Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popaganda ΓΕΥΣΗ
Φωτογραφίες: Γεράσιμος Δομένικος / FOSPHOTOS
08.04.2016

Τα σπιτικά ψωμιά της Ελισσάβετ Κουλούρη που έχουν τρελάνει την Αθήνα

Το Betty’s Bakery είναι μικρή βιοτεχνία αγάπης που παρασκευάζει χειροποίητο ψωμί αποκλειστικά από οργανικό αλεύρι και τα διανέμει με ποδήλατο σε όλη την πόλη.

«Μου λείπει το ψωμί της μάνας μου». Έτσι ξεκινά το ποίημα του Mαχμούτ Νταρουίς. Σε αυτόν και στον ύμνο του Μίλτου Σαχτούρη για το τεράστιο καρβέλι, την πελώρια φρατζόλα ζεστό ψωμί που «είχε πέσει στο δρόμο από τον ουρανό» ταξίδεψε αυτόματα η σκέψη λίγες μέρες πριν. Δεν υπήρχαν περιθώρια «αντίστασης» άλλωστε. Η ευωδιά της ψημένης ζύμης χαράζει με μεγάλη ευκολία και σιγουριά το δρόμο προς τον φούρνο που η Ελισσάβετ Κουλούρη πλάθει και ψήνει τα ψωμιά της καθημερινά. Σε σέρνει από την μύτη κυριολεκτικά.

Αραδιασμένα σε ένα πάγκο, αχνιστά και χρυσαφένια τραβούσαν διαρκώς την προσοχή της κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με την Popaganda. Έσκυβε και τα χτυπούσε ελαφρά για να «ακούσει» τον ήχο της τελειότητας. Tα κανάκευε αργά. Tα σκέπαζε με καθαρό πανί σαν να ήταν μωρά. Κι ολοένα κοιτούσε προς το φούρνο για να δει αν ήταν έτοιμα τα υπόλοιπα.

Η Ελισσάβετ Κουλούρη, παρασκευάστρια ψωμιού με επιλεγμένες πρώτες ύλες, Αθήνα, Μάρτιος 2016

 

 

Με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά, με το πρόσωπο αναψοκοκκινισμένο από τη θερμότητα, τα χέρια αλευρωμένα και τα μάτια να λάμπουν η Ελισσάβετ εξομολογήθηκε ότι στη δημιουργία του ψωμιού έχει ανακαλύψει το δικό της προσωπικό παράδεισο.

05_betty_MG_4593

Όλα ξεκίνησαν όταν η ίδια παρακολούθησε ένα σεμινάριο παρασκευής ψωμιού στην Αγγλία. Η ζύμη «μίλησε» μέσα της. Καθάρια και δυνατά. Από τη μια μεριά  λειτούργησε ως καταφύγιο σε μια ολοένα και πιο απαιτητική επαγγελματική καθημερινότητα- 15 χρόνια στο χώρο της Επικοινωνίας και Marketing  δεν είναι και λίγα. Κι από την άλλη ως το προσωπικό μονοπάτι επικοινωνίας με τους άλλους ανθρώπους και με την ίδια της την ψυχή. «Το ψωμί φτιάχνεται με απλά υλικά. Για να δημιουργηθεί όμως το τελικό αποτέλεσμα χρειάζεται να το πλάσεις με όλη σου την αγάπη, να το αφήσεις να ξεκουραστεί. Μετά να το ξαναπιάσεις και να το φροντίσεις. Για ώρες. Σαν μικρό παιδί», λέει χαμογελώντας. Και λάμπει σαν εκείνους τους γκουρού που έχουν ανακαλύψει το μυστικό της ευτυχίας στα πέταλα του λουλουδιού που ανθίζει στο χώμα. Ελέγχει τη θερμοκρασία του φούρνου και δηλώνει: «Τα ψωμάκια που βλέπετε είναι αποκλειστικά χειροποίητα, από 100% οργανικό αλεύρι, ανθό αλατιού και νερό. Τίποτε άλλο. Από εκεί και πέρα ο χρόνος και η τρυφερότητα που τα δημιουργούν τα εμπλουτίζουν με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά αλλά και την ιδιαίτερη γεύση τους»

