ).
Στον κατάλογο του νέου και μοναδικού θιβετιανού της Αθήνας θα βρείτε σαλάτες όπως μία με noodles, λαχανικά και dressing sweet chili αλλά και την tangtse με σιτάρι και dressing masala που συνοδεύει τα momos.
Έχει όμως κι άλλες ενδιαφέρουσες γευστικά λιχουδιές όπως ρίζα λωτού με sauce από τσάι matcha, μπουκιές τυριών με μυρωδικά και πίτα μοναχών που ζυμώνεται με σπανάκι, φρέσκο κρεμμύδι και άνηθο και συνοδεύεται από μπουκιές τυριών, λαχανικά και dressing (από 3,90 έως 4,90 ευρώ).
Tο Chomolungma έχει τσάι και ρόφημα kombucha ενώ σύντομα θα βάλει στο ψυγείο του και μια θιβετιανή μπύρα με νερό Ιμαλαϊων. Από τη ζύμη των momos μέχρι το ωραίο chutney μάνγκο, όλα τα συστατικά των συνταγών του φτιάχνονται στην κουζίνα του. Η κουζίνα του θα είναι εποχική και γι’ αυτό αναμένουμε να δοκιμάσουμε τις χειμωνιάτικες σούπες του.