Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaSPIRITS

Θύμιος Λαουρδέκης, ο άνθρωπος που δεν ξεμένει ποτέ από καλό ποτό

Από το 1999 που άνοιξε την Cava Canava, πρωτοπορεί όσον αφορά την ποιότητα, την ποικιλία αλλά και την αισθητική στη λιανική πώληση αλκοόλ.

Ο Θύμιος Λαουρδέκης

Κάθε χρόνο, στις 13 Οκτωβρίου, γίνεται το μεγαλύτερο street event της Αθήνας. Όχι, δεν το κάνει κάποιος δήμος, κάποιο club ή κάποια μεγάλη εταιρεία. Δεν γίνεται ούτε σε κάποιο από τα κεντρικά σημεία που γνωρίζετε αλλά στο σύνορο Παγκρατίου, Βύρωνα, Ιλισίων, Καισαριανής, στην οδό Ευφρονίου 63 όπου από το 1999 βρίσκεται η Cava Canava. 

Η κάναβα είναι σαντορινιά λέξη που σημαίνει ο χώρος που παρασκευάζεται το κρασί. Ο Θύμιος Λαουρδέκης βρήκε το όνομα στη Σαντορίνη αλλά την ιδέα να φτιάξει μια κάβα που θα ξεπερνάει τα τότε ελληνικά στερεότυπα την πήρε από την Αμερική. Όχι μόνο όσον αφορά το design αλλά και τη λογική.

Στον πάνω όροφο θα συναντήσετε το κελάρι με τα κρασιά.

Με 500 ελληνικές ετικέτες.

150 ξένες, μεταξύ των οποίων το ροζέ Miraval που βγαίνει από σταφύλια του κτήματος της Αντζελίνα Τζολί και του Μπραντ Πιτ στη Γαλλία.

Θα βρείτε χύμα από επιλεγμένες ποικιλίες αλλά και αυτό το μπουκάλι που στοιχίζει 191 ευρώ.

Σαμπάνιες για όλα τα γούστα.

Ακόμα και με φως για ν’ ανάβει τη νύχτα.

Μια από τις καλύτερες και πιο άγνωστες ροζέ σαμπάνιες. Η Armand De Brignac κοστίζει πάνω από 300 ευρώ και μόνο το μπουκάλι να δεις είναι κόσμημα.

Στον κελάρι θα βρείτε και μια μεγάλη συλλογή από τσίπουρο. Ρωτήστε για το ικαριώτικο ούζο που έχει το κινητό τηλέφωνο του παρασκευαστή πάνω στην ετικέτα. Ο θρύλος λέει ότι τα βράδια χτυπάει το τηλέφωνο του από μεθυσμένους που θέλουν να τον συγχαρούν.

Συνεργάστηκε μ’ έναν αρχιτέκτονα για το εσωτερικό, προσπάθησε να έχει έναν πλήρη κατάλογο από ποτά και ήταν από τις πρώτες κάβες που μπορούσες να παραγγείλεις στο σπίτι και να στα φέρει. «Αυτό το μαγαζί έχει φωτογραφηθεί σχεδόν απ’ όλους τους εμπόρους. Υπάρχουν παρόμοια μαγαζιά στην Μαλαισίνα και στη Ρόδο. Η δικιά μου λογική ήταν και είναι πως όταν μπαίνω μέσα σε μια κάβα πρέπει να βρω αυτό ακριβώς που θέλω. Αυτό έχει πολύ μεγάλο κόστος για το στοκ που πρέπει να διατηρούμε. Αυτό που μου έκανε όμως μεγαλύτερη εντύπωση στην Αμερική είναι ότι ήμασταν σ’ ένα παραθαλάσσιο μέρος, σε ένα σπίτι, όπου ρωτάνε τι θα πιούμε; Ό,τι θέλετε. Πώς ό,τι θέλετε; Θα παραγγείλουμε από την κάβα. Σκάει που λες ο ντελιβεράς, ξεφορτώνει μπουκάλια, πάγο, τα πάντα. Και λέω ότι θα είναι το πρώτο που θα κάνω θα είναι το αυτό», θυμάται ο Θύμιος Λαουρδέκης.