Η Ελισσάβετ διαλέγει η ίδια τα  αλεύρια με προσοχή, δίνοντας έμφαση στους μικρούς παραγωγούς. Για εκείνη έχει μεγάλη σημασία τόσο η επιλογή των σπόρων όσο και το άλεσμά τους με τον παραδοσιακό, πατροπαράδοτο τρόπο. Αυτή η διαδικασία σημαίνει ότι δε θα χρησιμοποιηθούν καθόλου χημικά πρόσθετα στην επεξεργασία. Το γεγονός αυτό, με τη σειρά του, εξασφαλίζει όχι μόνο την άριστη γευστική ποιότητα του ψωμιού, αλλά το κάνει κατάλληλο να καταναλωθεί από ανθρώπους με δυσανεξία στα συστατικά τα οποία «μπαίνουν» στα αλεύρια, ώστε να βελτιωθεί η απόδοσή τους. 

Το βασικό ψωμί του Betty's bakery

Το βασικό ψωμί του Betty’s bakery

Με λεβάντα

Με λεβάντα

Ηπειρώτικο

Ηπειρώτικο

Το Betty’s Bakery, αυτή η μικρή βιοτεχνία αγάπης που δημιούργησε η Ελισσάβετ παρασκευάζει τρία είδη ψωμιού σε μόνιμη βάση, καθώς και ένα ακόμα το οποίο εναλλάσσεται ανάλογα με την εποχή. Πρώτη επιλογή το παραδοσιακό ηπειρώτικο χωριάτικο, ένα ψωμί με τραγανή κρούστα και χαρακτηριστική χωριάτικη γεύση εξαιτίας του βιολογικού κίτρινου αλευριού σε ποσοστό 20%, βασισμένο σε μια συνταγή από το Πάπιγκο. Στο ψήσιμό του η Ελισσάβετ χρησιμοποιεί μάλιστα παραπάνω ατμό για επιπλέον υγρασία, μια διαδικασία που του δίνει εκείνη την ξεχωριστή μαγική γεύση σε ένα old fashioned σάντουιτς με ντομάτα, φέτα και ελαιόλαδο. Μοναδικό είναι και το ψωμί με 100% φυσικό προζύμι από σιτάρι ολικής άλεσης, αλεύρι ολικής άλεσης, νερό και ανθό αλατιού για την Παρασκευή του οποίου απαιτούνται δεκαοχτώ ώρες αμέριστης προσοχής. Η έντονη γεύση του που παραπέμπει σε καρύδι και ίσως λίγο καπνισμένο ξύλο, αναδεικνύει την αγνότητα του μελιού, αλλά και τη λιπαρότητα του αυθεντικού βουτύρου. Τρίτη επιλογή το ψωμάκι σίκαλης με κύμινο, μια γερμανική συνταγή με έντονα αρώματα (ο ανθός αλατιού που χρησιμοποιεί η Ελισάβετ σε αυτό το ψωμί είναι αρωματισμένος με κόκκινο κρασί, γεγονός που ανεβάζει τη γεύση σε άλλο επίπεδο). Ιδιαίτερα θρεπτικό, μιας και η σίκαλη αποτελεί άριστη πηγή  μαγνησίου και ιχνοστοιχείων (φολικού  οξέος θειαμίνης, νιαζίνης, βιταμίνης Β1 και φυτο-οιστρογόνων  τα  οποία δρουν σαν αντιοξειδωτικά) συνδυάζεται άψογα -σύμφωνα με την άποψη της δημιουργού του- με αβοκάντο και σολομό. 

Καθώς η άνοιξη φουντώνει, έρχεται ο καιρός για το ψωμί με τη λεβάντα και το φίνο θυμαρίσιο μέλι. Ολόλευκο, από βιολογικό αλεύρι που έχει αλεστεί σε πετρόμυλο και για αυτό έχει κρατήσει όλα τα θρεπτικά στοιχεία που θα περιείχε κι ένα μαύρο ψωμί, αποτελεί τη βάση για ένα πρώτης τάξης πρωινό. 

