Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Mentaleaty: Ένα ολοκαίνουριο ασιατικό εστιατόριο που βασίζεται πάνω στην ιδέα του κοινωνικού συνεταιρίζεσθαι

Με εξαιρετικό φαγητό εμπνευσμένο από την Κίνα, τις Φιλιππίνες, την Ταυλάνδη και την Πολυνησία.
Φωτογραφίες: Stefanos Kastrinakis
2

Σε μία εναλλακτική και ανερχόμενη γειτονιά στον Κεραμεικό, το Mentaleaty παρουσίασε τη δική του πρόταση για νόστιμο και θρεπτικό ασιατικό φαγητό, εμπνευσμένο από την Κίνα, τις Φιλιππίνες, την Ταυλάνδη και την Πολυνησία, σε μία δυναμική προσαρμογή στην δική μας πραγματικότητα.

Το διαφορετικό όμως με αυτό το ασιατικό εστιατόριο είναι πως πρόκειται για πρωτοβουλία του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «Αθηνά-Ελπίς», ο οποίος συμβάλλει στην αποκατάσταση ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, προσφέροντας τους εργασία και μεριμνώντας δραστικά για τη θεραπευτική τους υποστήριξη.

Mentality σημαίνει νοοτροπία, ψυχοσύνθεση, διανοητικότητα, διάνοια. Στις παραπάνω έννοιες οι δημιουργοί του εστιατορίου πρόσθεσαν μία ακόμα, αυτήν του  «τρώω»(eat) και έτσι προέκυψε το Asian Food Therapy – Mentaleaty. Αυτό λοιπόν το εγχείρημα, είναι το πιο εξωστρεφές μιας σειράς δράσεων του συνεταιρισμού και στόχο έχει, και αυτό όπως και τα προήγουμενα, να απασχολήσει άτομα με σοβαρά ψυχο-κοινωνικά προβλήματα.

Παρότι η επιλογή αυτής της κουζίνας δεν είναι και η πιο ασφαλής για την αγορά, τα μέλη του συνεταιρισμού αποφάσισαν να ρισκάρουν. ‘Ο Έλληνας είναι σίγουρα πιο επιφυλακτικός με αυτή την κουζίνα απ΄το μέσο Ευρωπαίο, και αυτό σχετίζεται με την υπέροχη ελληνική κουζίνα που δεν αφήνει πολλά κενά στην ικανοποιήση του ουρανίσκου μας. Όμως τα περιθώρια για νέους πειρασματισμούς φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να διευρύνονται για πολλούς. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η αγορά μας λέει η κ. Κωνσταντίνα Βασιλείου, Health Promotion Specialist και υπεύθυνη του χώρου.

Από την άλλη πλευρά, τα πιάτα είναι τόσο εύγεστα, οι τιμές ανταγωνιστικές, το περιβάλλον όμορφα λιτό και η ατμόσφαιρα ζεστή, με ιδιότητες αποφόρτισης, που τελικά μάλλον δεν είναι και τόσο ρίσκο.

mentaleaty13

To είδος του εστιατορίου είναι street food, με υπηρεσίες self – service, take away και delivery. Μέσα σε χάρτινες οικολογικές συσκευασίες σερβίρονται λαχταριστά love wonton, spring rolls, oyster beef, μεγάλη ποικιλία σε εξαιρετικά noodles όλων των ειδών, από αυγό, ρύζι, φασόλια, διάφανα,stick, με satay sauce, φιλιπινέζικα, μαλαισιανά και το αγαπημένο 5stars Pad Thai.

Επίσης, αξίζει να τονιστεί ότι στην κουζίνα του Mentaleaty δεν χρησιμοποιούνται ενισχυτικά γεύσης (όπως π.χ. όξινο γλουταμινικό νάτριο το γνωστό MSG), ως είθισται, γίνεται ανακύκλωση των λαδιών που χρησιμοποιούνται, ώστε να αξιοποιούνται για την παραγωγή βιακαυσίμων, ενώ η διανομή του φαγητού (delivery) γίνεται με τους ποδηλάτες της Bondex και όχι με μηχανάκια, για να μην αυξάνoνται τα καυσαέρια στην ατμόσφαιρα και ο θόρυβος.