«Για να έχεις μια κάβα πρέπει να ξέρεις τη γεύση. Αλλιώς είναι σαν να πηγαίνεις σε κρεοπώλη που είναι βετζετέριαν. Εμείς εκπαιδευόμαστε συνέχεια σε γευσιγνωσίες και σεμινάρια.» Ο Θύμιος Λαουρδέκης πριν την κάβα είχε νυχτερινά μαγαζιά. «Οπότε από αλκοόλ ήξερα, το μόνο που με δυσκόλεψε στην αρχή ήταν το κρασί. Αλλά το έμαθα.» Στην κάβα θα βρείτε 500 ετικέτες ελληνικές, 150 ξένες και επιλεγμένο χύμα, ντόπιο κρασί.

Τρόικα! Γαλλική βότκα.

Η Crystal Head Vodka ή αλλιώς η βότκα που παράγει ο ηθοποιός Dan Acroyd.

H Cava Canava έχει τη λογική να εξυπηρετήσει και τον πιο απαιτητικό πελάτη. Αυτόν ακόμα που μια τετάρτη μεσημέρι θα σκεφτεί ότι του λείπει ένα Johnnie Walker & Sons Odyssey που η αξία του προσεγγίζει τα 900 ευρώ.

Τι πίνουν όμως οι Έλληνες; Καταρχάς ο Θύμιος Λαουρδέκης λέει στην Popaganda, ότι έχουμε βελτιωθεί αρκετά όσον αφορά το θέμα της ποιότητας οι καταστηματάρχες και οι πελάτες. Ο κίνδυνος των social media, βλέπετε. Μπορεί να υπάρχει όλη αυτή η μανία με τα κοκτέιλ αλλά σπάνια κάποιος θα το επιλέξει για το σπίτι του αφού θέλει πάρα πολλά υλικά.

Σύμφωνα με έρευνες τα τελευταία χρόνια καταναλώσαμε βότκα που αντιστοιχεί σε αυτή χώρας 30 εκατομμυρίων κατοίκων. «Ο όγκος του αλκοόλ που σερβίρεται ο Έλληνας είναι τεράστιος. Η κρίση είχε την εξής παράξενη επιρροή. Από τη μία να πουλιούνται φτηνά ποτά και από την άλλη έχουμε μια τρομερή αύξηση στα reserve προϊόντα. Είναι και αξίωμα κάπως πως όταν είσαι λυπημένος θα κάνεις μια ταπεινή επιλογή αλλά σε μεγάλη ποσότητα και όταν είσαι χαρούμενος θα πιεις ένα πιο ακριβό για να γιορτάσεις.»

Η εποχή του…

… απεριτίβο.

Αυτή την περίοδο άνθηση βιώνουν όσα ποτά συνδέονται με το απεριτίβο. Aperol, Campari και διάφορα βερμούτ. Παρόλ’ αυτά «το Amaro είναι ένα ωραίο ποτό που δεν το πίνουμε. Και εγώ δεν το είχα δοκιμάσει ποτέ αλλά πήγα πριν δέκα χρόνια ένα ταξίδι στο Ούντινε και όταν το δοκίμασα έπαθα πλάκα. Πίστευα ότι θα έπρεπε να τα είχε σαρώσει όλα.»

Αυτό που έρχεται ή καλύτερα επιστρέφει με φόρα είναι το ουίσκι. «Είναι πρώτο στην κατανάλωση παγκοσμίως και επίσης πια μπορείς να βρεις εξαιρετικά brands στην ελληνική αγορά.»

Ουίσκι…

is coming.

Τελευταία ερώτηση είναι τώρα για τις γιορτές, τι πάμε όταν επισκεπτόμαστε ένα σπίτι. «Ο κανόνας λέει ότι στο πάρτι πάμε το ποτό που πίνουμε εμείς. Για δώρο αυτό που πίνει ο άλλος.»

Έτοιμα καλάθια για δώρα.

Τα απαραίτητα, 1

Τ’ απαραίτητα, 2

Απ΄όλα έχει ο μπαξές.

Cava Canava, Ευφρονίου 63 (Περιοχή Caravel) 161 21 Αθήνα Τηλ. 210 7250444
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.