Το καλοκαίρι θα ντεμπουτάρει το ψωμί με θυμάρι και ελαιόλαδο με φυσικό προζύμι από μαλακό λευκό βιολογικό αλεύρι με παραδοσιακή άλεση και κύριο συστατικό το κίτρινο αλεύρι βιολογικό όπως πάντα και αλεσμένο σε πετρόμυλο. Είναι ο ιδανικός σύντροφος σε μια χορταστική χωριάτικη σαλάτα με κατακόκκινες φρεσκοκομμένες ντομάτες από το μποστάνι κι ο ιδανικός ταξιδευτής του μυαλού στα ηλιόλουστα σοκάκια της Σίφνου και στους μυρωμένους με αλάτι αγέρηδες.

Η διανομή γίνεται αποκλειστικά με ποδήλατα

Η διανομή γίνεται αποκλειστικά με ποδήλατα

Η αεικίνητη, ξανθή Ελισσάβετ που στριφογυρίζει γύρω από τους πάγκους, γλυκομιλώντας στα ψωμάκια, είναι τελικά ένας θαρραλέος άνθρωπος. Θέλει πολλά κότσια να παρατήσει κανείς τη δουλειά του σε καιρό κρίσης, για να ασχοληθεί με κάτι τελείως αντίθετο σε ότι έχει μάθει να κάνει καλά. Και μάλιστα να το αναγάγει σε αποκλειστική απασχόληση. Σε μόνη έννοια. Αλλά ίσως όλο αυτό το εγχείρημα να μην είναι απλά και μόνο μια γενναία απόφαση. Αυτή η γυναίκα είναι αποφασισμένη να μεταδώσει την αγάπη που ανακάλυψε στο ψωμί, σε όσους θέλουν να την μοιραστούν μαζί της. Σαν μια καλή νεράιδα μοιράζει ακτίνες καλοσύνης με ένα εξ’ ολοκλήρου δικό της ηθικό τρόπο: παρέχοντας αξία σε μικρούς παραγωγούς, αναδεικνύοντας συνταγές που ξεχάστηκαν με το πέρασμα του χρόνου, λειτουργώντας με τρόπο με ελάχιστη επίδραση στο περιβάλλον και διανέμοντας τα προϊόντα της με ποδηλάτες. Δεν μένει όμως μόνο σε αυτό. Ό,τι ψωμί περισσεύει ή δεν «βγαίνει» όμορφο εμφανισιακά προσφέρεται στην οργάνωση «Μπορούμε», προκειμένου να μοιραστεί  σε όσους το έχουν ανάγκη, ενώ για τις εκτυπώσεις των συσκευασιών συνεργάζεται με την κοινωνική επιχείρηση Αθηνά Ελπίς. Και μόνο που την κοιτά κανείς να δουλεύει αντιλαμβάνεται πως η Ελισσάβετ ζυμώνει και φουρνίζει ψωμί θεωρώντας αυτό που κάνει κοινωνική ανάγκη.

Η Ελισσάβετ Κουλούρη, παρασκευάστρια ψωμιού με επιλεγμένες πρώτες ύλες, Αθήνα, Μάρτιος 2016

Στο site της Betty’s Bakery είναι αναρτημένη μια ρωσική παροιμία που λέει ότι «με ένα κομμάτι ψωμί στο χέρι , μπορείς να βρεις τον παράδεισο ακόμη και κάτω από ένα πεύκο». Τα ψωμιά της Ελισσάβετ, προϊόν αγιάτρευτης καψούρας και απέραντου έρωτα, είναι το εισιτήριο.

Τα πεντανόστιμα ψωμιά του Betty’s Bakery πωλούνται σε επιλεγμένα σημεία πώλησης ή έρχονται σε εσάς κατόπιν συνεννόησης. Περισσότερες πληροφορίες στο bettysbakery.gr και το τηλέφωνο 6944 600 896
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.