3

Η λειτουργία του όμως του Mentaleaty δεν είναι, όπως προαναφέρθηκε, η πρώτη επιχειρηματική απόπειρα του «Αθηνά – Ελπίς». Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Συνεταιρισμού που προϋπήρχαν του εστιατορίου, περιλαμβάνουν:

  • Υπηρεσίες ψυχοκοινωνικης αποκατάστασης – υπηρεσίες επαγγελματικής ένταξης και υποστήριξης στους χώρους εργασίας.
  • Συνεργείο καθαρισμού & διαχείρισης πρασίνου το οποίο προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες, με αξιοπιστία, συνέπεια σε χαμηλό κόστος. 
  • Φωτοτυπικό κέντρο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας 196 εντός της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.
  • Το Ακτ Café εντός της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων Άκτιος στην Αγία Παρασκευή.
  • Το Luna Catering που παρέχει υπηρεσίες μαζικής εστίασης.

Ο συνεταιρισμός στηρίζεται στην φιλοσοφία «Επιχειρούμε με Κοινωνικό Προσανατολισμό», με το όποιο κέρδος να επανατοποθετείται στην κοινωνική επιχείρηση. Οι θέσεις εργασίας κατανέμονται ισότιμα τόσο σε άτομα από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες όσο και στον τον γενικό πληθυσμό.

Η λειτουργία του Κοι.Σ.Π.Ε. υποστηρίχθηκε από την Ευρωπαική Ένωση, διότι αποτελεί Μονάδα Ψυχικής Υγείας που στηρίζει ενεργά και αποτελεσματικά άτομα με ψυχο-κοινωνικά προβλήματα, μεριμνώντας δραστικά για την βελτίωση της ψυχικής τους υγείας και της θεραπευτικής τους υποστήριξης.

          Ο τρόπος τώρα που μπαίνει σε εφαρμογή ένα τέτοιο σχέδιο, έχει ως εξής:

Μια ομάδα επαγγελματιών ψυχικής υγείας υποστηρίζει, ασκεί συμβουλευτική και εκπαιδεύει, όσον αφορά στο κομμάτι της εργασίας τα άτομα με ψυχο-κοινωνικά προβλήματα. Αφού τα άτομα αξιολογηθούν και προετοιμαστούν, ενσωματώνονται στο εργασιακό περιβαλλόν και οι ειδικοί μεριμνούν για τη σταθεροποίησή τους και την περαιτέρω υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια της εργασιακής τους εμπειρίας.

Οι άνθρωποι που ανήκουν στην ευπαθή ομάδα είναι άτομα με ψυχικές παθήσεις, (ψυχώσεις και νευρώσεις), και η επιλογή τους γίνεται με γνώμονα τη χαμηλή τους λειτουργικότητα, ακριβώς επειδή τέτοιες περιπτώσεις χρήζουν μεγαλύτερης υποστήριξης. Ωστόσο, ο συνεταιρισμός είναι ανοιχτός και σε άλλες ευπαθείς ομάδες, έχοντας κάνει το πρώτο του βήμα, προσλαμβάνοντας άτομα με κώφωση.

«Τα αποτελέσματα της ένταξης ατόμων με ψυχο-κοινωνικά προβλήματα στην  εργασιακό περιβάλλον είναι θεαματικά για την πρόγνωση των παθήσεών τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Συγκεκριμένα, σε έρευνα που έγινε σε αντίστοιχο συνεταιρισμό, παρατηρήθηκε ότι η παρέμβαση «εργασία» μείωσε τις ημέρες ψυχιατρικής νοσηλείας των εργαζομένων πάνω από 60%», όπως εξηγεί ο κ.Σωτήρης Κουπίδης, γιατρός εργασίας, μέλος του ΔΣ του «Αθηνά-Ελπίς» και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Κοι.Σ.Π.Ε.

«Στο σημείο αυτό δεν πρέπει να παραβλέπουμε το κοινωνικό στίγμα που έχουν ακόμη και σήμερα να αντιμετωπίσουν τόσο τα άτομα από τον ευπαθή πληθυσμό, όσο και οι πρωτοβουλίες για την εργασιακή τους ένταξη. Τέτοιες δυσκολίες αντιμετωπίζονται με την ενσωμάτωση, χωρίς ταμπέλες και την αποδοχή της διαφορετικότητας, αναδεικνύοντας την αλληλεγγύη, αλλά και την ποιοτική παροχή υπηρεσιών», όπως μας λέει η κ.Αγγέλα Μεννή, κοινωνική λειτουργός του Κοι.Σ.Π.Ε.

 Μεγάλου Αλεξάνδρου 114 – 118, Κεραμεικός

Τηλ.2130405430. facebook page : Mentaleaty

Περισσότερα για τον Κοι.Σ.Π.Ε. «Αθηνά Ελπίς» στο www.athena-elpis.gr και περισσότερα για τους Κοι.Σ.Π.Ε. στο www.pokoispe.gr.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.